Τοπικά

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς στον Βόλο παρουσίασε τρεις άξονες ευρωπαϊκής πολιτικής – Νέα «εργαλεία» για νέες προκλήσεις σε επιχειρήσεις

Οι σημαντικές προκλήσεις για τη βιωσιμότητα και ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων της Θεσσαλίας, της Στερεάς Ελλάδας και γενικότερα της χώρας παρουσιάστηκαν χθες στον Βόλο.

Πιο συγκεκριμένα με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων ERGON SHOWGROUND στον Τσαλαπάτα, η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μελών του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδος, με επίσημο ομιλητή τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτη Σχοινά.
Των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης προήδρευσε ο κ. Γιώργος Γιαννίτσης, εκπρόσωπος της ΓΙΑΝΝΙΤΣΗΣ GROUP AE, ενώ χρέη γραμματέα της Συνέλευσης, εκτέλεσε η κ. Ευτυχία Γεροκώστα, εκπρόσωπος της εταιρείας SIELMAN AE.
Ο πρόεδρος Δ.Σ. του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδος κ. Αθανάσιος Συριανός, αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, κατά την ομιλία του, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Tο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας συνιστά μία ιστορική ευκαιρία για την Ελλάδα, την οποία έχουμε εθνικό καθήκον να αξιοποιήσουμε στον μέγιστο δυνατό βαθμό.
Κατευθύνει ένα υψηλό ποσοστό των πόρων του στην πράσινη μετάβαση, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, καθώς και την απασχόληση, ανάπτυξη δεξιοτήτων και κοινωνική συνοχή.
Για να γίνει η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της οικονομίας μας πρέπει να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τα προβλήματα που κληρονομήσαμε.
Στόχος της Εθνικής Στρατηγικής είναι να καταστεί η βιομηχανία ηγέτης στον μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου της χώρας.
Γιατί είναι η βιομηχανία που επηρεάζει σημαντικά τις προοπτικές ανάπτυξής της χώρας, καθώς και τον βαθμό́ εξωστρέφειας, καινοτομίας και διασύνδεσης με την τεχνολογία».
Αναφερόμενος στην γεωγραφική περιοχή του κυρίως δραστηριοποιείται ο Σύνδεσμός, ο κ. Συριανός επεσήμανε.
«Στον Σύνδεσμό μας, εκπροσωπώντας ένα αξιόλογο παραγωγικό και βιομηχανικό δυναμικό στις περιφέρειες της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδος διαπιστώσαμε ότι η βιομηχανία ήταν από τους ελάχιστους κλάδους, που δεν σταμάτησε καθόλου τη λειτουργία του λόγω της πανδημίας, ίσως κάποιοι κλάδοι υπολειτουργούσαν, αλλά η βιομηχανία άντεξε, επέδειξε ανθεκτικότητα».
Επιπλέον ο κ. Συριανός αναφέρθηκε στον «Ευρωπαϊκό τρόπο ζωής», επισημαίνοντας ότι ο όρος αυτός εμπεριέχει περισσότερα από τα στοιχεία οικονομικής σύγκλισης και τόνισε.
«Ο Ευρωπαϊκός τρόπος ζωής περιλαμβάνει την οικονομική σύγκλιση και βιώσιμη ανάπτυξη, αλλά και την ισχυροποίηση των θεσμών μέσα από τις Ευρωπαϊκές αξίες.
Ο κ. Συριανός σημείωσε μιλώντας στα τοπικά ΜΜΕ πως στους πρώτους μήνες του 2023 η βιομηχανική παραγωγή σημειώνει μια μικρή κάμψη και αυτό είναι λόγος ανησυχίας, αν δηλαδή ο πληθωρισμός, το ενεργειακό κόστος οι ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες συμβάλλουν σε αυτή τη συρρίκνωση. Οι εξαγωγές συνεχίζουν να έχουν αυξητικό βαθμό, αλλά το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών είναι αρνητικό λόγω των εισαγωγών.
Για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους ο κ. Συριανός ανέφερε πως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούν για την Ελλάδα μια σημαντική λύση.
Για το πόσο σημαντικό είναι να υπάρχουν σταθερές κυβερνήσεις είπε πως οι σταθερές κυβερνήσεις για τους ανθρώπους που ασχολούνται με τις επιχειρήσεις, είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για να μπορέσουν να έχουν ένα ξεκάθαρο σχεδιασμό. Δεν αγαπάμε τις εκπλήξεις και τους πειραματισμούς».
Λαμβάνοντας τον λόγο, ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, έκανε λόγο για τρείς βασικούς άξονες πολιτικής:
«Πρώτον, οι προκλήσεις για την ελληνική και ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων είναι πολλές και περίπλοκες. Η Ένωση το γνωρίζει και έχει κάνει προτεραιότητα τη δημιουργία νέων εργαλείων για να σας βοηθήσει να τις αντιμετωπίσετε. Αρχής γενομένης από το ιστορικό Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με τα 30.5 δισ ευρώ σε δάνεια και επιδοτήσεις για την περίοδο 2021- 2026 για την Ελλάδα».
Δεύτερον, την ανάγκη μιας επανάστασης δεξιοτήτων. «Η ανάπτυξη δεν θα ευδοκιμήσει μεσοπρόθεσμα εάν δεν επενδύσουμε σε έναν καίριο πυλώνα: τις δεξιότητες. Η Ευρώπη και η Ελλάδα χρειάζονται μια επανάσταση δεξιοτήτων και την χρειάζονται τώρα. Γι’ αυτόν τον λόγο ορίσαμε το 2023 ως Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων. Μόνο για την Ελλάδα προβλέπονται άνω των 3,6 δισ. ευρώ για προγράμματα κατάρτισης και εκπαίδευσης έως το 2027».
Τρίτον, προστασία συνόρων της Ένωσης και η μετανάστευση. «Είναι αδιαμφισβήτητο ότι το εργατικό δυναμικό της ΕΕ δεν επαρκεί. Η Ελλάδα και η Ευρώπη χρειάζονται απεγνωσμένα ένα λειτουργικό σύστημα για την οργανωμένη, νόμιμη, διοχέτευση ειδικευμένων εργαζομένων από τρίτες χώρες στις αγορές εργασίας μας. Ταυτόχρονα, έχουμε την υποχρέωση να προστατεύσουμε τα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης, όπως κάνει η Ελλάδα εδώ και χρόνια. Σε αυτόν τον διπλό στόχο επιδιώκει το ιστορικό νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου το οποίο ενέκριναν προχθές τα Κράτη Μέλη. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τους λαϊκιστές να κυριαρχήσουν στον δημόσιο λόγο όσον αφορά στη μετανάστευση, και ο ιδιωτικός τομέας έχει βαρυσήμαντο ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια αποτοξίνωσης της μετανάστευσης».

Επίσκεψη σήμερα στον ΟΛΒ
Τον ΟΛΒ θα επισκεφτεί σήμερα Σάββατο στις 11 το πρωί ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς. Ο αντιπρόεδρος θα έχει συνάντηση με τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου για διάφορα ζητήματα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το