Άρθρα

Ο Κώστας Λεβέντης για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού

του Λεβέντη Κωνσταντίνου – Τουριστικού Επιχειρηματία

Επίτιμου Προέδρου ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ Ι.Τ.Ε.Π ΤΟΥ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού στις 27 Σεπτεμβρίου έχει ως θέμα «Τουριστική Ανάπτυξη χωρίς Αποκλεισμούς» (Tourism for Inclusive Growth)”.
Σ’ αυτήν τη δύσκολη στιγμή που διαννύουμε, της επανεκκίνησης του τουρισμού, τιμάται κάθε χρόνο στις 27 Σεπτεμβρίου από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (UNWTO) με κυρίαρχο στόχο και σκοπό να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινότητα για την κοινωνική, πολιτιστική, πολιτική και οικονομική αξία του τουρισμού και τη συμβολή του τομέα στην επίτευξη των στόχων της αειφόρου ανάπτυξης.

O Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού για το 2021 εστίαζει την προσοχή του πέραν από τις στατιστικές και τις προβλέψεις που κατέγραψε η παγκόσμια αγορά ότι πίσω από κάθε αριθμό, υπάρχει ένα άτομο, που δεν θα πρέπει να μείνει πίσω από τα νέα δεδομένα και τις εξελίξεις που ακολουθούν, καθώς ο κόσμος αρχίζει να ανοίγει ξανά και να κοιτάζει προς το μέλλον.
Διανύοντας ακόμα ένα χρόνο προκλήσεων, με την πανδημία του COVID-19 να είναι ακόμα στο παγκόσμιο προσκήνιο, επιβάλλεται η ανάγκη για νέο “κοινωνικό συμβόλαιο” και ιδιαίτερα στον τουριστικό κλάδο, αφού είναι ξεκάθαρο ότι η πανδημία ανέδειξε την ανάγκη μετάβασης προς έναν πιο βιώσιμο, ασφαλή και καθαρό τουρισμό.
Παρόλα τα απογοητευτικά αποτελέσματα της περσινής χρονιάς, ο διεθνής τουρισμός σημείωσε μικρή άνοδο τον Μάιο του 2021, σύμφωνα με το νεότερο Παγκόσμιο Τουριστικό Βαρόμετρο του Διεθνούς Οργανισμού Τουρισμού (έκδοση Ιουλίου 2021), με τις αφίξεις σε πολλές χώρες να αυξάνονται, καθώς ορισμένοι προορισμοί άρχισαν να χαλαρώνουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και η εμπιστοσύνη των καταναλωτών αυξήθηκε ελαφρώς ενώ οι αυξανόμενες τάσεις για την υπόλοιπη περίοδο είναι γεγονός ιδιαιέτρα σε ευρωπαικό επίπεδο.
Στην χώρα μας , η διαχρονική σημασία του τουρισμού είναι αναντίλεκτη αφού για δεκαετίες αποτελεί την πιο σταθερή πηγή ανάπτυξης της οικονομίας.

Πρόσφατα σε δήλωσή του ο Πρόεδρος του ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ , κος Αλέξανδρος Βασιλικός ότι:
τα ελληνικά ξενοδοχεία συνεισέφεραν τα μέγιστα στην επίτευξη δύο σημαντικών εθνικών στόχων. «Αξιοποιώντας την επιτυχημένη διαχείριση της πανδημίας στη χώρα μας, ανοίξαμε με ασφάλεια για την υγεία όλων και ταυτόχρονα καταφέραμε να έχουμε μια σεζόν πολύ καλύτερη από την περυσινή. Ωστόσο, αυτή η διπλή επιτυχία δεδομένων των παγκόσμιων συνθηκών, δεν σημαίνει πως λύθηκαν όλα τα προβλήματα του ξενοδοχείου. Χρειάζονται υποστηρικτικές λύσεις, σε πολλά επίπεδα, για τις οποίες και συζητήσαμε εκτενώς» .
Ας αλλάξουμε λοιπόν και το αποτύπωμα του ξενοδοχειακού κλάδου αλλα και γενικά της τουριστικής δραστηριότητας .
Να παντρέψουμε την ελληνική φιλοξενία με την αναγκαία βιωσιμότητα.
Να συνδέσουμε την επιχειρηματική ανάκαμψη με την κοινωνική ευημερία και την εταιρική ευθύνη, με γνώμονα τον χάρτη πορείας για τον βιώσιμο τουρισμό, που στόχο έχει τη μείωση του κλιματικού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος του τομέα καθώς και τους στόχους της Αειφόρου Ανάπτυξης που έθεσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μακροχρόνια τουριστική στρατηγική.
Κι αυτό σημαίνει προστασία του περιβάλλοντος, κοινωνική ανταποδοτικότητα, ενίσχυση της τοπικής απασχόλησης, διατήρηση και ανάδειξη του τοπικού πολιτισμού.
Η ολιστική βιώσιμη ανάπτυξη θα είναι για την Ελλάδα το μεγάλο στοίχημα της επόμενης ημέρας, η νέα μεγάλη πρόκληση, για να ανταποκριθούμε στις νέες ανάγκες.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το