Άρθρα

Ο κορωνοϊός δεν διαδίδεται μέσω των τροφίμων

Του Νίκου Κατσαρού*

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια των Τροφίμων (European Food Safety Authority,EFSA) ανακοίνωσε ότι επιστημονικά δεδομένα που αφορούν στις προηγούμενες εστίες λοιμώξεων από παρόμοιους κορωνοϊούς όπως ο SARS-CoV και ο MERS-CoV δείχνουν ότι δεν σημειώθηκε μετάδοση του κορωνοϊού μέσω της κατανάλωσης τροφίμων είτε τα παραγόμενα στη χώρα, είτε τα εισαγόμενα από τα εξωτερικό. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν δεδομένα που να δείχνουν ότι ο νέος κορωνοϊός είναι διαφορετικός από τους δύο προηγούμενους, όσον αφορά στον τρόπο μετάδοσής του.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (European Center of Disease Control) δηλώνει ότι ο κορωνοϊός μεταδίδεται μέσω της αναπνευστικής οδού με σταγονίδια από μολυσμένα άτομα που βήχουν ή φταρνίζονται ή καθ’ οιονδήποτε τρόπο ελευθερώνουν σταγονίδια. Ο κορωνοϊός εγκαθίσταται στους βρόγχους και τους πνεύμονες και εκεί πολλαπλασιάζεται δημιουργώντας τα γνωστά συμπτώματα, βήχα, πυρετό, κ.λπ.
Παγκόσμια επιστημονικά δεδομένα τεκμηριώνουν ότι ο κορωνοϊός δεν μεταδίδεται μέσω των τροφίμων.
Ο κορωνοϊός δεν μεταδίδεται μέσω του πεπτικού συστήματος, ωστόσο εάν μολυσμένο από τον κορωνοϊό άτομο μολύνει το τρόφιμο μέσω βήχα, φταρνίσματος κ.λπ. με μεταφορά σταγονιδίων στο τρόφιμο, τότε είναι δυνατόν να μεταδοθεί η μόλυνση και εφόσον ο κορωνοϊός περάσει στην αναπνευστική οδό. Επίσης από τα χέρια μολυσμένου υπαλλήλου μπορεί να μεταφερθεί ο κορωνοϊός στη συσκευασία του τροφίμου ή την πλαστική σακούλα, γι’ αυτό καλό είναι να χρησιμοποιούμαι τα τρόφιμα για μαγείρεμα ή ψυγείο τουλάχιστον τριάντα λεπτά αφότου τα αγοράσαμε και ακόμα πιο σίγουροι είμαστε εάν ο υπάλληλος φορούσε γάντια και ήξερε να τα χρησιμοποιεί, για το τελευταίο δεν μπορούμε να είμαστε τόσο σίγουροι. Ο κορωνοϊός δεν επιβιώνει σε θερμοκρασίες πάνω από 63 βαθμούς Κελσίου για τέσσερα λεπτά και συνεπώς κατά το μαγείρεμα ο κορωνοϊός θανατώνεται. Εάν βέβαια η προετοιμασία ή το σερβίρισμα γίνει από μολυσμένο άτομο τότε η μόλυνση είναι πιθανή.

Επειδή πολλά «εάν» και πολλές «συμβουλές» έχουμε ακούσει το τελευταίο διάστημα μία συμβουλή χωρίς ,εάν κ.λπ., είναι: Ενισχύστε το ανοσοποιητικό σας:
-Φρούτα, λαχανικά και όσπρια με διάφορα χρώματα, καθημερινά, πηγή Βιταμίνης C και προβιταμίνης Α.
-Ελαιόλαδο, πηγή Βιταμίνης Ε και αντιοξειδωτικών, πολυφαινόλες κ.λπ.
-Θαλασσινά, πηγή Ψευδαργύρου, Σεληνίου και υγιεινών πρωτεϊνών.
-Γιαούρτι, τα προβιοτικά που περιέχονται στο γιαούρτι όχι μόνο προάγουν την καλή λειτουργία του εντέρου, αλλά επιπλέον ενδέχεται να βελτιστοποιούν την άμυνα την οργανισμού, ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους.
-Μέλι αντί για ζάχαρι, το μέλι πέραν του ότι παρουσιάζει αντιμικροβιακές και αντιικές ιδιότητες, έχει βρεθεί ότι βοηθάει στη θεραπεία του βήχα σε παιδιά ενώ παράλληλα η καθημερινή του κατανάλωση εξασφαλίζει υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών ουσιών στο αίμα.
-Κατανάλωση υγιεινών πρωτεϊνών μέχρι δύο φορές την εβδομάδα, π.χ. φρέσκο κοτόπουλο, κόκκινο κρέας κ.λπ.
-Ελέγχουμε το άγχος μας, τόσο το χρόνιο άγχος όσο και οι παροδικές στρεσογόνες καταστάσεις συνδέονται με μειωμένη άμυνα του οργανισμού, μέσω διαφόρων μηχανισμών.
-Παίρνουμε συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν βιταμίνες C,D.Ε και αντιοξειδωτικά ω-3 για τους επόμενους τρείς μήνες.
Ακολουθούμε τη Μεσογειακή Διατροφή και «Προσέχουμε για να Έχουμε την Υγεία μας».

*Ο Νίκος Κατσαρός είναι διευθυντής Τμήματος Διατροφολογίας New York College

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το