Τοπικά

Μαγνησία: Καταγγελίες για εργοδότες που επιβάλλουν μονομερώς την κανονική άδεια σε εργαζόμενους

Καταγγελίες για ανεπαρκή μέτρα προστασίας των εργαζομένων από τον κορωνοϊό δέχεται τις τελευταίες μέρες το Συνδικάτο Μετάλλου Ν. Μαγνησίας “Μήτσος Παπαρήγας”, η διοίκηση του οποίου κάνει λόγο για μια άγρια κατάσταση που εξελίσσεται γύρω από τις εργασιακές σχέσεις, όπως η προσπάθεια εργοδοτών να επιβάλλουν μονομερώς την κανονική άδεια στους εργαζόμενους.

Το Συνδικάτο Μετάλλου επισημαίνει ότι οι εξαγγελίες της κυβέρνησης με τα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, δίνουν το πράσινο φως στους εργοδότες, να επιβάλουν μία σειρά αντεργατικά μέτρα τα οποία είχαν στο συρτάρι τους εδώ και πολύ καιρό και τα οποία θα επιδιώξουν να τους μείνουν και προίκα για μετά…Για παράδειγμα με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αναστέλλεται η υποχρέωση του εργοδότη να δηλώνει στο σύστημα “ΕΡΓΑΝΗ” την υπερεργασία, αλλά και την νόμιμη υπερωριακή απασχόληση.

Ακόμα και η άδεια ειδικού σκοπού που νομοθετήθηκε για τους εργαζόμενους γονείς -η οποία σε αρκετές περιπτώσεις δεν δίνεται- μεταθέτει το βάρος στους εργαζόμενους πετσοκόβοντας ένα από τα τελευταία δικαιώματα που έχουν απομείνει στη 10ετία της κρίσης , τη κανονική άδεια με αποδοχές.

Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του Σωματείου:

Η κυβέρνηση όλες αυτές τις μέρες και με καμπάνιες, αναδεικνύει την ατομική ευθύνη για να κρύψει κάτω από το χαλί τις τραγικές ελλείψεις στα νοσοκομεία, σε προσωπικό και εξοπλισμό, τις αθλιότητες που εμφανίζονται σε πολλούς εργασιακούς χώρους.

Τα αναγκαία μέτρα προστασίας για την προφύλαξή μας και για την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού δεν πρέπει να συνοδεύονται μόνο με μέτρα καραντίνας από την κυβέρνηση, αλλά κυρίως με ενεργητικά και ουσιαστικά μέτρα στήριξης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Πρέπει να καλυφθούν εδώ και τώρα ΟΛΑ τα κενά και οι ελλείψεις στο νοσοκομείο του Βόλου, τα Κέντρα Υγείας, που αποτελούν βόμβα για την υγεία του λαού, ιδιαίτερα σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης.

Να μην πληρώσουμε ξανά εμείς το “μάρμαρο’’!

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
· Καμιά αρνητική αλλαγή στους όρους και τις συνθήκες δουλειάς μας, στα δικαιώματά μας, στο όνομα της αντιμετώπισης της πανδημίας.

· Καμία παρέμβαση στην κανονική άδεια των εργαζομένων! Να εξασφαλίσει πρόσθετη άδεια επιπλέον της κανονικής, με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση: α) Σε όσους εργαζόμενους αρρωσταίνουν, προκειμένου να αναρρώσουν και για πρόληψη της διασποράς. β) Σε ένα μέλος της οικογένειας που έχει άρρωστο παιδί ή ηλικιωμένο ή αν είναι κλειστό το σχολείο ή ο βρεφονηπιακός σταθμός.

· Πρόσθετες άδειες με πλήρη καταβολή των αποδοχών και της ασφαλιστικής κάλυψης για όσο καιρό παραμείνουν κλειστά τα εκπαιδευτικά ιδρύματα σε όλες τις βαθμίδες.

· Να σταματήσει το αίσχος της εργοδοσίας που ανά περίπτωση αξιοποιεί τις παύσεις πληρωμών, τις άδειες άνευ αποδοχών, τις κανονικές άδειες των εργαζομένων προσπαθώντας να πάρει μέτρα που δεν θα θίγουν τα κέρδη της.

· Να αυξηθούν τα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς με σχολαστικό καθαρισμό των τουαλετών, των γραφείων, των εργοδηγείων, αποδυτηρίων και των εστιατορίων και με εβδομαδιαίες απολυμάνσεις, καθώς και χορήγηση αντισηπτικών, μασκών κ.ά για το προσωπικό.

· Αυστηροποίηση των ελέγχων από την επιθεώρηση εργασίας σε όλους τους χώρους δουλειάς.

· Κανένας εργαζόμενος να μη μείνει απλήρωτος.

· Να σταματήσουν αμέσως οι πλειστηριασμοί κύριας κατοικίας, οι διακοπές σε ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, λόγω των χρεών των εργατικών και λαϊκών νοικοκυριών.

Καλούμε τους συναδέλφους να έρθουν σε επαφή με το συνδικάτο και να καταγγείλουν οποιαδήποτε κίνηση της εργοδοσίας θίγει τα δικαιώματά τους και την υγεία τους στα τηλέφωνα 6978818479,6948585718

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το