Τοπικά

Ο Κων. Μαραβέγιας στηρίζει τους εμπόρους της Σκιάθου που ζητούν οικονομικές ελαφρύνσεις για να επιβιώσουν

Τα αιτήµατα των εµπόρων της Σκιάθου που επλήγησαν από την πανδηµία, προώθησε με Αναφορά του προς τους αρμόδιους υπουργούς ο βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας.

Η Αναφορά απευθύνεται συγκεκριμένα στους υπουργούς Οικονοµικών κ. Χ. Σταϊκούρα, Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ι. Πλακιωτάκη και Εργασίας & Κοιν. Υποθέσεων κ. Ι. Βρούτση και βασίζεται στο ψήφισµα που υπογράφουν 112 έμποροι της Σκιάθου, οι οποίοι δίνουν αγώνα για να επιβιώσουν από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού στον κλάδο του τουρισμού και στην ευρύτερη οικονομία.

Όπως οι ίδιοι επισημαίνουν, η ανύπαρκτη, έως σήμερα, καλοκαιρινή περίοδος, η κατακόρυφη πτώση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών και οι σχεδόν μηδενικοί τζίροι που καταγράφονται είναι μόνο μερικά από τα πρώτα δεδομένα που καθιστούν αδύνατη τη βιωσιμότητα του συνόλου των εμπορικών καταστημάτων του νησιού. Το οικονομικό πλήγμα είναι ήδη μεγαλύτερο από αυτό που αρχικά υπήρχε ως εκτίμηση, τόσο στα τουριστικά εμπορικά καταστήματα, όσο και σε αυτά δωδεκάμηνης λειτουργίας. Τα έσοδα του νησιού βασίζονται κατεξοχήν στον τουριστικό κλάδο. Με την κατακόρυφη πτώση σε αυτά, έχουν επηρεαστεί άμεσα και τα εμπορικά καταστήματα του νησιού, που δεν έχουν άμεση εμπλοκή με τον κλάδο του τουρισμού. Εάν δε ληφθούν άμεσα μέτρα για τις επιχειρήσεις, οι έμποροι προειδοποιούν ότι θα υπάρξει δραματική αύξηση της ανεργίας στο νησί και κλείσιμο μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων.

Αντιλαμβανόμενος το μέγεθος των προβλημάτων, ο κ. Μαραβέγιας ζητεί από τους αρμόδιους υπουργούς να εξετάσουν τη δυνατότητα ικανοποίησης των οικονομικών ελαφρύνσεων που ζητεί ο εμπορικός κόσμος της Σκιάθου για τους επόμενους καλοκαιρινούς μήνες, όσο και για τον ερχόμενο χειμώνα. Τα αιτήματα αφορούν, συγκεκριμένα, την προκαταβολή φόρου εισοδήματος, τη μη σφράγιση των επιταγών, αλλά την αντικατάστασή τους με νέες ισόποσες επιταγές, τη μείωση κατά 50% στην μηνιαία καταβολή του ΕΦΚΑ έως και την άνοιξη του 2021, την εισαγωγή όλων των ΚΑΔ των εμπόρων που δραστηριοποιούνται στα νησιά στη μείωση ενοικίου έως την έναρξη της επόμενης σεζόν, την ταχύτερη εκκαθάριση του Μεταφορικού Ισοδυνάμου και συνέχεια του μέτρου τη νέα χρονιά, την άμεση μείωση του ΦΠΑ στο 16% με βάση τη μείωση που έχει πραγματοποιηθεί στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, την παροχή κεφαλαίου κίνησης προς τις επιχειρήσεις, αντίστοιχο της επιστρεπτέας προκαταβολής, χωρίς τη μεσολάβηση τραπεζών και μεσαζόντων δανειοδοτών.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το