Τοπικά

Ο Κ. Αγοραστός πρεσβευτής του Συμφώνου για το Κλίμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών

Μέλος του δικτύου των Πρεσβευτών του Συμφώνου για το Κλίμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών ορίστηκε ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός, με τη Θεσσαλία να συμμετέχει στην μεγαλύτερη πρωτοβουλία για μια πιο πράσινη, καθαρή και βιώσιμη Ευρώπη.
Οι Πρεσβευτές του Κλίματος, αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο, ενθαρρύνοντας τις περιοχές που εκπροσωπούν να γίνουν πρωτοπόροι στην εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και συμμετέχουν στην ευρωπαϊκή ομάδα εργασίας Green Deal Going Local για την εφαρμογή καλών πρακτικών στον τομέα του περιβάλλοντος.
Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία είναι η νέα στρατηγική ανάπτυξης που οδηγεί την Ε.Ε. σε κλιματική ουδετερότητα με χρονικό ορίζοντα το 2050. Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία συνεπάγεται σημαντικές αλλαγές σε πολλούς τομείς σε όλα τα επίπεδα: από το κλίμα και την ενέργεια, τις μεταφορές και την προστασία της βιοποικιλότητας, τη γεωργία και την κυκλική οικονομία. Η εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας είναι ένας κρίσιμος τομέας της Διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης. Ο ρόλος των Πρεσβευτών του Συμφώνου για το Κλίμα είναι καθοριστικός για την ενεργοποίηση της κοινωνίας των πολιτών και την αυξημένη συμμετοχή και εκπροσώπησή τους στο διάλογο για τη διαμόρφωση του μέλλοντος της Ευρώπης. Το Σύμφωνο για το Κλίμα προσφέρει ένα πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ όλων των επιπέδων διακυβέρνησης, επιχειρήσεων, οργανώσεων και της κοινωνίας των πολιτών.
Σε πρώτη φάση, το Σύμφωνο για το Κλίμα επικεντρώνεται σε τέσσερις θεματικούς άξονες: Πράσινες περιοχές, Πράσινες μεταφορές, Πράσινα κτίρια, Πράσινες δεξιότητες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός είναι ήδη από το 2019 Πρεσβευτής του «Συμφώνου των Δημάρχων» για το κλίμα και την ενέργεια στην Επιτροπή των Περιφερειών.

Κ. Αγοραστός: Μαζί χτίζουμε τη βιωσιμότητα του μέλλοντος
Η υγειονομική κρίση του κορωνοιού, η κλιματική αλλαγή, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, οδηγούν σε επαναξιολόγηση της σχέσης με το «κοινό μας σπίτι». Προστατεύοντας το περιβάλλον, προστατεύουμε τον άνθρωπο, προστατεύουμε το υπέρτατο αγαθό της υγείας, προστατεύουμε τη συνέχιση της ζωής. Είναι μεγάλη τιμή για την Περιφέρεια Θεσσαλίας η συμμετοχή μου στο ευρωπαϊκό δίκτυο των Πρεσβευτών του Συμφώνου για το Κλίμα σε μια ιδιαίτερη χρονική συγκυρία, που συμπίπτει με την Παγκόσμια Ημέρα του Περιβάλλοντος. Βρισκόμαστε σήμερα, μπροστά στη μεγαλύτερη πρόκληση της μετα – covid εποχής, που είναι να χτίσουμε, όλοι μαζί, τη βιωσιμότητα του αύριο, τη βιωσιμότητα του μέλλοντος. Και να προχωρήσουμε με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα στο ευρωπαϊκό green deal για βιώσιμη ανάπτυξη και πολλές νέες θέσεις εργασίας σε τομείς και έργα που προστατεύουν το περιβάλλον και το κλίμα. Σε αυτή την προσπάθεια, χρειάζεται συστράτευση όλων. Η επιτυχία θα έρθει από την ένωση πολλών μικρών προσπαθειών της καθημερινότητας» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

Η Θεσσαλία είναι μια Περιφέρεια με διακριτό πράσινο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, με πολυβραβευμένα από την Ευρώπη έργα, η Περιφέρεια με τα περισσότερα μέτρα και δράσεις για την προφύλαξη της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος.
Με στρατηγικό σχεδιασμό και σε στενή συνεργασία με δήμους και φορείς σχεδιάζουμε και υλοποιούμε:
-Εμβληματικά έργα πολλαπλής ωφέλεια για το περιβάλλον, τη βιοποικιλότητα και το κλίμα όπως η ανασύσταση της λίμνης Κάρλα
-Έργα για την αντιπλημμυρική προστασία και έργα αρδευτικά που οδηγούν σε ορθή διαχείριση του πολύτιμου φυσικού πόρου του νερού και προστατεύουν υποδομές, ανθρώπους και περιουσίες.
-Έργα ύδρευσης που διασφαλίζουν καθαρό, ποιοτικό, επαρκές πόσιμο νερό.
-Έργα ενεργειακής αναβάθμισης δημόσιων κτιρίων, που έχουν επιλεγεί στα 200 καλύτερα «πράσινα» έργα του Green Deal της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ευρωπαϊκού προγράμματος «Πράσινη Συμφωνία με Τοπική Δράση και πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών για νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα
-Έργα διαχείρισης στερεών αποβλήτων που οδηγούν σε πολιτική σχεδόν μηδενικής παραγωγής απορριμμάτων προς ταφή από το 2025 μέχρι το 2030 και καθιστούν τη Θεσσαλία από τις πρώτες Περιφέρειες στη χώρα που επεξεργάζεται και διαλέγει το σύνολο των παραγόμενων απορριμμάτων της, ανακτώντας χαρτί, πλαστικό, μέταλλο, γυαλί, κομπόστ και ενέργεια από βιοαέριο.
-Πρόγραμμα περισυλλογής και διαχείρισης νεκρών ζώων με οφέλη για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
-Εργα συλλογής και επεξεργασίας αστικών λυμάτων – Βιολογικό Καθαρισμό- στο σύνολο των οικισμών με πληθυσμό άνω των 2.000 κατοίκων αλλά και σε ευαίσθητες οικολογικά και τουριστικές περιοχές με μικρότερο πληθυσμό
-Έργα περιβαλλοντικής ελάφρυνσης, όπως οι περιφερειακοί δρόμοι των αστικών κέντρων, οι κυκλικοί κόμβοι, η ηλεκτροκίνηση του «Θεσσαλικού σιδηροδρόμου», οι Βιώσιμες Αστικές Αναπλάσεις, ο ηλεκτροφωτισμός LED στο σύνολο του περιφερειακού οδικού δικτύου που μειώνει κατά 79% την κατανάλωση ενέργειας και κατά 10.800 τόνους ετησίως το αποτύπωμα του διοξειδίου του άνθρακα
-Καθημερινές μετρήσεις της ποιότητας της ατμόσφαιρας, μετρήσεις ποιότητας των θαλάσσιων υδάτων και έλεγχοι με πιστοποιημένα Εργαστήρια για την ποιότητα του αέρα.
-Συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα με πράσινο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και μετρήσιμα αποτελέσματα: το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο από το πρόγραμμα EnerNETMob, Σταθμοί Ηλεκτρικής Φόρτισης σε Καρδίτσα, Λάρισα, Τρίκαλα και Βόλο, «πράσινα» πρωτόκολλα στη διαχείριση Αποβλήτων από Εκσκαφές και Κατεδαφίσεις από το πρόγραμμα Condereff, Λευκωμα με καταγραφή και φωτογραφική αποτύπωση των 91 υγροτόπων της Θεσσαλίας από το πρόγραμμα WetmainAreas, το πρώτο Υποθαλάσσιο Μουσείο στην Ελλάδα που ανέδειξε την Αλόννησο στους 8 καλύτερους αειφόρους προορισμούς του κόσμου, από το πρόγραμμα BlueMed.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το