Κόσμος

Ο ιατρικός κόσμος εκπέμπει SOS για τα πυρηνικά όπλα: «Τα κράτη που διαθέτουν, να τα εξαλείψουν» – Αυξανόμενη η απειλή

Περισσότερα από 100 ιατρικά περιοδικά σε όλο τον κόσμο απηύθυναν την Πέμπτη μια σπάνια κοινή έκκληση για επείγουσα δράση με στόχο την εξάλειψη των πυρηνικών όπλων, προειδοποιώντας ότι η απειλή της πυρηνικής καταστροφής είναι «μεγάλη και αυξανόμενη».

Η έκκληση αυτή πραγματοποιείται έπειτα από τις ελάχιστα συγκαλυμμένες απειλές του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για ενδεχόμενη χρήση πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία, τις επανειλημμένες βορειοκορεατικές πυραυλικές δοκιμές και την παρεμπόδιση πρωτοβουλιών για τη μη διάδοση των πυρηνικών.

«Ο κίνδυνος είναι σημαντικός και αυξανόμενος», γράφουν από κοινού σε ένα κύριο άρθρο οι διευθυντές ιατρικών περιοδικών, μεταξύ των οποίων οι BMJ, Lancet, JAMA και New England Journal of Medicine.

«Τα κράτη που διαθέτουν πυρηνικά όπλα οφείλουν να εξαλείψουν τα πυρηνικά οπλοστάσιά τους πριν αυτά τα τελευταία εξαλείψουν εμάς», υπογραμμίζεται στο άρθρο.

«Το γεγονός ότι όλες αυτές οι πρώτης γραμμής επιθεωρήσεις συμφώνησαν να δημοσιεύσουν το ίδιο κύριο άρθρο υπογραμμίζει την ακραία κατάσταση έκτακτης ανάγκης που δημιουργεί η σημερινή πυρηνική κρίση», δήλωσε ο Κρις Ζιελίνσκι της Παγκόσμιας Ένωσης Εκδοτών Ιατρικού Τύπου.

Το κείμενο αυτό δημοσιεύεται την ίδια εβδομάδα που συνεδριάζει στη Βιέννη η επιτροπή για την επανεξέταση της Συνθήκης του ΟΗΕ για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων (TNP), που τέθηκε σε ισχύ το 1970. Μια νέα εξέταση -η 10η- αυτής της σημαντικής συνθήκης το 2022 δεν είχε καταλήξει σε κοινή δήλωση και οι ΗΠΑ είχαν αποδώσει αυτή την αποτυχία στην «κυνική κωλυσιεργία» της Ρωσίας.

Την Κυριακή είναι επίσης η 68η επέτειος της πρώτης χρήσης πυρηνικού όπλου εναντίον αμάχων, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες έριξαν στις 6 Αυγούστου 1945 μια ατομική βόμβα στην ιαπωνική πόλη Χιροσίμα.

Οποιαδήποτε χρήση πυρηνικού όπλου «θα ήταν καταστροφική για την ανθρωπότητα», υπογραμμίζεται στο άρθρο.

«Ακόμη κια ένας “περιορισμένος” πυρηνικός πόλεμος με μόνο 250 από τα 13.000 πυρηνικά όπλα που υπάρχουν στον κόσμο θα μπορούσε να σκοτώσει 120 εκατομμύρια ανθρώπους και να προκαλέσει μια παγκόσμια κλιματική διαταραχή που θα οδηγούσε σε πυρηνικό λιμό και θα έθετε σε κίνδυνο δύο δισεκατομμύρια ανθρώπους», σύμφωνα με τους συντάκτες του άρθρου.

Πηγή:ethnos

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το