Τοπικά

Ο Δήμος Βόλου υπεύθυνος για το λουκέτο στη Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης-Καταγγελίες της αντιπολίτευσης

ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ

Τις αποκλειστικές ευθύνες στο Δήμο Βόλου καταλογίζουν οι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι για το γεγονός ότι δεν λειτουργεί η Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης και έμειναν χωρίς υποστήριξη παιδιά με νοητική συτέρηση. Με ερώτηση που κατέθεσαν στο δημοτικό συμβούλιο αποκαλύπτουν πως ο δήμος Βόλου παρότι κλήθηκε δεν κατέθεσε ένα έγγραφο αίτημα στο Υπουργείο Εσωτερικών στο οποίο πρέπει να αναφέρεται το χρονικό διάστημα για το οποίο ζητά παράταση λειτουργίας της Στέγης,  καθώς και τη διασφάλιση από την πλευρά του ότι υπάρχει σχετική πρόβλεψη στον προϋπολογισμό του 2016 για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων στο μεταβατικό διάστημα μέχρι την ένταξη της δομής στο νέο ΕΣΠΑ.

Η ερώτηση:

 Η Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ) που λειτουργεί στην πόλη μας Βόλο είναι μια δομή που λειτουργεί υπό την αιγίδα του δήμου και ήταν ενταγμένη στο ΕΣΠΑ μέχρι 31.12.2015. Ωστόσο οι συμβάσεις του προσωπικού έληγαν νωρίτερα, τον Οκτώβριο του 2015.

Προκειμένου να συνεχιστεί η λειτουργία της Στέγης μέχρι την ένταξή της στο νέο ΕΣΠΑ, ο Δήμος ζήτησε την παράταση των συμβάσεων του προσωπικού μέχρι να βγει πρόσκληση ενδιαφέροντος για την ένταξη της ΣΥΔ στο νέο ΕΣΠΑ. Στο μεσοδιάστημα αυτό, ο Δήμος Βόλου δήλωσε ότι αναλαμβάνει όλα τα λειτουργικά έξοδα και το μόνο που χρειαζόταν ήταν μία νομοθετική ρύθμιση με την οποία να δίνεται η παράταση των συμβάσεων του προσωπικού για να είναι νομικά καλυμμένος, γιατί αλλιώς οι υπάλληλοι θα ήταν στον αέρα.

Τελικά όντως δόθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών παράταση μέχρι τις 31.1.2016 (με το νόμο 4351/2015 άρθρο 31, ΦΕΚ Ά 164/4-12-2015) και στη συνέχεια ορθώς με την με αριθμό 841/2015 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου έγινε η παράταση λειτουργίας της ΣΥΔ με αναδρομική ισχύ από 1/11/2015 ΕΩΣ 31/1/2016.

Οι εργαζόμενοι υπέγραψαν καινούργια σύμβαση και έπιασαν δουλειά από 22/12/2015 με ισχύ έως 31/1/2016. Υπόψη σας για το διάστημα 1/11/2015 έως 21/12/2015 η ΣΥΔ ήταν σε μη λειτουργία, στην ουσία κλειστή. Στο μεταξύ μέχρι την εκπνοή της παράτασης που δόθηκε, δεν βγήκε πρόσκληση ενδιαφέροντος για το νέο ΕΣΠΑ και εφόσον οι συμβάσεις των υπαλλήλων έληξαν,  η ΣΥΔ έκλεισε.

Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι μία νέα παράταση (των συμβάσεων των υπαλλήλων με αναδρομική ισχύ) η οποία πρέπει να δοθεί πολύ άμεσα εάν και εφόσον νομικά είναι εφικτή και υπάρχει η δυνατότητα ακόμη να μην καταγγελθούν οι συμβάσεις από τον Δήμο.

Μετά από επικοινωνία με Βουλευτές του Νομού ( και συγκεκριμένα τους κκ. Μεϊκόπουλο, Μπαλλή και Παπανάτσιου) το Υπουργείο Εσωτερικών, ενημέρωσε ότι αυτό που χρειάζονται για να προχωρήσουν από την πλευρά τους είναι ένα έγγραφο αίτημα που πρέπει να αποστείλει ο Δήμος στο Υπουργείο Εσωτερικών στο οποίο πρέπει να αναφέρεται το χρονικό διάστημα για το οποίο ζητά παράταση,  καθώς και η διασφάλιση από την πλευρά του ότι υπάρχει σχετική πρόβλεψη στον προϋπολογισμό του 2016 για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων στο μεταβατικό διάστημα μέχρι την ένταξη της δομής στο νέο ΕΣΠΑ.

Επισημαίνουμε ότι τα χρονικά περιθώρια είναι πολύ στενά και ότι σύμφωνα με πληροφορίες των (πρώην) υπαλλήλων της ΣΥΔ, μέχρι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία σχετική ενημέρωση από την μεριά του Δήμου για το αν θα ζητήσει την παράταση λειτουργίας της δομής. Μάλιστα υποτίθεται ότι  ο Δήμος ισχυρίζεται ότι έχει κάνει τις απαραίτητες ενέργειες και περιμένει από το Υπουργείο την απόφαση.

 Ήδη οι  προαναφερόμενοι βουλευτές έκαναν και σχετική ερώτηση ώστε το Υπουργείο να δώσει και επίσημη απάντηση-καθοδήγηση στο Δήμο για την διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει. Συγκεκριμένα σε απάντηση της με αρ. πρωτ. 3511/26.2.2016 ερώτησης που κατατέθηκε, με θέμα την συνέχιση της λειτουργίας της Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης στον Δήμο Βόλου, το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης με το υπ.αρ 508/22-3-2016 έγγραφο του  ενημερώνει ότι δεν έχει λάβει κανένα επίσημο αίτημα από τον Δήμο Βόλου, μόνου αρμόδιου φορέα για την υλοποίηση του προγράμματος.

 Ειδικότερα, διαβεβαιώνει ότι αν και με τις διατάξεις του άρθρου 31 του Ν. 4351/2015 «Βοσκήσιμες γαίες Ελλάδας και άλλες διατάξεις» δόθηκε η δυνατότητα στους φορείς των ΟΤΑ που υλοποιούν την Πράξη «Σύσταση και Δημιουργία Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης» να συνεχίσουν τη λειτουργία της δομής και να παρατείνουν τις συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου του απασχολούμενου προσωπικού, μετά τη λήξη της συγχρηματοδοτούμενης περιόδου και έως την ένταξη της πράξης στη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020 του ΕΣΠΑ μέχρι την 31η/1/2016, στην πορεία δεν έλαβε καμία επίσημη ενημέρωση από τον Δήμο Βόλου για τυχόν δυσλειτουργία της Δομής και την πρόθεσή του για τη συνέχιση της λειτουργίας της, για το διάστημα από 1.2.2016 και έως την ένταξή της στο νέο ΕΣΠΑ. Επίσης, το Υπουργείο σημειώνει ότι έχει ζητήσει στοιχεία από τον Δήμο Βόλου, με το υπ’ αρ. πρωτ. 662/17.3.2016 έγγραφό του.

Επιπροσθέτως, σε συνάντηση βουλευτών του νομού με την Υπουργό Θεανώ Φωτίου αποκλειστικά για αυτό το θέμα, προκύπτει πως το υπουργείο δέχεται να βγάλει απόφαση για αναδρομική παράταση λειτουργίας της δομής, από 1/1/16-30/6/16, έστω και αν η δομή σήμερα είναι κλειστή και οι εργαζόμενοι έχουν αποχωρήσει.  Υπάρχει η δυνατότητα να βρεθεί φόρμουλα να καλυφθεί το κενό.

Προϋπόθεση για αυτό, είναι να δεχτεί ο Δήμος Βόλου ότι για το διάστημα αυτό και μέχρι την ένταξη λειτουργίας της δομής στο νέο ΕΣΠΑ (δηλαδή στο νέο ΠΕΠ Θεσσαλίας) θα αναλάβει το λειτουργικό κόστος. Αν υπάρξει τέτοια απόφαση του δημοτικού συμβουλίου τότε αμέσως θα μπορούσε να υπάρξει η νομοθετική ρύθμιση για την παράταση λειτουργίας για ένα εξάμηνο. Τυχόν απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που θα ρυθμίζει την παράταση λειτουργίας,  θα άνοιγε τον δρόμο ώστε το υπουργείο να καλέσει την Περιφέρεια Θεσσαλίας να εντάξει την ΣΥΔ στο νέο ΠΕΠ Θεσσαλίας (ΕΣΠΑ) μαζί με τις άλλες κοινωνικές δομές που ήδη έχουν εγκριθεί προς ένταξη.

Ερωτάται η δημοτική αρχή:

Θα υπάρχει δέσμευση ή απόφαση του Δήμου Βόλου ότι θα καλύψει το λειτουργικό κόστος για το 6μηνο της παράτασης (άλλωστε έχει εγγράψει σχετικό κονδύλι στον προϋπολογισμό του 2016);

Συμφωνεί ο Δήμος Βόλου με την ένταξη της δομής στο νέο ΠΕΠ ώστε να καλύπτεται πλήρως η λειτουργία της στο επόμενο διάστημα από κοινοτικά κονδύλια ή τελικά δεν ενδιαφέρεται για συνέχιση της συγκεκριμένης δομής;

ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

 ΑΝΔΡΕΟΥ ΜΕΙΚΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΗ

ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ ΙΑΣΩΝ

ΓΑΡΓΑΛΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

ΔΡΑΜΗΤΙΝΟΣ ΜΑΤΘΑΙΟΣ

ΚΟΚΚΙΝΑΚΗ ΦΩΤΕΙΝΗ

ΜΟΛΟΧΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το