Τοπικά

Ο διακεκριμένος καθηγητής της Οξφόρδης Δρ.Richard Swinburne αύριο στο Βόλο

σουινμπερν
O γνωστός Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Δρ.Richard Swinburne θα βρίσκεται αύριο Τετάρτη στο Βόλο, έπειτα από πρόσκληση της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών, για μια ενδιαφέρουσα διάλεξη ανοιχτή στο ευρύ κοινό. Ο κ. Swinburne θα μιλήσει στις 6:30 μ.μ., στο Συνεδριακό Κέντρο της Μητρόπολης Δημητριάδος στα Μελισσάτικα, με θέμα «Η ύπαρξη του Θεού και οι προκλήσεις της σύγχρονης αθεΐας» (Ένας σοβαρός αντίλογος στην έξαρση του φαινομένου του σύγχρονου αθεϊσμού όπως εκφράζεται κυρίως από τον Richard Dawkins). Σημειώνεται οτι η ίδια διάλεξη θα δοθεί σήμερα Τρίτη στην Αθήνα.

Ο Δρ. Richard Swinburne, είναι Ομότιμος Καθηγητής Φιλοσοφίας της Χριστιανικής Θρησκείας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Επίτιμος Εταίρος του Oriel College της Οξφόρδης και Μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας. Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα περιστρέφονται γύρω από τη Φιλοσοφία της Θρησκείας και της Επιστήμης, ενώ θεωρείται, εδώ και πολλά χρόνια, από τους βασικούς υποστηρικτές των φιλοσοφικών αποδείξεων για την ύπαρξη του Θεού, προκαλώντας μάλιστα έντονη σχετική συζήτηση με αφορμή την έκδοση της τριλογίας του The Coherence of Theism (1977), The Existence of God (1979), Faith and Reason (1981), αποτελώντας κατά κάποιο τρόπο το «αντίπαλο δέος» στον κύριο εκφραστή του σύγχρονου αθεϊσμού Καθηγητή Richard Dawkins. Σύμφωνα με τον Swinburne όλα τα είδη της θρησκευτικής εμπειρίας μπορούν να διακριθούν σε δυο βασικούς τύπους, τη δημόσια και την ιδιωτική με τις σχετικές επιμέρους υποκατηγορίες τους. Στην προοπτική αυτή ο ίδιος έχει αναδείξει δυο βασικά κριτήρια αξιολόγησης των εμπειριών αυτών, την αρχή της ευπιστίας και την αρχή της μαρτυρίας. Προσήλυτος ο ίδιος στην Ορθοδοξία, έχει συγγράψει πλήθος σχετικών έργων μεταξύ των οποίων τα πιο πρόσφατα είναι: Epistemic Justification, 2001, The Resurrection of God Incarnate, 2003, Free Will and Modern Science, Ed. 2011, Mind, Brain, and Free Will, 2013.

Οι διαλέξεις του Δρ. Richard Swinburne σε Αθήνα και Βόλο θα δοθούν στην αγγλική γλώσσα (με διαθέσιμη μετάφραση στα ελληνικά) και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό
Οι εκδηλώσεις αυτές πραγματοποιούνται με την ευγενική χορηγία του Ορθοδόξου Ιδρύματος Virginia H. Farah Foundation

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το