Τοπικά

Ο χειμώνας επιστρέφει δριμύτερος- Ψύχος στη Μαγνησία “Θ”

kairos krio

Χαρείτε τις λιακάδες σήμερα και αύριο, καθώς από το Σαββατοκύριακο και κυρίως από την ερχόμενη εβδομάδα το σκηνικό του καιρού αλλάζει και γίνεται χειμωνιάτικο, συμβαδίζοντας και με το ημερολόγιο.
Έτσι από τους 18 βαθμούς που θα δείξει σήμερα το θερμόμετρο, την ερχόμενη Τρίτη δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 4-5 βαθμούς Κελσίου, ενώ αναφορικά με το αν θα χιονίσει ή όχι στην πόλη του Βόλου, οι προβλέψεις των μετεωρολόγων διίστανται. Άλλοι προβλέπουν χιονόπτωση ελαφρά την ερχόμενη Τρίτη, άλλοι χιονόστρωση σε ποσοστό 65%, ενώ άλλοι προβλέπουν απλά χιονόνερο ή συννεφιά.
Όλοι ωστόσο συμφωνούν πως η θερμοκρασία θα πέσει κατακόρυφα, περίπου 13-14 βαθμούς…
Η μεταβολή του καιρού θα ξεκινήσει από το μεσημέρι του Σαββάτου με ασθενείς βροχές αρχικά, ωστόσο και το Σάββατο η θερμοκρασία θα φθάσει τους 17 βαθμούς…
Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί-νοτιοδυτικοί ασθενείς και στο Αιγαίο μέτριοι με τάση ενίσχυσης.
Την Κυριακή αναμένονται αρχικά συννεφιές, που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν αρχικά βροχές στα πεδινά και χιόνια στα ορεινά. Μετά το μεσημέρι τα χιόνια θα κατέβουν και σε χαμηλότερο υψόμετρο. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί-βορειοδυτικοί ασθενείς έως μέτριοι και στο Αιγαίο ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1 μέχρι 16 βαθμούς, με ραγδαία πτώση από το βράδυ.
Τη Δευτέρα αναμένονται συννεφιές και θα σημειωθούν χιονόνερο ή χιόνι κυρίως στα ορεινά-ημιορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί-βορειοδυτικοί ασθενείς έως μέτριοι και στο Αιγαίο ισχυροί, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 1-4 στα ορεινά-ημιορεινά και στο Βόλο 4-8 βαθμούς.
Την Τρίτη αναμένονται συννεφιές και θα σημειωθούν χιονοπτώσεις ή χιονόνερο. Στις δυτικές περιοχές τα φαινόμενα σταδιακά θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί-βορειοδυτικοί ασθενείς έως μέτριοι και στο Αιγαίο ισχυροί. Η θερμοκρασία σε πτώση θα κυμανθεί από -1 μέχρι 5 βαθμούς.

Όπως επισημαίνει ο μετεωρολόγος κ. Στ. Ντάφης, το ψύχος θα καθίσει πάνω από τη περιοχή μας για μία σχεδόν εβδομάδα και μέχρι τέλος του μήνα. Πάντως ο κ. Ντάφης σημειώνει ότι, εκτός απροόπτου, ο Βόλος δεν αναμένεται να έχει χιονόστρωση την ερχόμενη Τρίτη, παρά μόνον νιφάδες. Περισσότερο θα επηρεαστούν το Πήλιο και οι Βόρειες Σποράδες.
Αιτία της κακοκαιρίας, ο εγκλωβισμός μιας μεγάλης δίνης πάνω από την Κεντροβόρεια Ευρώπη, που δημιουργεί προϋποθέσεις για κατάβαση συνδυασμένου και εκτεταμένου ψύχους από τη Βορειοδυτική Ευρώπη και τη Σκανδιναβία προς ένα μεγάλο μέρος της Κεντρικής, Ανατολικής και της Νότιας Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης και της Βαλκανικής Χερσονήσου. Σε αυτό συμβάλλει όπως συνηθίζεται άλλωστε σε μια τέτοια περίπτωση, η ανύψωση κέντρου υψηλών πιέσεων, στο σημείο των Αζόρων Νήσων, γνωστό και ως αζορικός αντικυκλώνας.
Θα δημιουργηθεί βαρομετρικό χαμηλό στο κόλπο της Γένοβας, το οποίο κινούμενο νοτιοανατολικά προς τη Σικελία, θα φέρει βροχές και καταιγίδες αρχικά στη Δυτική – Βορειοδυτική Ελλάδα, ενώ από το Σάββατοκύριακο οι βροχές και οι καταιγίδες θα επεκταθούν ανατολικότερα, επηρεάζοντας ένα μεγάλο μέρος της ανατολικής και νότιας ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας. Μεθαύριο Σάββατο 16 Ιανουαρίου ισχυρές χιονοπτώσεις θα δεχτούν όλα τα ορεινά της ηπειρωτικής Ελλάδας από τα 1200μ. υψόμετρο και άνω. Παράλληλα θα ενισχυθούν σημαντικά οι νότιοι – νοτιοδυτικοί άνεμοι σε Αιγαίο και Ιόνιο και θα φτάσουν τα 6 με 7, τοπικά στο Αιγαίο τα 8 με 9 μποφόρ.
Στη δεύτερη φάση και από τις 17 Ιανουαρίου, τα δεδομένα χρίζουν ιδιαίτερης αξιολόγησης με βάση τις εκδοχές των παγκοσμίων μοντέλων καιρού. Το ήδη σχηματισμένο βαρομετρικό χαμηλό της Γένοβας καθώς θα βαθύνει και θα κινηθεί νοτιοανατολικά προς τη Σικελία, σε συνδυασμό με την απότομη πτώση της επιφανειακής και γεωδυναμικής πίεσης ενδεχομένως να υπάρξει σενάριο ακινητοποίησης / εγκλωβισμού του ίδιου του βαρομετρικού χαμηλού μεταξύ της Σικελίας και Νοτιοδυτικής Πελοποννήσου στο Ιόνιο Πέλαγος. Ένας λόγος που μπορεί να συμβεί το εν λόγω σενάριο είναι η αυξημένη θερμοκρασία στις ακτές της Βόρειας Αφρικής, κάτι που συνηθίζει σε χειμερινούς μήνες να εγκλωβίζονται τέτοιες διαταραχές.

Με αυτό το σενάριο ενεργοποιείται μια συνεχής υετοφόρα μορφή της κακοκαιρίας με ιδιαίτερη έμφαση τις σημαντικές χιονοπτώσεις στο μεγαλύτερο κομμάτι του ορεινού / ημιορεινού ηπειρωτικού κορμού της Δυτικής / Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας, αλλά ακόμα και σε χαμηλό υψόμετρο στη Θεσσαλία, την Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία.
Η αλλαγή του καιρού χρονικά θα εξαρτηθεί πλήρως από τη τροχιά, τη κίνηση και τη ταχύτητα του χαμηλού στην Ιταλία, καθώς μια καθυστέρηση ή μια επιτάχυνση μπορεί να φέρει αντίστοιχη καθυστέρηση ή επιτάχυνση στη ροή της παρακάτω πρόγνωσης κατά μισή ή και μία ημέρα.
Τέλος, όπως δείχνουν νεότερα προγνωστικά στοιχεία, μετά το πρώτο κύμα χιονιά στις 18-20 του μήνα, αναμένεται ένα δεύτερο, αρκετά ισχυρότερο κύμα χιονιά, το διάστημα 22-25 Ιανουαρίου περίπου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το