Τοπικά

Ο χάρτης του κορωνοϊού στην Ελλάδα – Τρεις Βολιώτες στην ομάδα που τον δημιούργησε

Τέσσερις νέοι, μόλις 25 ετών, αφιέρωσαν πολύ χρόνο και κατάφεραν να δημιουργήσουν τον πρώτο ζωντανό χάρτη, που απεικονίζει τα περιστατικά του κορωνοϊού σε πόλεις της Ελλάδας.

Την τετραμελή ομάδα απαρτίζει ο συντονιστής Νικόλαος Δερβένης, o software developer Παναγιώτης Κομπής, ο Θάνος Γραμμένος που έχει αναλάβει το ψηφιακό μάρκετινγκ και ο γραφίστας Νίκος Κίτσος. Μάλιστα οι τρεις από τους τέσσερις νέους κατάγονται από τον Βόλο, ενώ αυτή την περίοδο εργάζονται πάνω στο πρόγραμμα από διαφορετικές πόλεις.
Για τον διαδικτυακό χάρτη που δημιούργησε η ομάδα, μίλησε στη «Θ» ο Βολιώτης Νικόλαος Δερβένης, που ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Επισκεπτόμενος κανείς τη σελίδα coronavirus.pineza.eu που δημιούργησαν, εμφανίζεται ο χάρτης (σε πραγματικό χρόνο) με τα κρούσματα του κορωνοϊού σε κάθε περιοχή. Στη σελίδα καταμετρώνται, επίσης το σύνολο των κρουσμάτων, το σύνολο των ασθενών που ανάρρωσαν, αλλά και ο αριθμός των ανθρώπων που έφυγαν από τη ζωή, εξαιτίας του ιού. Σε διάγραμμα παρουσιάζονται τα κρούσματα, οι αναρρώσεις και οι θάνατοι ανά ημερομηνία από τις 25 Φεβρουαρίου έως σήμερα.

Ο Νικόλαος Δερβένης

Στοιχεία για αποθέματα μασκών
Η προσπάθειά τους όμως επεκτάθηκε και στη συλλογή δεδομένων για τα αποθέματα μασκών και αντισηπτικών στις πόλεις της Ελλάδας. «Το crowd sourcing είναι η μέθοδος που συλλέγει δεδομένα από το κοινό. Έχουμε συλλέξει στοιχεία από φαρμακεία και σούπερ μάρκετ της χώρας, που έχουν αποθέματα τέτοιων ειδών προστασίας, αλλά ακόμα τα στοιχεία αυτά δεν είναι επαρκή, για να προβληθούν στον χάρτη, ώστε να τα βρίσκουν αυτοί που τα έχουν ανάγκη», σημείωσε ο κ. Δερβένης. Στην ιστοσελίδα εμφανίζεται μάλιστα και σχετικό μήνυμα ζητώντας την εθελοντική βοήθεια του κόσμου. «Αν γνωρίζετε ανθρώπους που εργάζονται σε φαρμακεία, σούπερ μάρκετ ή παρόμοια καταστήματα, ενημερώστε τους, ώστε να δηλώσουν τα αποθέματά τους, πατώντας το κουμπί ΕΙΣΑΙ ΠΩΛΗΤΗΣ;» αναφέρει η σχετική ειδοποίηση.

Ο κ. Δερβένης σημείωσε ότι «στόχος της ομάδας είναι να δημιουργηθεί μία βάση δεδομένων, που θα είναι αντιπροσωπευτική για ένα κομμάτι της χώρας και στη συνέχεια θα αναρτηθεί. Ο χάρτης βγήκε στον αέρα του διαδικτύου την Παρασκευή 13 Μαρτίου. Έντεκα μέρες μετά αποτελεί τη σελίδα ενημέρωσης και αναφοράς για έγκριτα μέσα ενημέρωσης. Μέχρι σήμερα τον χάρτη έχουν δημοσιεύσει πολλές ιστοσελίδες της Ελλάδας και του εξωτερικού. Συγκεκριμένα έχουν αναφέρει τον χάρτη 365 ιστοσελίδες, με κάποιες να ανήκουν στα μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης, όπως την Καθημερινή, το Vice, το Ant1 news, τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, αλλά και το CNN.
Ασχολούμαστε με προγράμματα τεχνολογίας. Έχοντας φτιάξει μια εφαρμογή στο παρελθόν, που αφορούσε στην καταγραφή περιστατικών εγκληματικότητας σε χάρτη με τη μέθοδο του crowd sourcing, είχαμε αναπτύξει τεχνολογία πάνω σε ανάλογα θέματα, που μας επέτρεψε να έχουμε μεγάλη ετοιμότητα αντίδρασης. Όταν έφτασε ο κορωνοϊός στην Ελλάδα, ανταποκριθήκαμε πολύ γρήγορα και φτιάξαμε αυτή την υποδομή».

Πάνω από 400.000 διαφορετικοί χρήστες
Οι χρήστες Έλληνες ή μη είναι δεκάδες χιλιάδες καθημερινά. Μάλιστα σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η ομάδα, μία ημέρα επισκέφθηκαν τον χάρτη 180.000 διαφορετικοί χρήστες. «Μόλις βγήκαμε live, κοινοποιήσαμε τον χάρτη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Επακολούθησε ένας μεγάλος αριθμός αναδημοσιεύσεων και την επόμενη ημέρα ο χάρτης είχε αναδημοσιευθεί σε ιστοσελίδες. Πλέον τον χάρτη έχουν δημοσιεύσει περισσότερες από 350 ιστοσελίδες της Ελλάδας και του εξωτερικού», πρόσθεσε ο κ. Δερβένης.

Το δύσκολο κομμάτι είναι η συνεχής ενημέρωση για τις εξελίξεις για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα. «Δεν υπάρχει εύκολος τρόπος, να βρει κανείς αυτά τα δεδομένα. Έχουμε μία μέθοδο συλλογής δεδομένων, που στην ουσία διασταυρώνει τα νούμερα που δημοσιεύονται σε διάφορα ειδησεογραφικά μέσα. Ταυτόχρονα κάνουμε επαλήθευση αυτών των αριθμών με τις ανακοινώσεις που γίνονται καθημερινά από τον καθηγητή λοιμωξιολογίας, εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό Σωτήρη Τσιόδρα». Όπως σημείωσε, για αυτό τον λόγο υπάρχει αριθμός κρουσμάτων, που δεν είναι προσδιορισμένα σε πόλεις. Ο χάρτης όμως είναι ενημερωμένος και για όλα τα σημεία αιμοδοσίας στην Ελλάδα. Μέσα από τη συνεργασία της ομάδα με την ομάδα «Bloode» προωθούν το μήνυμα της εθελοντικής αιμοδοσίας, καθώς τα αποθέματα αίματος στα νοσοκομεία λιγοστεύουν. Καθημερινά, τα μέλη της ομάδας ενημερώνουν τους επισκέπτες για τα σημεία αιμοδοσίας, εκτός νοσοκομείων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το