Τοπικά

Ο «χάρτης» της ανεργίας στη Μαγνησία – 21.422 οι άνεργοι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ

Η Μαγνησία «μετρά» 21.422 ανέργους, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, που ήταν καταγεγραμμένα στο σύστημα την Παρασκευή 4 Μαΐου. Μόνον ο Δήμος Βόλου καταγράφει 17.162 ανθρώπους χωρίς εργασία, ενώ αναλογικά με τον πληθυσμό μεγάλα ποσοστά καταγράφονται σε Αλμυρό και Σκιάθο.
Τα λουκέτα στις επιχειρήσεις διαδέχονται το ένα το άλλο, αφήνοντας στον δρόμο οικογένειες.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα στη Μαγνησία είναι ότι ανεργία καταγράφεται ακόμα και στη Ζαγορά, κάτι που δεν συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, καθώς οι κάτοικοι ασχολούνται σχεδόν αποκλειστικά με τη γεωργία. Ο Δήμος Αλμυρού καταγράφει 1234 ανέργους, ο Δήμος Ζαγοράς 239, ο Δήμος Νοτίου Πηλίου 414, ο Δήμος Ρήγα Φεραίου 720, η Αλόννησος 219, η Σκιάθος 979 και η Σκόπελος 455.

Τα στοιχεία «δείχνουν» ανέργους όλων των ηλικιών, οι οποίοι προέρχονται από όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες.
Η περιφερειακή διευθύντρια Θεσσαλίας του ΟΑΕΔ κ. Όλγα Τσιούρβα σημειώνει πως είναι δύσκολο και καταβάλλονται προσπάθειες, να επανέλθουν στην αγορά εργασίας εκατοντάδες άνθρωποι, οι οποίοι επί δεκαετίες εργάζονταν, είτε σε μία επιχείρηση, είτε είχαν συνεχώς δουλειά, και στα χρόνια έντασης της οικονομικής κρίσης βρέθηκαν εκτός της αγοράς εργασίας.
Αυτό εκτός από το βαρύ οικονομικό και ψυχολογικό αντίκτυπο φέρνει αυτούς τους ανθρώπους σε απόγνωση, καθώς δεν μπορούν να πάρουν τη σύνταξή τους.
Όπως επισημαίνει η Περιφερειακή Διευθύντρια του ΟΑΕΔ Θεσσαλίας, τα τελευταία χρόνια, ακόμη και οι πτυχιούχοι από Πανεπιστήμια και ΤΕΙ προσέρχονται στον ΟΑΕΔ, ώστε να βγάλουν την κάρτα ανεργίας και έτσι να έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής σε προγράμματα απασχόλησης και προκηρύξεις του Δημοσίου.

Μειώθηκαν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στη Θεσσαλία
Την πανελλαδική τάση μείωσης του αριθμού των εγγεγραμμένων ανέργων ακολουθεί και η Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Όπως επισημαίνει η κ. Τσιούρβα, τον Μάρτιο του 2018 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι και στους τέσσερις Νομούς ήταν 66.485, ενώ τον Μάρτιο του 2017 ο αντίστοιχος αριθμός ανέρχονταν σε 69.126.
Αυτή η πτώση, που σε ποσοστό ανέρχεται στο -3,82%, καταδεικνύει μια πρώτη τάση αποκλιμάκωσης του αριθμού, χωρίς αυτό, όμως, να σημαίνει πως πρόκειται για μια εντυπωσιακή αναστροφή της κατάστασης, η οποία είναι παγιωμένη επί πολλά χρόνια στην ελληνική κοινωνία.

Μισθοί ισοδύναμοι με επιδόματα ανεργίας
Το μεγάλο ζήτημα δεν είναι μόνο οι άνεργοι, που ζουν από τα επιδόματα ανεργίας, αλλά και οι εργαζόμενοι, που λαμβάνουν μισθούς ισότιμους με τα επιδόματα ανεργίας. Οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα έχουν διαμορφωθεί σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Κάτω από 800 ευρώ καθαρά λαμβάνει ένας στους δύο εργαζομένους (50,2%), ενώ έχει αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό των χαμηλόμισθων με καθαρές μηνιαίες αποδοχές κάτω των 600 ευρώ (37,4% το 2017 από 13,1% το 2009). Μέχρι 499 ευρώ λαμβάνει το 14,5%, μεταξύ 500-699 ευρώ το 22,9%.
Οι μισθοί παρουσιάζουν πλέον απώλειες και από τον πληθωρισμό, που το 2017 ήταν περίπου 1,5%. Η έξαρση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης αποτελεί έναν νέο μηχανισμό λιτότητας, καθώς περιορίζει – κατά 50% – τις αμοιβές των απασχολουμένων. Οι νέες προσλήψεις με ευέλικτες μορφές απασχόλησης υπερδιπλασιάστηκαν στη διάρκεια της κρίσης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το