Τοπικά

Μαθητές στο 1ο ΕΠΑΛ Βόλου έφτιαξαν υπολογιστές

Στην κατασκευή δύο ηλεκτρονικών υπολογιστών με την ένταξη και των σχετικών λογισμικών, ώστε να είναι πλήρως λειτουργικοί, προχώρησαν μαθητές του τομέα πληροφορικής από το 1ο ΕΠΑΛ Βόλου σε μια πολύ ξεχωριστή προσπάθεια.
Οι μαθητές θα παρουσιάσουν το έργο τους στην έκθεση μαθητικών δημιουργιών των ΕΠΑΛ σε λίγες ημέρες στην παραλία της πόλης.
Πιο συγκεκριμένα οι μαθητές της Γ’ τάξης του τομέα Πληροφορικής, της ειδικότητας Τεχνικός Η/Υ και Δικτύων Η/Υ του 1ου ΕΠΑΛ Βόλου στο πλαίσιο του μαθήματος «Εγκατάσταση, Διαχείριση και Συντήρηση Υπολογιστικών Συστημάτων» και στη διάρκεια των εργαστηριακών ασκήσεων, εργαζόμενοι ομαδικά, αναζήτησαν στο διαδίκτυο πληροφορίες, σύγκριναν και τελικά επέλεξαν υλικό (hardware) για τη σύνθεση δύο υπολογιστών (desktop PC). To υλικό παραγγέλθηκε από το 1ο Εργαστηριακό Κέντρο Βόλου, για το 1ο ΕΠΑΛ Βόλου.
Στη συνέχεια, οι μαθητές παρέλαβαν το υλικό, έλεγξαν και επιβεβαίωσαν την ορθότητα της παραγγελίας. Συναρμολόγησαν, με βάση τις οδηγίες του μαθήματος, τους δύο υπολογιστές, ακολουθώντας όλους τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας του εργαστηρίου, υπό την επίβλεψη του διδάσκοντος καθηγητή. Καθ’ όλη τη διάρκεια των εργαστηριακών ασκήσεων έκαναν καταγραφή της διαδικασίας, φωτογραφίζοντας, κρατώντας σημειώσεις και ενημερώνοντας το ημερολόγιο εργασιών.
Με το τέλος της συναρμολόγησης έθεσαν σε λειτουργία τους Η/Υ, ρύθμισαν μικροπροβλήματα και εγκατέστησαν το απαραίτητο λογισμικό. «Έτρεξαν» πλήθος benchmark tests με σκοπό την εξαγωγή συμπερασμάτων, για το ποια ομάδα συναρμολόγησε τον καλύτερο Η/Υ. Τέλος, παρουσίασαν τη διαδικασία συναρμολόγησης και τα συμπεράσματά τους στην ολομέλεια του τμήματος.
«Οι μαθητές μόνοι τους έψαξαν και βρήκαν τα κατάλληλα υλικά για την κατασκευή των ηλεκτρονικών υπολογιστών, που τα παρήγγειλε το 1ο Εργαστηριακό Κέντρο Βόλου. Στη συνέχεια συναρμολόγησαν τους υπολογιστές και έβαλαν τα λειτουργικά συστήματα. Ήταν μια προσπάθεια, που διήρκεσε τέσσερις μήνες», ανέφερε ο κ. Σουλιώτης.
Ο τομεάρχης Πληροφορικής κ. Νίκος Βασιλόπουλος επισήμανε πως «οι μαθητές δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα μαθήματα πληροφορικής. Εξάλλου τα πεδία δράσης είναι πολλά, όπως η σχεδίαση ιστοσελίδων, η επεξεργασία βίντεο, μουσικής, η κατασκευή Η/Υ».

Οι μηχανικοί Πληροφορικής

Τις εντυπώσεις τους από τη συμμετοχή τους στο εγχείρημα περιέγραψαν τρεις μαθητές του τομέα πληροφορικής. Ο Δημήτρης Τζαλαβρέτας ανέφερε πως «ήταν πολύ ενδιαφέρον αυτό που κάναμε. Μάθαμε πολλά πράγματα, από τη συγκέντρωση των υλικών μέχρι και την κατασκευή του υπολογιστή. Είναι γνώσεις, που θα μας είναι πολύ χρήσιμες για την αγορά εργασίας, η οποία έχει ανάγκη την τεχνολογία».
Ο Μιχάλης Αλεξάνογλου δήλωσε πως «μαζί με την ομάδα μου σχεδιάσαμε έναν υπολογιστή και τον υλοποιήσαμε, ακολουθώντας όλους τους κανόνες ασφαλείας και βγήκαμε όλοι κερδισμένοι. Με τη βοήθεια του καθηγητή μας κ. Σουλιώτη λάβαμε πολλές γνώσεις, που θα μας βοηθήσουν στη μελλοντική μας εξέλιξη ως μηχανικοί πληροφορικής. Με το εγχείρημα ξεφύγαμε από το θεωρητικό κομμάτι και πήγαμε στο πιο πρακτικό».
Ο Χρήστος Καραμπίνης επισήμανε πως «στόχος μου είναι να εργαστώ ως μηχανικός πληροφορικής και πιστεύω ότι υπάρχει έδαφος, αφού όλα στη ζωή μας συνδέονται με την τεχνολογία, τα δίκτυα. Παράλληλα έχω ως χόμπι τη μουσική».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το