Άρθρα

Ο απολογισμός… του απολογισμού στον δήμο Σκιάθου

Του Λευτέρη Βιολέττα

Βγάζει ξανά και ξανά τον «απολογισμό του ενός έτους» στη δημοσιότητα ο κ. Τζούμας και πέρα από τις ανακρίβειες και τα ψέματα που γράφει, προσπαθούμε να καταλάβουμε γιατί το κάνει;
Απ’ τα σημαντικότερα έργα που έχουν γίνει στο νησί μας τα τελευταία χρόνια και ταυτόχρονα τα σημαντικότερα που θα ολοκληρωθούν σύντομα -δίχως να μειώνουν τη σημασία άλλων έργων- είναι όσα σχετίζονται με το νερό, διότι αφορούν άμεσα στην υγεία όλων και στη δομική λειτουργία της κοινωνίας και του νησιού.
Είναι όλα αυτά που έγιναν από το 2012 ως το 2018, με το νέο δίκτυο ύδρευσης, την ψηφιοποίηση όλων των δικτύων, τις νέες γεωτρήσεις, τις μελέτες για τα νέα δίκτυα προς Κουκουναριές, την ένταξη προγραμμάτων στο ΦΙΛΟΔΗΜΟ κι ένα σωρό ακόμη ενέργειες και παρεμβάσεις μέσα από Ευρωπαϊκά προγράμματα. Έτυχε τότε να είμαι μέρος αυτών όλων, συμμετέχοντας στο Δημοτικό Συμβούλιο Σκιάθου και στη ΔΕΥΑΣ, οπότε έχω μια αρκετή γνώση για να μιλάω.
Ο κ. Τζούμας την εποχή εκείνη ήταν πρόεδρος πολιτιστικού συλλόγου, ενώ από όσο γνωρίζω δεν επαγγέλλεται κάτι που τον έφερνε σε σχέση με αυτά. Έκανε λοιπόν κάτι για όλα αυτά; Έπαιξε κάποιο ρόλο; Όχι, τίποτα και κανένα απολύτως, είναι η απάντηση. Σήμερα έχει κάνει κάτι πρόσθετα σε αυτά; Έχει αλλάξει κάτι σε κάποιο πλάνο; Όχι, τίποτα απολύτως, είναι ξανά η απάντηση.
Γιατί λοιπόν τα προβάλλει με πλάγιο τρόπο ως δικά του; Η απάντηση είναι διότι ξέρει και θέλει να παίρνει επικοινωνιακά τις ενέργειες, επιτεύγματα και επιτυχίες των άλλων.
Ποιος δεν θυμάται την τακτική του μηδενισμού στις τελευταίες εκλογές, όπου ο κ. Τζούμας απαξίωσε κάθε προηγούμενο Σκιαθίτη δημότη, οικογενειάρχη, επαγγελματία, επιστήμονα, που έχει μέχρι τώρα δουλέψει για να προσφέρει στο νησί από το μετερίζι του Δημοτικού Συμβουλίου.
Ποιος δεν θυμάται τα «καθαρά χέρια», που ούτε ο ίδιος πλέον δεν αναφέρει, καθώς μάλλον δεν έμειναν πολύ καθαρά μέσα στις περίεργες διαδικασίες χρηματοδότησης έργων, στις προσλήψεις και στις αποζημιώσεις εκδηλώσεων.
Ποιος δεν βλέπει σήμερα, ότι δεν αναφέρει το όνομα του Αποστόλη Πασχάλη για το ΕΠΑΛ, του Πλωμαρίτη για τους δρόμους, του Αγοραστού για τα ρέματα, του Πρεβεζάνου για τις αποζημιώσεις, του Ηλία Σταμέλου για το αποθεματικό, του Μανώλη Πασχάλη για την Αναπτυξιακή, το δικό μου όνομα για το νερό ή ένα σωρό άλλων Σκιαθιτών που αδικώ χωρίς να τους αναφέρω καθώς έκαναν καλά για τη Σκιάθο από τα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου. Όλα είναι πλέον δικά του! Όλα έγιναν στους μήνες 1821… έως 2018, του σωτηρίου έτους διοίκησης 2019-2020.
Ναι, υπάρχουν σίγουρα κάποια έργα, που μέσα στους μήνες αυτούς που ο κ. Τζούμας κατέχει το ρόλο του δημάρχου, ανήκουν σε αυτόν.
Όμως υπάρχουν κι εκείνα τα άλλα …
Δική του είναι η καταστροφή της δημοτικής συγκοινωνίας, μάλιστα σε μια καθοριστική χρονιά, στο βωμό ενός βαθύτερου ελιτισμού που κάποιοι ίσως του έχουν καθορίσει: δεν θέλουμε τουρίστες που μπαίνουν σε λεωφορεία, δεν θέλουμε την πλέμπα, δεν θέλουμε ενοικιαζόμενα δωμάτια, δεν θέλουμε «πολιτισμοφοβικούς» στη Σκιάθο.
Δική του είναι η οικονομική ζημιά πολλών δεκάδων χιλιάδων ευρώ από τα πρόστιμα του Λιμεναρχείου εξαιτίας της έλλειψης ναυαγοσωστών στις παραλίες και το ξεθώριασμα της καλής φήμης των παραλιών του νησιού από την ανασφάλεια που νοιώθουν οι επισκέπτες.
Δικοί του είναι οι μεγαλοϊδεατισμοί για τουρισμό και σχέσεις με την Τουρκία, δίχως κανένα σεβασμό στην κατάσταση της χώρας και της επιθετικότητας των ανατολικών γειτόνων μας. Και βέβαια, δίχως κανένα επαγγελματισμό, δίχως την παραμικρή σοβαρότητα και γνώση γύρω από την κατάσταση που επικρατεί στον τουρισμό, στην οικονομία.
Δικά του είναι τα πολύ επικίνδυνα ταξίδια χλιδής στο Κατάρ, τη χώρα που αποτελεί το μοναδικό σύμμαχο και χρηματοδότη της Τουρκίας, και ταυτόχρονα την πιο απομονωμένη χώρα στον Αραβικό κόσμο, καθώς είναι πασίγνωστο κέντρο και πηγή τρομοκρατών.
Δική του είναι η εφαρμογή ασύνειδων πολιτικών και φευγάτων οραμάτων για 90% τουριστική κίνηση κατά τη φετινή χρονιά, με τακτικές που έσφιξαν οριστικά τη θηλειά στο σχοινί του Covid-19, για τη σεζόν που πέρασε. Μια σεζόν που μόνος καημός του είναι οι εκδηλώσεις που δεν έγιναν λόγω των περιοριστικών μέτρων και οι ευκαιρίες που χάθηκαν για να πάρουν κάποιοι φίλοι του τις «πολιτιστικές αμοιβές».
Δικός του είναι ο κοινωνικός αποκλεισμός τόσο πολυτίμου ανθρώπινου δυναμικού της μικρής κοινωνίας μας, το κόψιμο της καλημέρας από τον ίδιο και οικείους του, το συνεχές και αυξανόμενο «μπλοκάρισμα» διαφωνούντων στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, ενδεικτικό του απίθανου και πρωτοφανούς διχασμού που δημιουργεί ο ίδιος στο νησί. Κι ευτυχώς, πραγματικά, που κάποιοι το διαχειρίζονται με χιούμορ και δεν ακολουθούν τον επικίνδυνο ψυχολογικό τόνο που δίνει ο κ. Τζούμας στη δημόσια διοίκηση του μικρού μας νησιού.
Δική του η δημιουργία ψεύτικων εικόνων, γεγονότων, έργων, ενεργειών, του ειδώλου στα 300 τηλεπαράθυρα που έχει εμφανίσει τον εαυτό του ή ακόμη και ψεύτικων ανθρώπων, όπως ο κύριος και η κυρία Μιλτιοπούλου στο Facebook, που επινοήθηκαν για να φροντίζουν και να υποστηρίζουν την προβολή και τα έργα του κ. Τζούμα.
Μιας και ο κ. Τζούμας τελευταία, συνηθίζει να κλείνει τις εξαγγελίες του γράφοντας «και συνεχίζουμε…», προσωπικά και με κάθε καλή διάθεση θα του πω: όχι κ. δήμαρχε ΌΛΗΣ ΤΗΣ ΣΚΙΑΘΟΥ, να μην το συνεχίσουμε άλλο. Φτάνει!

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το