Τοπικά

Ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος ζητά την αναβάθμιση Λιμενικού Σταθμού στον Αγ. Ιωάννη Μουρεσίου

Την αναβάθμιση του Λιμενικού Σταθμού του Αγ. Ιωάννη Μουρεσίου Μαγνησίας, ώστε να να υπάρξει αποτελεσματικότερη εποπτεία και έλεγχος στο παραλιακό μέτωπο του Δήμου Ζαγοράς-Μουρεσίου ζήτησε με ερώτησή του από τον Υπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.
Στον Άγιο Ιωάννη λειτουργούσε Λιμενικός Σταθμός ο οποίος καταργήθηκε το 2014, ως αποτέλεσμα της εφαρμογής του «Καλλικράτη» στα Λιμεναρχεία και τους περιφερειακούς Λιμενικούς Σταθμούς, μετατρέποντας το σταθμό σε Λιμενικό Φυλάκιο για την εποπτεία ολόκληρης της ακτογραμμής.
Όπως επεσήμανε ο κ. Μεϊκόπουλος με την αναβάθμιση του Λιμενικού Σταθμού θα καταπολεμηθούν τα φαινόμενα της άναρχης και παράνομης αλιείας που πλήττουν την τοπική οικονομία, ενώ ταυτόχρονα θα ενισχυθεί η ασφάλεια στην περιοχή, η οποία διαθέτει πολλές και πολυσύχναστες παραλίες, αποτελώντας πόλο έλξης μεγάλης μερίδας τουριστών ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες.

Αναλυτικά η Ερώτηση:
“Ο Άγιος Ιωάννης Μουρεσίου Μαγνησίας είναι μία παραθαλάσσια περιοχή του Πηλίου με ακτογραμμή άνω των 60 χιλιομέτρων, η οποία βρέχεται από το Αιγαίο Πέλαγος.
Στον Άγιο Ιωάννη λειτουργούσε Λιμενικός Σταθμός ο οποίος καταργήθηκε το 2014 ως αποτέλεσμα της εφαρμογής του «Καλλικράτη» στα Λιμεναρχεία και τους περιφερειακούς Λιμενικούς Σταθμούς, μετατρέποντας το σταθμό σε Λιμενικό Φυλάκιο για την εποπτεία ολόκληρης της ακτογραμμής. Να σημειώσουμε ότι στην περιοχή δεν λειτουργεί ούτε αστυνομικό τμήμα.
Με την κατάργηση του Λιμενικού Σταθμού του Αγ. Ιωάννη Μουρεσίου, δεν υπάρχει κανένας ουσιαστικός έλεγχος σε όλο το παραλιακό μέτωπο του Δήμου Ζαγοράς-Μουρεσίου, ουσιαστικά, δηλαδή, καμία αστυνόμευση στο Αν. Πήλιο και στις ακτές της Ανατολικής Μαγνησίας από την Σκιάθο μέχρι τον Αγιόκαμπο Λάρισας.
Η περιοχή καλύπτεται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου, το οποίο ωστόσο απέχει με όχημα περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά, αυξάνοντας σημαντικά το χρόνο αντίδρασης και καθιστώντας ουσιαστικά αναποτελεσματική την όποια αναγκαία επέμβαση.

Η κατάργηση του Λιμενικού Σταθμού, έχει επιφέρει δικαιολογημένη ανησυχία στους αλιείς της περιοχής αλλά και στην τοπική κοινωνία, λόγω της επακόλουθης αύξησης των φαινομένων άναρχης και παράνομης αλιείας, η οποία μπορεί να έχει σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο τόσο στην τοπική οικονομία, όσο και εν γένει στα ιχθυαποθέματα του Β. Δ. Αιγαίου.
Στοιχείο που επιτείνει την αναγκαιότητα της αναβάθμισης του Λιμενικού Σταθμού του Αγ. Ιωάννη είναι ότι η ευρύτερη περιοχή διαθέτει πολλές και πολυσύχναστες παραλίες, αποτελώντας πόλο έλξης μεγάλης μερίδας τουριστών ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες.
Επιπρόσθετα, στην περιοχή λειτουργεί και αλιευτικό καταφύγιο, το οποίο εξυπηρετεί μεγάλο αριθμό σκαφών.

Η αλιεία και ο θερινός τουρισμός αποτελούν τους δύο βασικούς πυλώνες της οικονομίας της περιοχής. Η κατάργηση του Λιμενικού Σταθμού πλήττει σημαντικά και τους δύο τομείς, καθώς από τη μία πλευρά οδηγεί σε φαινόμενα ανέλεγκτης και παράνομης αλιείας και από την άλλη πλευρά διασαλεύει την ασφάλεια των πολυσύχναστων παραλιών της περιοχής.
Επειδή, η ακτογραμμή του Αγ. Ιωάννη Μουρεσίου Μαγνησίας είναι άνω των 60 χιλιομέτρων.
Επειδή, με την κατάργηση του Λιμενικού Σταθμού του Αγ. Ιωάννη Μουρεσίου το 2015 δεν υπάρχει κανένας ουσιαστικός έλεγχος σε όλο το παραλιακό μέτωπο του Δήμου Ζαγοράς-Μουρεσίου.
Επειδή, στην περιοχή δεν λειτουργεί ούτε αστυνομικό τμήμα.
Επειδή, η κατάργηση του Λιμενικού Σταθμού, έχει επιφέρει δικαιολογημένη ανησυχία στους αλιείς της περιοχής λόγω της επακόλουθης αύξησης των φαινομένων άναρχης και παράνομης αλιείας.
Επειδή, στην περιοχή υπάρχουν πολυσύχναστες παραλίες αλλά και αλιευτικό καταφύγιο.
Επειδή, η αλιεία και ο θερινός τουρισμός αποτελούν τους δύο βασικούς πυλώνες της οικονομίας της περιοχής.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Πως προτίθεται να παρέμβει ώστε να αναβαθμιστεί ο Λιμενικός Σταθμός του Αγ. Ιωάννη Μουρεσίου και να υπάρξει αποτελεσματικότερη εποπτεία και έλεγχος σε όλο το παραλιακό μέτωπο του Δήμου Ζαγοράς-Μουρεσίου;

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το