Τοπικά

Ο Αλ. Μεϊκόπουλος για την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων

Σε δήλωσή του για την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων ο βουλευτής Μαγνησίας Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος αναφέρει:

Η σημερινή ημέρα έχει καθιερωθεί παγκοσμίως ως Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων κάνοντάς μας να προβληματιστούμε για όσους έχασαν τη ζωή τους στην άσφαλτο και να αναλογιστούμε την οικογένεια, τους φίλους και την κοινότητα πίσω από κάθε θύμα τροχαίου δυστυχήματος.
Η Ημέρα είναι, επίσης, αφιερωμένη σε όλους όσοι εργάζονται αμειβόμενοι και εθελοντικά, στον τομέα της διάσωσης: στα πληρώματα ασθενοφόρων, τροχαίας, πυροσβεστικής και στους επαγγελματίες υγείας, γιατρούς και νοσηλευτές, που καθημερινά έρχονται αντιμέτωποι με θανάτους και σοβαρούς τραυματισμούς.
Η χώρα μας αν και έχει σημειώσει σημαντική βελτίωση σε θέματα οδικής ασφάλειας τα τελευταία χρόνια, εξακολουθεί να κατέχει αρνητικά ρεκόρ και να παρουσιάζει αριθμό θυμάτων από τροχαία πολύ υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η Ελλάδα κατέχει την τρίτη υψηλότερη θέση στους δείκτες θνησιμότητας από τροχαία ατυχήματα μεταξύ παιδιών, εφήβων και νέων έως 25 ετών στην Ε.Ε., ενώ η πιθανότητα θανάτου ενός ανθρώπου στο ελληνικό οδικό δίκτυο είναι διπλάσια ή και τριπλάσια από αυτήν ενός κατοίκου άλλων χωρών της Ευρώπης.
Όλοι έχουμε ένα φίλο, ένα συγγενή, ένα γείτονα, ένα γνωστό που έχασε τη ζωή του στο δρόμο.

Η ημέρα αυτή καλεί για συντονισμένες δράσεις, καθώς και μακροπρόθεσμα και ουσιαστικά μέτρα από την πλευρά της Πολιτείας για τον περιορισμό των τροχαίων δυστυχημάτων στο οδικό δίκτυο. Πολλά από τα τροχαία που οδήγησαν σε θάνατο ή σοβαρούς τραυματισμούς είναι αποτέλεσμα πρόχειρου σχεδιασμού, απουσίας πολιτικών πρόληψης και ελέγχου και ευρύτερης απουσίας κρατικής μέριμνας και γενναίων παρεμβάσεων.
Είναι ακόμα ημέρα ευαισθητοποίησης όλων μας, ώστε να βελτιώσουμε την οδική και οδηγική μας συμπεριφορά και να αποκτήσουμε οδική παιδεία και να τη μεταδώσουμε στα παιδιά μας.
Οι ευχές, οι δηλώσεις λύπης και η παθητική στάση δεν απέτρεψαν τον άδικο χαμό συνανθρώπων μας.

Η δυνατότητα ασφαλούς μετακίνησης αποτελεί κοινωνικό δικαίωμα του κάθε πολίτη.
Όχι άλλο αίμα στην άσφαλτο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το