Τοπικά

Διαδικτυακή ψυχοκοινωνική υποστήριξη ασθενών με καρκίνο από τον «Φάρο Σκοπέλου»

H ομάδα υποστήριξης (support group) είναι μια ομάδα της οποίας τα μέλη είναι άτομα που βιώνουν ένα κοινό πρόβλημα (π.χ. τη διάγνωση μιας ασθένειας όπως ο καρκίνος) και τα οποία συναντώνται σε τακτική βάση, σε συγκεκριμένο τόπο και χρόνο για κάποιο χρονικό διάστημα, προκειμένου να συζητήσουν και να μοιραστούν τα κοινά τους βιώματα και εμπειρίες που σχετίζονται με τη κοινή δυσκολία που αντιμετωπίζουν.
Μιλώντας για τον καρκίνο, οι ομάδες υποστήριξης προσφέρουν τόσο πρακτική, όσο και συναισθηματική στήριξη και ίσως να είναι χρήσιμες σε όλα τα στάδια του καρκίνου. Ως μέλος μιας ομάδας, ο ασθενής έχει την ευκαιρία να μοιραστεί πληροφορίες, εμπειρίες και συναισθήματα σε ένα στοργικό και ασφαλές περιβάλλον, όπου όλοι έχουν βιώσει την ίδια εμπειρία.
Ανάμεσα στα θέματα που συζητούν οι περισσότερες ομάδες υποστήριξης είναι ο τρόπος αντιμετώπισης της διάγνωσης του καρκίνου και η θεραπευτική αγωγή, πώς είναι να ζει κανείς με τον καρκίνο και τι αλλάζει στην καθημερινή του ζωή, πώς να διαχειριστεί τα συναισθήματά του και τα συναισθήματα της οικογένειάς του, πώς να συνεχίσει να ζει φυσιολογικά μετά τον καρκίνο.

Η αλληλοϋποστήριξη και οι ανταλλαγή σκέψεων, προβληματισμών και συναισθημάτων λειτουργεί «θεραπευτικά» – με την ευρεία έννοια – για τα μέλη της ομάδας και για αυτό τον λόγο οι ομάδες υποστήριξης θεωρούνται αποτελεσματικές σε ό,τι αφορά στην ψυχολογική υποστήριξη των ασθενών με καρκίνο. Ως μέλη της, οι ασθενείς αποκτούν την αίσθηση του «ανήκειν» και δε νιώθουν απομονωμένοι, δεδομένου ότι αντιλαμβάνονται ότι δεν είναι οι μόνοι που αντιμετωπίζουν τη διάγνωση του καρκίνου. Ακόμη, έχουν τη δυνατότητα να εκφραστούν και να ακουστούν σε ένα πλαίσιο ομοτίμων, χωρίς να υπάρχει ο φόβος της κριτικής ή της απόρριψης και μέσω της διαδικασίας και της δυναμικής της ομάδας να ανακτήσουν το αίσθημα ελέγχου της καθημερινότητας και της ζωής τους.
Τέλος, η δυνατότητα ανταλλαγής ακόμη και πρακτικών τρόπων διαχείρισης της ασθένειας – μέσω της κατάθεσης της εμπειρίας κι άλλων ατόμων με την ίδια διάγνωση – μπορεί να είναι εξαιρετικά ωφέλιμη και χρήσιμη για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους.
Στο πλαίσιο λοιπόν της παροχής υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε χρόνιους ασθενείς, ο σύλλογος «Φάρος Σκοπέλου» προτίθεται να ξεκινήσει στο προσεχές διάστημα μια διαδικτυακή ομάδα υποστήριξης για γυναίκες με διάγνωση καρκίνου του μαστού, οι οποίες διαμένουν στο νησί της Σκοπέλου, καθώς και στα άλλα δυο νησιά των Β. Σποράδων, Αλόννησο και Σκιάθο.

«Δεδομένης της δύσκολης συνθήκης της πανδημίας και των μέτρων προφύλαξης της δημόσιας υγείας, αλλά και της ψυχοπιεστικής συνθήκης που αυτή δημιουργεί – ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες – θεωρούμε ότι ο «Φάρος Σκοπέλου» οφείλει να παρέχει τις υποστηρικτικές του υπηρεσίες και σε ψυχοκοινωνικό επίπεδο, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, που διευκολύνει με έναν άλλον βέβαια τρόπο, την επικοινωνία και την αλληλοϋποστήριξη» αναφέρεται σε ανακοίνωση.
Στόχος της ομάδας αποτελεί η ψυχοκοινωνική υποστήριξη γυναικών – ανεξαρτήτως ηλικίας – οι οποίες βιώνουν την εμπειρία του καρκίνου του μαστού και βρίσκονται σε στάδιο θεραπείας ή στο στάδιο επανελέγχου/αποκατάστασης.

Η συμμετοχή στην ομάδα θα συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των γυναικών, μέσω του «μοιράσματος» των κοινών εμπειριών, δυσκολιών, σκέψεων και συναισθημάτων που αφορούν στη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, της ελεύθερης συναισθηματικής έκφρασης και αμοιβαίας βοήθειας, σε ένα πλαίσιο εμπιστοσύνης, εχεμύθειας και αποδοχής.
Συντονίστρια της ομάδας θα είναι η κ. Μαρία Καφαντάρη, ψυχολόγος, Msc Κοινωνικής-Κλινικής Ψυχολογίας Εξαρτήσεων και Ψυχοκοινωνικών Προβλημάτων, εκπαιδευόμενη στην Οικογενειακή/Συστημική Θεραπεία, συντονίστρια του συλλόγου «Φάρος Σκοπέλου».
Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενες μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο του συλλόγου 24240-22341, από Δευτέρα έως Παρασκευή, καθώς και στο e-mail [email protected]/.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το