Τοπικά

Ο Αλ. Μεϊκόπουλος για την αναστολή των διετών προγραμμάτων σπουδών για αποφοίτους ΕΠΑΛ

Για ακύρωση των προσπαθειών που οδηγούν σε συνολική αναβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου στη χώρα κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος αναφορικά με την αναστολή των διετών προγραμμάτων σπουδών για αποφοίτους των ΕΠΑΛ.
Η ανακοίνωση του κ. Μεϊκόπουλου:

«Από τις αρχές του φετινού καλοκαιριού ξεκίνησε η έκδοση των σχετικών ΦΕΚ από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για την ίδρυση 67 Διετών Προγραμμάτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στα Κέντρα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης των Πανεπιστημίων της χώρας, στο πλαίσιο του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδιασμού για την Επαγγελματική Εκπαίδευση & Κατάρτιση, που κατέστρωσε η κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. με στόχο τη βελτίωση και την αναβάθμιση της εκπαιδευτικής δομής του ΕΠΑΛ και την πρόσβαση των αποφοίτων ΕΠΑΛ στα Πανεπιστήμια.
Ωστόσο, με την ανάληψη καθηκόντων της νέας κυβέρνησης, αιφνιδίως και χωρίς πειστική αιτιολόγηση, ανακοινώθηκε η αναστολή των διετών αυτών προγραμμάτων σπουδών για αποφοίτους ΕΠΑΛ, αγνοώντας τις σχετικές αποφάσεις των Συγκλήτων για την ίδρυση και λειτουργία τους και ενώ είχε εξασφαλιστεί η αναγκαία χρηματοδότηση από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ώστε αυτά να λειτουργήσουν από το νέο ακαδημαϊκό έτος 2019 – 2020 δωρεάν για τους ενδιαφερόμενους αποφοίτους ΕΠΑΛ. Όσον αφορά το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, αναστέλλεται η έναρξη λειτουργίας δέκα συνολικά διετών προγραμμάτων που αφορούσαν 1500 αποφοίτους ΕΠΑΛ. Οι ειδικότητες στο Π.Θ που δεν θα πραγματοποιηθούν από το νέο ακαδημαϊκό έτος, αφορούν ακαδημαϊκά τμήματα στις περιοχές της Λάρισας, της Λαμίας, της Καρδίτσας, αλλά και του Βόλου, όπου τα τμήματα που ακυρώνονται συγκεκριμένα είναι:

• Μεσίτης – Διαχειριστής Ακίνητης Περιουσίας
• Τεχνικός Κηποτεχνίας και Αστικού Πρασίνου
• Εργοδηγός – Τεχνικός εργοταξίου

Οι νέες τεχνολογίες, η ραγδαία εξέλιξη της γνώσης, η ανάπτυξη νέων κλάδων και ειδικοτήτων, επιτάσσουν την αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης, ώστε να ανταποκρίνεται καλύτερα στις σύγχρονες ανάγκες της οικονομίας και της αγοράς εργασίας. Η αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης σχεδιάστηκε από την κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ώστε να έρθει μέσα από τα δημόσια Πανεπιστήμια, ενισχύοντας το ρόλο τους ως πυλώνα της επιστημονικής γνώσης και της ακαδημαϊκότητας.
Η αιφνίδια ακύρωση όλης αυτής της προσπάθειας, που είχε ξεκινήσει με τη συνεργασία Υπουργείου και Πανεπιστημίων, από τη νέα κυβέρνηση και η ματαίωση των προσδοκιών χιλιάδων αποφοίτων ΕΠΑΛ για δωρεάν πρόσβαση στην ακαδημαϊκή γνώση δεν βρίσκει καμία πειστική εξήγηση. Η επιβεβαίωση των χειρότερων φόβων για υποβάθμιση των δημόσιων πανεπιστημίων και απαξίωση της επαγγελματικής εκπαίδευσης που ακολουθούν τη νέα κυβέρνηση είναι προ των πυλών. Η ακύρωση τέτοιων προσπαθειών που οδηγούν σε συνολική αναβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου της χώρας μας βρίσκει απέναντι».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το