Κόσμος

O Aγιος Βαλεντίνος και η παγκόσμια… βιομηχανία των 40 δισ. δολαρίων

newego_LARGE_t_420_54633699_type13145

Αμερικανοί και Βρετανοί, όπως προκύπτει από πρόσφατες έρευνες, βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να εκφράσουν τον έρωτά τους στον ή στη σύντροφό τους σήμερα. Ετσι, θα μπορούσε κανείς να πει ότι ο Αγιος Βαλεντίνος είναι… Αγγλοσάξονας.

Συνολικά μάλιστα σε ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο εκτιμάται ότι θα δαπανηθούν στη γιορτή των ερωτευμένων πάνω από 22 δισ. δολάρια, ένα ποσό-ρεκόρ που αποτελεί συνάμα μια εξαιρετική τονωτική «ένεση» για τις οικονομίες των δύο χωρών.

Οι Γερμανοί, αντίθετα, σε ποσοστό 56% δηλώνουν ότι απεχθάνονται την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου και μόλις ένας στους τρεις δωρίζει κάτι στο ταίρι του, συνήθως σοκολάτα… Ως οι πιο ρομαντικοί αναδεικνύονται οι Βαυαροί, ενώ αυτοί που αγοράζουν δώρο δεν δαπανούν πάνω από 60 δολάρια, γεγονός που καθιστά τους Γερμανούς ως τους πιο τσιγκούνηδες ερωτευμένους σε όλη την Ευρώπη!

Η παγκόσμια βιομηχανία που έχει αναπτυχθεί γύρω από τη γιορτή των ερωτευμένων εκτιμάται πως υπερβαίνει τα 40 δισ. δολάρια καθώς τις δυτικές νόρμες ακολουθούν πλέον με θέρμη και αρκετές αγορές της Ανατολής.

Ενδεικτικά μόνον στις ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Ενωσης Λιανεμπορίου (NRF) ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου πωλούνται πάνω από 36 εκατ. κουτιά με σοκολατάκια σε σχήμα καρδιάς, πάνω από 220 εκατ. τριαντάφυλλα, καθώς και κοσμήματα αξίας 2 έως 4 δισ. δολαρίων. Πάνω από ένα δισεκατομμύριο κάρτες ανταλλάσσονται ενώ ανάλογη «έκρηξη» παρουσιάζουν οι πωλήσεις αρωμάτων και εσωρούχων!

Αναλυτικότερα, το 54,8% των καταναλωτών στις ΗΠΑ θα ξοδέψει σήμερα κατ’ άτομο 146,84 δολάρια για λουλούδια, κοσμήματα, γλυκά, είδη ένδυσης κλπ. έναντι 142,31 δολαρίων πέρυσι.

Και αυτό παρά το «καμπανάκι» της επικεφαλής της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed), Τζάνετ Γέλεν, ότι «οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες στις ΗΠΑ έχουν γίνει λιγότερο υποστηρικτικές για την ανάπτυξη» κι ενδέχεται «να επιβαρύνουν το outlook για την οικονομική δραστηριότητα και την αγορά απασχόλησης».

Οπως επισημαίνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της NRF Μάθιου Σέι «η Ημέρα του Αγ. Βαλεντίνου, η πρώτη μεγάλη γιορτή για το 2016, θα μπορούσε να δώσει σημαντική ώθηση στην εσωτερική κατανάλωση και να αποτελέσει μια πολύ καλή είδηση για την οικονομία».

Τάμπλετ και κινητό
Σύμφωνα με υπολογισμούς το 34,5% θα επισκεφτούν σήμερα τα μεγάλα εμπορικά κέντρα και το 31% θα ψωνίσει στο αγαπημένο του εκπτωτικό κατάστημα. Επιπλέον, το 27,9% κάνουν τις αγορές τους online, το 19,4% επισκέπτεται ένα ανθοπωλείο, το 19,1% ένα εξειδικευμένο κατάστημα και το 15,4% μια τοπική μικρή επιχείρηση. Το 17,3% των ενηλίκων θα αγοράσει στον ή στη σύντροφό του τάμπλετ έναντι 13,7% πέρυσι και το 20,3% κινητό τηλέφωνο έναντι 17,7%.

Αν και οι σύζυγοι είναι οι πιο συνηθισμένοι καταναλωτές, δώρα αγοράζουν επίσης τα παιδιά ή οι γονείς, ενώ στους κερδισμένους ανήκουν και τα κατοικίδια καθώς σήμερα οι Αμερικανοί αναμένεται να δαπανήσουν περί τα 700 εκατ. δολάρια για το αγαπημένο τους ζωάκι!

Οι Αμερικανοί, λοιπόν, όχι μόνο ξοδεύουν πάρα πολλά χρήματα στη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, αλλά και η επίπτωση που έχει στη ζωή τους είναι σημαντική:

• 62% των ενηλίκων λένε ότι γιορτάζουν τον Αγιο Βαλεντίνο.

• 23% των ενηλίκων αγοράζουν λουλούδια για την ημέρα: το 61% άνδρες και το 39% γυναίκες, γι’ αυτό και αποκλειστικά για τη γιορτή παράγονται 220 εκατομμύρια τριαντάφυλλα.

• 448 εκατομμύρια ξοδεύονται σε γλυκά την εβδομάδα πριν τις 14 Φεβρουαρίου.

• 36 εκατομμύρια κουτιά σε σχήμα καρδιάς πωλούνται για τον Αγιο Βαλεντίνο, ενώ στέλνονται 150 εκατομμύρια κάρτες.

• Μέχρι και 150 δολάρια δίνουν οι άνδρες για δώρα και μέχρι και 74 δολάρια δίνουν οι γυναίκες.

• 8,6 εκατομμύρια ξοδεύονται σε αφρώδες κρασί ενώ την εβδομάδα της γιορτής του Αγίου Βαλεντίνου πωλούνται 174 χιλιάδες γαλόνια αφρώδους οίνου.

• 6 εκατομμύρια ζευγάρια είναι πιθανό να αρραβωνιαστούν. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Λιανεμπόρων, η δαπάνη των ερωτευμένων προσεγγίζει το ποσό των 2 δισ. δολαρίων με τους άντρες να είναι περισσότερο γενναιόδωροι σε σχέση με το «ωραίο» φύλο. Τα δώρα τους κοστίζουν έως και 191 ευρώ.

Οπως αναφέρει ο Guardian, στις 14 Φεβρουαρίου, οι πωλήσεις σοκολάτας εκτοξεύονται στο 80%. Επιπρόσθετα, το 65% των Βρετανών εκφράζουν τον έρωτά τους με την αποστολή κάρτας, το 21% προσφέρει ανθοδέσμη, το 26% γιορτάζει τη μέρα με ρομαντικό δείπνο σε κάποιο εστιατόριο και το 33% επιλέγει τη διήμερη απόδραση σε κάποιο θέρετρο.

Μόλις το 3% των Βρετανών επιλέγουν να αγοράσουν εσώρουχα, μια τάση ιδιαίτερα διαδεδομένη στην Ισπανία κυρίως από άντρες ηλικίας 35 έως 39 ετών, οι οποίοι δεν διστάζουν να ξοδέψουν έως και 218 δολάρια για την αγαπημένη τους…

Οι Γάλλοι πάλι δαπανούν έως και 172 ευρώ συνήθως για δείπνο σε πολυτελέστατα εστιατόρια, αν και το 85% των Γαλλίδων δηλώνει ότι θα προτιμούσε να λάβει ως δώρο ένα δαχτυλίδι…

40δισ. τζιράρει η παγκόσμια βιομηχανία που έχει αναπτυχθεί γύρω από τη γιορτή των ερωτευμένων

700 εκατ. δολάρια θα δαπανήσουν οι Αμερικανοί, ο πιο πιστός λαός στον Αγιο, για… το αγαπημένο τους ζωάκι

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το