Κόσμος

Ντράγκι: Πρέπει να υπάρχει πρόγραμμα για να αγοράσουμε ελληνικά ομόλογα

newego_LARGE_t_1101_54455013

Στην αγορά κρατικών ομολόγων 60 δισ. ευρώ μηνιαίως θα προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο ο πρόεδρός της, Μάριο Ντράγκι, διευκρινίζοντας ότι θα υπάρξουν περαιτέρω κριτήρια επιλεξιμότητας για χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα.

Η αγορά θα ξεκινήσει τον Μάρτιο του 2015 και θα αφορά ομόλογα υψηλής διαβάθμισης, ενώ θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016, ανακοίνωσε ο Μ. Ντράγκι. Έτσι το συνολικό ύψος του προγράμματος ανέρχεται περίπου στο 1,1 τρισ. ευρώ.

Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ, δεν αποκλείονται τα ελληνικά ομόλογα από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ωστόσο στις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα υπό την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, θα ισχύουν πρόσθετα κριτήρια, όπως διευκρίνισε.

Νωρίτερα, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι διατηρεί αμετάβλητα τα επιτόκιά της. Συγκεκριμένα, το επιτόκιο για πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης του ευρωσυστήματος παραμένει στο επίπεδο του 0,05%, αυτό που αφορά πράξεις διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο επίπεδο του 0,30% και το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο επίπεδο του -0,20%.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το