Τοπικά

Ντοκιμαντέρ του 2ου ΓΕΛ Βόλου για την παλιγγενεσία 

Εκδήλωση που ήταν αφιερωμένη στην συμμετοχή της γυναίκας στην εθνική παλιγγενεσία, πραγματοποιήθηκε από το 2ο ΓΕΛ Βόλου στο «Αχίλλειον», όπου μεταξύ άλλων προβλήθηκε και σχετικό ντοκιμαντέρ που δημιούργησαν οι μαθητές με την συνδρομή των καθηγητών.
Με ιδιαίτερη ευαισθησία και δημιουργικότητα οι μαθητές του σχολείου στο πλαίσιο πολιτιστικού προγράμματος ανέδειξαν τον πολύπλευρο ρόλο της γυναίκας μέσα από αφηγήσεις, θεατρικό δρώμενο, μουσική και χορό.
Μάλιστα ανέφεραν πως η εντρύφηση με τα γεγονότα της Επανάστασης του 21 ήταν ακόμη ένα επίκαιρο μάθημα λόγω και της έντασης των τελευταίων μηνών με την Τουρκία και της ανάγκης οι νέοι να γνωρίζουν την ιστορία του έθνους τους.
Φυσιογνωμίες όπως η Μπουμπουλίνα, η Δέσπω, η Λένα Μπότσαρη καθώς και οι γυναίκες της Χίου παρουσιάστηκαν μέσα από την εκδήλωση κεντρίζοντας τον ενδιαφέρον των παρευρισκομένων.

Η φιλόλογος του 2ου ΓΕΛ Βόλου κ. Μαριάνθη Γάκη τόνισε πως «μεταξύ των δράσεων γυρίσαμε ένα ντοκιμαντέρ διάρκειας 19 λεπτών για την περίοδο που η Ελλάδα βρισκόταν υπό του τουρκικού ζυγού και τη θέση της γυναίκας στην Επανάσταση του ’21.
Ο μαθητής της Β’ Τάξης Λυκείου Δαφνομήλης Γελαδάρης επισήμανε πως «οι γυναίκες έπαιξαν κομβικό ρόλο στην Επανάσταση του ’21 με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Μπουμπουλίνα, η οποία με τη στάση και τον ηρωισμό της αιφνιδίασε τους άνδρες».
Από την πλευρά της η μαθήτρια Κατερίνα Ακριβοπούλου δήλωσε πως ο ρόλος της γυναίκας ήταν και θα είναι σημαντικός. Και μην ξεχνάμε ότι συνήθως ένας ισχυρός άνδρας συνοδεύεται από μια σπουδαία γυναίκα».

Παίρνοντας τον λόγο η Ιωάννα Αποστολοπουλου επισήμανε πως «οι νέοι θα πρέπει να γνωρίζουν την ιστορία τους για να αντιμετωπίσουν διάφορα γεγονότα του παρόντος και το ντοκιμαντέρ μας έδωσε αυτή τη δυνατότητα. Εξάλλου, όπως έχει δείξει και η ιστορία, τα γεγονότα επαναλαμβάνονται».
Η μαθήτρια της Α’ Τάξης Λυκείου Ιωάννα Καρανικόλα υπογράμμισε πως «σίγουρα θα πρέπει να γνωρίζουμε την ιστορία μας. Και μέσα από το θεατρικό αναδείξαμε τον ρόλο της γυναίκας που, μολονότι τότε δεν είχε τα ίδια δικαιώματα με τους άνδρες, κατάφερε και έκανε κάτι το αδιανόητο για την εποχή, μπήκε δηλαδή μπροστά στον αγώνα. Από την άλλη πλευρά σήμερα οι γυναίκες προσφέρουν πολλά στην επιστήμη, στην κοινωνία, την οικονομία».
Ο διευθυντής του 2ου ΓΕΛ Βόλου κ. Σεραφείμ Σπανός επισήμανε πως «στόχος μας είναι εκπαιδευτικές δράσεις που γίνονται στο σχολείο, να βγαίνουν στην κοινωνία, ώστε ο κόσμος να γνωρίζει τις συστηματικές προσπάθειες που διεξάγονται στη δημόσια εκπαίδευση».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το