Τοπικά

“Ξεκίνημα” :Τα ιδιωτικά αρπαχτικά απειλούν τη ΔΕΥΑΜΒ

Η απαίτηση της ΕΡΓΗΛ για άμεση καταβολή από τη ΔΕΥΑΜΒ ποσού ύψους 9,2 εκ ευρώ απειλεί το μέλλον της δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης αποχέτευσης, το εργασιακό μέλλον των εργαζομένων που δουλεύουν σε αυτή και πάνω από όλα το δικαίωμα κάθε πολίτη στο νερό. Το Ξεκίνημα σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

Το σκανδαλώδες στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι η ΕΡΓΗΛ διεκδικεί αυτό το τεράστιο ποσό για έργο το οποίο ΟΥΔΕΠΟΤΕ πραγματοποίησε αλλά για το οποίο «δικαιώθηκε» από τον Άρειο Πάγο με βάση το παράθυρο του νόμου και τις σοβαρές παραλείψεις εκ μέρους στελεχών της ΔΕΥΑΜΒ.

Όμως, για του κκ δικαστές του Αρείου Πάγου δεν είχε καμιά σημασία η αλήθεια. Καμία σημασία δεν είχε η πραγματογνωμοσύνη του ΤΕΕ που έδειξε ότι το έργο που παρέδωσε η ΕΡΓΗΛ, πριν σχεδόν 10 χρόνια (αντικατάσταση μεγάλου μέρους του δικτύου ύδρευσης του Βόλου) ήταν κάτω από τις προβλέψεις της μελέτης και έτσι δεν χρωστά η ΔΕΥΑΜΒ στην ΕΡΓΗΛ αλλά το αντίθετο. Σημασία είχαν οι διορίες, οι ημερομηνίες και τα παραθυράκια του νόμου και με βάση αυτά δικαίωσε την ΕΡΓΗΛ και καταδίκασε μια ολόκληρη πόλη.

Η ουσία είναι ότι η απαίτηση για 9,2 εκ ευρώ βάζει μπουρλότο στα θεμέλια της ΔΕΥΑΜΒ. Τα σενάρια είναι πολλά: πτώχευση, κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων και ταμειακών διαθέσιμων, κατάσχεση όλων των ποσών που καταβάλουν οι καταναλωτές για λογαριασμούς εκ μέρους της ΕΡΓΗΛ κα. Όλα αυτά ανοίγουν το δρόμο για την έμμεση ή ανοιχτή ιδιωτικοποίηση της επιχείρηση κάτι που είναι μνημονιακή δέσμευση και κυβερνητική πολιτική.

Άλλωστε, πριν από κάθε ιδιωτικοποίηση δημόσιας επιχείρησης προηγείται το ίδιο έργο της απαξίωσης της επιχείρησης, της λάσπης απέναντι στους εργαζόμενους, της κακοδιαχείρισης και των οικονομικών σκανδάλων που διαμορφώνουν το κλίμα ώστε η κοινωνία δεν δεχτεί αδιαμαρτύρητα το ξεπούλημα.

Πρόκειται για την υφαρπαγή λαϊκής περιουσίας, γιατί η ΔΕΥΑΜΒ ανήκει στο Βολιώτικο λαό και σε κανέναν άλλο. Πρόκειται για χτύπημα του δικαιώματος κάθε ανθρώπου στην πρόσβαση σε καθαρό νερό.

Για αυτό το καλοστημένο κόλπο προφανώς υπάρχουν υπαίτιοι και υπεύθυνοι. Και πρέπει να αναζητηθούν και να τιμωρηθούν αλλά ποιος πιστεύει ότι αυτό θα γίνει από τη σημερινή Δικαιοσύνη;

Αυτό προέχει όμως, είναι η υπεράσπιση της λαϊκής περιουσίας που ονομάζεται ΔΕΥΑΜΒ από τα ιδιωτικά αρπαχτικά. Κι αυτό δεν μπορεί να γίνει όσο τη τοπική κοινωνία δεν ενημερώνεται για το θέμα (με ευθύνη και της σημερινής δημοτικής αρχής) ούτε μόνο με τη δικαστική οδό.

Αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από ένα κοινό αγωνιστικό μέτωπο των εργαζομένων της ΔΕΥΑΜΒ, των τοπικών κινημάτων για το νερό και των χιλιάδων απλών πολιτών του Βόλου.

Με στόχο:

Να μην πάει ούτε ένα ευρώ για ανύπαρκτα έργα στην ΕΡΓΗΛ. Να επιστραφούν άμεσα από την ΕΡΓΗΛ τα χρήματα που αναίτια εισέπραξε από τις τσέπες μας.
Να πάψουν τα δημόσια έργα να είναι πεδίο κερδοσκοπίας για τις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρίες. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν η ΔΕΥΑΜΒ σχεδιάζει και υλοποιεί η ίδια όλα τα απαραίτητα έργα υποδομών, συντήρησης και αποκατάστασης ζημιών.
Προϋπόθεση είναι να γίνουν προσλήψεις του απαραίτητου εργατικού και επιστημονικού δυναμικού που υπάρχει αλλά λιμνάζει μέσα στην ανεργία.
Η ΔΕΥΑΜΒ και όλες οι ΔΕΥΑ να λειτουργήσουν σε συνθήκες απόλυτης διαφάνειας με μοναδικό γνώμονα το δημόσιο συμφέρον.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το