Κόσμος

Νταβούτογλου: Δεν κάνουμε παζάρια για το νέο Σύνταγμα

ntavoutoglou

Δε θα υπάρξει κανένα “παζάρεμα” με τους κυβερνητικούς βουλευτές γύρω από την υιοθέτηση νέου συντάγματος στην Τουρκία. Το κυβερνών κόμμα (ΑΚ) θα συμπληρώσει από την αντιπολίτευση, τους 330 θετικούς ψήφους που χρειάζεται στο κοινοβούλιο, προκειμένου να θέσει το θέμα σε δημοψήφισμα, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου.

Στη διάρκεια συνέντευξης του, στο τηλεοπτικό δίκτυο “A Haber” ο Νταβούτογλου τόνισε ότι το κυβερνών κόμμα θα έχει την υποστήριξη των 317 βουλευτών του για το νέο σύνταγμα, ενώ θα ζητήσει τη στήριξη της αντιπολίτευσης προκειμένου να συμπληρώσει τους 330 ψήφους που απαιτούνται για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Διακομματική επιτροπή η οποία συγκροτήθηκε προκειμένου να καταρτίσει το νέο σύνταγμα, κατέρρευσε τον προηγούμενο μήνα, μετά την αποχώρηση της αντιπολίτευσης που αντέδρασε στις προσπάθειες του κόμματος ΑΚ να μετατρέψει την Τουρκία από κοινοβουλευτική, σε προεδρική δημοκρατία.

Αξιωματούχοι του κυβερνώνοντος κόμματος δήλωσαν στο Ρόιτερς την προηγούμενη εβδομάδα, ότι το ΑΚ επεξεργάζεται τις δικές του προτάσεις, παρά την αντίδραση της αντιπολίτευσης. Οι προτάσεις αυτές, επιτρέπουν στο πρόεδρο Ερντογάν να έχει άμεση εξουσία τόσο στην προώθηση του νομοθετικού έργου, όσο και στο διορισμό υπουργών.

Το Κόμμα ΑΚ έχει ευρεία υποστήριξη για την αναθεώρηση του συντάγματος, το οποίο παραπέμπει πίσω στην εποχή των στρατιωτικών πραξικοπημάτων, ενώ έχει αναθεωρηθεί πολλές φορές. Ωστόσο, υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις σχετικά με τη νέα νομοθετική μορφή, αλλά και τη ανάθεση-διαχείριση των εξουσιών που θα διέπουν το νέο σύνταγμα.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι το νέο σύνταγμα πρέπει να διασφαλίζει τα δικαιώματα των μειονοτήτων, αλλά και τις δημοκρατικές ελευθερίες, ενώ εκφράζουν φόβους για το ενδεχόμενο της συγκέντρωσης υπερεξουσιών στα χέρια ενός ανθρώπου και συγκεκριμένα στα χέρια του προέδρου Ερντογάν.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το