Οικονομία

Ντάισελμπλουμ: Το «όχι» στο δημοψήφισμα δεν φέρνει πιο κοντά την λύση

Eurogroup President Jeroen Dijsselbloem holds a news conference during a Euro zone finance ministers emergency meeting on the situation in Greece in Brussels, Belgium June 27, 2015. Euro zone finance ministers plan to meet later on Saturday without their Greek counterpart following the conclusion of a meeting of all 19 ministers which has resumed for now, euro zone officials said.  REUTERS/Yves Herman       TPX IMAGES OF THE DAY

Προειδοποίηση ότι το «όχι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής δεν φέρνει πιο κοντά την λύση στην ελληνική κρίση, απηύθυνε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, τονίζοντας ότι οι εξακολουθεί να είναι αναγκαία η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων.

Τις νέες προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης αναμένει αύριο το Eurogroup, όπως αναφέρει ανακοίνωση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης που θα συνεδριάσουν την Τρίτη στις 14.00. Εν αναμονή των ελληνικών προτάσεων δηλώνει και το Βερολίνο, σημειώνοντας ότι ναι μεν η πόρτα των συνομιλιών είναι ανοιχτή, «αλλά ακόμη δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων».

Στην ανακοίνωση του Eurogroup γίνεται σαφής αναφορά και στο γεγονός ότι το δημοψήφισμα διεξήχθη μετά την αποχώρηση της ελληνικής κυβέρνησης από τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, που γίνονταν πάνω στο μεταρρυθμιστικό πλάνο της Ελλάδας στα πλαίσια της συμφωνίας του Φεβρουαρίου.

«Η κυβέρνηση λαμβάνει υπόψη της το ξεκάθαρο ”όχι” και το σέβεται» δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας, Στ. Ζάιμπερτ, προσθέτοντας ότι και μετά το δημοψήφισμα η πόρτα των διαπραγματεύσεων παραμένει ανοιχτή.

«Ωστόσο, υπό το φως της απόφασης των Ελλήνων πολιτών, οι συνθήκες για την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων για νέο πρόγραμμα βοήθειας δεν πληρούνται ακόμη» σημείωσε ο Ζάιμπερτ, συμπληρώνοντας ότι υπάρχει αναμονή για τις νέες προτάσεις της ελληνικής πλευράς και αναφέροντας παράλληλα ότι το κούρεμα του χρέους είναι εκτός ατζέντας για το Βερολίνο.

Τόνισε ότι η Ελλάδα παραμένει μέλος της ευρωζώνης και η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δράσει ώστε να συνεχίσει να ισχύει αυτό.

Ερωτηθείς για την παραίτηση Βαρουφάκη, ο Στ. Ζάιμπερτ απάντησε ότι οι θέσεις και όχι τα πρόσωπα που τις υπηρετούν είναι αυτό που έχει σημασία για την Γερμανία.

Αύριο το πρωί το ελληνικό θέμα θα συζητηθεί στο ευρωκοινοβούλιο, ενώ μετά το Eurogroup θα διεξαχθεί και έκτακτη σύνοδος κορυφής των χωρών της Ευρωζώνης για την Ελλάδα που έχει συγκληθεί από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ ύστερα από αίτημα της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και του Γάλλου Προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, ώστε να συζητηθούν οι εξελίξεις κατόπιν του ελληνικού δημοψηφίσματος.

Οι δύο ηγέτες, όπως έκανε γνωστό ο εκπρόσωπος της κ. Μέρκελ, συμφώνησαν έπειτα από χθεσινή τηλεφωνική τους συνομιλία ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος «πρέπει να γίνει σεβαστό».

Οι δυο τους, πρόκειται να έχουν απόψε στο Παρίσι συνομιλίες και στη συνέχεια δείπνο εργασίας για να αποτιμήσουν τις συνέπειες του δημοψηφίσματος.

Σύμφωνα με τον Στέφεν Ζάιμπερτ, η συνάντηση Μέρκελ-Ολάντ θα πραγματοποιηθεί προκειμένου οι δύο ηγέτες να έχουν μια «κοινή εκτίμηση» όσον αφορά την κατάσταση που θα διαμορφωθεί έπειτα από τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος για τις προτάσεις των θεσμών, σημειώνοντας πως στο επίκεντρο θα βρεθεί και η «συνέχιση της στενής γαλλογερμανικής συνεργασίας πάνω στο θέμα».

«Η συνάντηση αυτή στο Μέγαρο των Ηλυσίων εντάσσεται στο πλαίσιο της διαρκούς συνεργασίας ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία για να συμβάλουν σε μία βιώσιμη λύση για την Ελλάδα», ανέφερε και η ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, επιβεβαίωσε ότι συγκάλεσε σήμερα το πρωί, τηλεδιάσκεψη με την συμμετοχή του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και του επικεφαλής του μηχανισμού ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ με στόχο την προετοιμασία της Συνόδου κορυφής της ευρωζώνης για την Ελλάδα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το