Οικονομία

Ντάισελμπλουμ: Η Ελλάδα να φέρει νέες αξιόπιστες προτάσεις – Ο χρόνος τελειώνει

Ντάισελμπλουμ

Αυστηρό μήνυμα στην Ελλάδα να προσέλθει στις διαπραγματεύσεις εκ νέου, κομίζοντας νέες προτάσεις που θα ανταποκρίνονται στο πλαίσιο που συμφωνήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου απηύθυνε το Eurogroup.

Όπως δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της συνόδου ο επικεφαλής του συμβουλίου Γερούν Ντάισελμπλουμ, υπάρχουν ακόμη περιθώρια για μια συμφωνία που θα παρατείνει το πρόγραμμα της Ελλάδας, αλλά η πρωτοβουλία ανήκει στην ελληνική πλευρά. Η συμφωνία θα πρέπει να είναι αξιόπιστη και βιώσιμη οικονομικά τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη, τόνισε ο κ.Ντάισελμπλουμ, σημειώνοντας ότι ο χρόνος τελειώνει.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, στη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας των εργασιών του συμβουλίου, είπε ότι με βάση τις προτάσεις που κατατέθηκαν μέχρι στιγμής από την Ελλάδα, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης εξέφρασαν την εκτίμηση ότι δεν είναι ορατή μια συμφωνία.

Εξήγησε ότι με βάση την απόφαση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, οι εταίροι επέδειξαν διπλή ευελιξία στις συνομιλίες με τις ελληνικές αρχές, λαμβάνοντας υπόψη αφενός την ανθρωπιστική κατάσταση στη χώρα και αφετέρου την πρόθεση να αντικατασταθούν δημοσιονομικά μέτρα και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις του προγράμματος με κάποια άλλα μέτρα που θα πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση.

Οι θεσμοί, είπε ο κ.Ντάισελμπλουμ, αξιοποίησαν αυτή την ευελιξία, ωστόσο ελάχιστα από τα μέτρα που προτάθηκαν από την ελληνική πλευρά κρίθηκαν ως επαρκή με αποτέλεσμα να μην καρποφορήσουν οι συνομιλίες των τελευταίων μηνών.

Στο πλαίσιο αυτό, είπε ότι το Eurogroup εξέπεμψε αυστηρό σημα στις ελληνικές αρχές, τονίζοντας ότι εναπόκειται σε εκείνες να υποβάλλουν νέες προτάσεις για να ανταποκριθούν στο πλαίσιο της συμφωνίας 20ης Φεβρουαρίου. «Η πρωτοβουλία ανήκει στην Ελλάδα» πρόσθεσε ο κ.Ντάισελμπλουμ και προειδοποίησε ότι ο χρόνος λιγοστεύει περισσότερα, αν συνυπολογιστεί το διάστημα που χρειάζονται οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες στα κράτη μέλη για την έγκριση της όποιας συμφωνίας.

«Καμία συμφωνία»

«Καμιά συμφωνία. Εστάλη ένα ισχυρό μήνυμα στην Ελλάδα να εμπλακεί σοβαρά στις διαπραγματεύσεις. Το Eurogroup παραμένει έτοιμο να συγκληθεί (σ.σ. εκτάκτως) ανά πάσα στιγμή», έγραψε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για το ευρώ Βάλντις Ντομπρόβσκις στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

«Τέλος του πρώτου μου Eurogroup. Ενδιαφέρον πράγματι», έγραψε στον δικό του λογαριασμό στο Twitter ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών Άλεξ Στουμπ, χωρίς να κάνει κανένα άλλο σχόλιο.

Η συνάντηση, η οποία διήρκεσε λίγο περισσότερο από μιάμιση ώρα, χαρακτηρίστηκε “τραγική” από μια ευρωπαϊκή πηγή. «Δεν υπήρξε αίτημα για την παράταση του (τρέχοντος) προγράμματος» στήριξης της οικονομίας της Ελλάδας, σύμφωνα με την πηγή αυτή.

Αν και δεν αναμενόταν να υπάρξει κάποια σημαντική πρόοδος, οι πιστωτές —Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο— και η Ελλάδα ήλπιζαν ότι θα σημειωνόταν πρόοδος στις δύσκολες διαπραγματεύσεις για τη συνέχιση της χρηματοδότησης της Ελλάδας.

Πηγή:ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το