Πολιτισμός

Nησιώτικοι χοροί και τραγούδια από το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου στη Ναυτική Εβδομάδα

Πολύ συχνά στην ιστορία του τόπου μας ο ξενιτεμός υπήρξε κεντρικό φαινόμενο στη ζωή του Έλληνα, στοιχείο του κύκλου της ζωής του (γέννηση, γάμος, ξενιτιά, θάνατος). Η φυγή για αναζήτηση πλούτου, τύχης, γνώσης στάθηκε πάντα τραυματική στο στενό κύκλο της παραδοσιακής ελληνικής οικογένειας.
«Το χωρισμό σου ζύγιασα με τα βουνά του κόσμου
Βαρύτερος μου φάνηκε, ο χωρισμός σου, φως μου!»
Τα νησιώτικά τραγούδια της ξενιτιάς είναι συνήθως δημιουργήματα αυτών, που μένουν πίσω -και κυρίως- των γυναικών που τα αποδίδουν με αρνητική μυθοποίηση, η οποία παίρνει μεγάλες διαστάσεις καθώς το «ηθικό κακό» της ξενιτιάς κυριαρχεί σε όλα τα φυσικά στοιχεία, με γνωστότερα αυτά της θάλασσας, που τους πήρε μακριά τους αγαπημένους τους….
Το αίσθημα της νοσταλγίας, ο καημός της απομάκρυνσης και του πόθου της επιστροφής «νόστιμον ήμαρ» διατρέχει στους αιώνες την ελληνική μετανάστευση, η οποία εκφράζεται μέσα από αμέτρητα δημοτικά τραγούδια, παραμύθια, λαϊκές ιστορίες, παροιμίες…
«Ανάθεμά σε ξενιτιά, εσέ και το καλό σου
Μου πήρες το παιδάκι μου και τόκανες δικό σου».

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου μετά από πρόσκληση της Μαγνήτων Κιβωτού συμμετέχει στην φετινή Ναυτική Εβδομάδα, θεσμό που το ίδιο το Λύκειο υποστήριξε από τα πρώτα χρόνια του εορτασμού του στην πόλη μας και συγκεκριμένα από το 1966.
Το πρόγραμμα της αυριανής εκδήλωσης περιλαμβάνει παρουσίαση παραδοσιακών χορών από τις περιοχές των Κυκλάδων, Δωδεκανήσων, Μ. Ασίας, Βορείου Αιγαίου και Κρήτης. Συμμετέχουν χορευτικές ομάδες του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου και του Περιφερειακού Τμήματος Χορού Αλμυρού. Ενδιάμεσα παρεμβάλλονται αφηγήσεις κειμένων από τους Κατερίνα Αντωνακάκη και Ευάγγελο Κακάλια. Επίσης το πρόγραμμα διανθίζεται με ερμηνείες τραγουδιών από τον Βασίλη Αγροκώστα και ζωντανή μουσική από τους μουσικούς Γιάννη Σκαμπαρδώνη (βιολί), Κώστα Μούτο (λαούτο) και Β. Αγροκώστα (κιθάρα). Διδασκαλία χορών ΛΕΒ: Γιάννης Πραντσίδης , Θανάσης Μπέας και Φώτης Σκαμαγκούλης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το