Άρθρα

κυκλο – φ – οριακα

Γράφει ο συγκοινωνιολόγος Χαράλαμπος Α. Σκυργιάννης

Οι εκλογές τελείωσαν, ζήτω οι εκλογές. Καλημέρα συμπολίτες! Και καλό καλοκαίρι.
Ολοκληρώθηκαν οι εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε Δήμους και Περιφέρειες. Ολοκληρώθηκαν και οι ευρωεκλογές, γέμισαν τα τηλεοπτικά παράθυρα της διαπλοκής με «αναλυτές» που οπωσδήποτε εκθείαζαν τη Δημοκρατία και στη συνέχεια έφτυναν χολή προς κάθε κατεύθυνση πλην της δικής τους. Ζούμε μεγάλες στιγμές πάλι σ’ αυτή τη χώρα και αναμένονται ακόμη μεγαλύτερες μέχρι τις εθνικές εκλογές στις 7 Ιουλίου.

Στην πόλη μας θα γίνει της… Τρεις φορές το φώναξε ο νικητής Ηγέτης, που εκλέχτηκε από την πρώτη Κυριακή, χάρη κυρίως στους 6.162 σταυρούς του αλευροβιομηχάνου κ. Κωνσταντίνου Λούλη, ο οποίος ήταν υποψήφιος τότε και σήμερα είναι ο με περισσότερους σταυρούς εκλεγμένος Δημοτικός Σύμβουλος στην ιστορία του Βόλου (αν κάνω λάθος ας με διορθώσει κάποιος καλύτερος εμού ιστοριογνώστης). Μια σχέση αγάπης, που εύχομαι από καρδιάς να λειτουργήσει για το καλό της πανέμορφης πόλης μας. Τετάρτη πρωί στον τοπικό Τύπο διαβάζω και για κάποιες άλλες σχέσεις αγάπης, μα τι έχει, τελοσπάντων, αυτή η γειτονιά, τον …μαγνήτη έχει; Α! ναι, ένα ακόμη σημαντικό των ημερών είναι και το ότι το φιλορωσικό τηλεοπτικό telopone (ελληνιστί τέλος ο πόνος!!) μπήκε στην Ευρωβουλή, γελάει όλη η Ευρώπη μαζί μας, κι αν δεν προσέξετε μπορεί να μπει και στην ελληνική Βουλή, και μάλιστα με βολιώτικη εκπροσώπηση, εκεί να δεις γέλιο που θα πέσει… Είπαμε, αυτή η γειτονιά έναν …μαγνήτη, όσο να πεις, τον έχει.

Τον δικό τους ρόλο έπαιξαν σε όλο αυτό το πανηγύρι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επίσης στο όνομα της απόλυτης Δημοκρατίας, μοιράζοντας δεξιά κι αριστερά ψεύτικες ειδήσεις και αληθινό μίσος (περίπτωση Κωνσταντίνας Κούνεβα και όχι μόνο…) – ουαί τοις ηττημένοις ή vae victis σύμφωνα με τον Γαλάτη αρχηγό Brennus το 390 π.Χ. στην προσωρινά κατακτημένη Ρώμη.
Πριν από αυτά η στήλη βρέθηκε οικογενειακώς στη Γερμανία. Σε πόλεις άλλες, αλλιώτικες, στο Μόναχο που είναι ένα πάρκο το οποίο διασχίζεται από δρόμους και στην Καρλσρούη των φοιτητικών μας χρόνων, 40 χρόνια μετά και με τρία παιδιά! Ένα ταξίδι συνένωσης και αναμνήσεων, σε μια χώρα που διαρκώς εξελίσσεται. Η Καρλσρούη είναι μια πόλη 300.000 κατοίκων, περίπου, με 20.000 φοιτητές σε ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια-πολυτεχνεία του κόσμου, με τις εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου μέσα στην πόλη, δίπλα από το άριστα διατηρημένο (όπως όλα τα σχετικά κτήρια σε όλη την Ευρώπη) παλάτι των πάλαι ποτέ ηγεμόνων. Αλλά έχει και ακόμη μία ιδιαιτερότητα η Καρλσρούη: Είναι η έδρα όλων των ανωτάτων δικαστηρίων της κάποτε δυτικής και τώρα ενιαίας Γερμανίας. Άρειος Πάγος, Συνταγματικό, Ελεγκτικό, Διοικητικό βρίσκονται όλα στην Καρλσρούη, εκεί ζήσαμε τον Απρίλιο 1977 τη δολοφονία του γενικού ομοσπονδιακού εισαγγελέα Ζίγκφριντ Μπούμπακ από τη δεύτερη γενιά τρομοκρατών της οργάνωσης «Φράξια του Κόκκινου Στρατού» (RAF).

Όταν επιστρέφει κανείς μετά από τόσον καιρό σε τόπους όπου έζησε έντονες στιγμές η κατάσταση είναι πάντα συγκεχυμένη. Οι τόποι αλλάζουν, τα σημεία διαφοροποιούνται, κτήρια – η ασίγαστη κατασκευαστική μανία του γερμανικού λαού – ξεφυτρώνουν παντού, οι δρόμοι είναι ίδιοι, όμως τα δέντρα στις αλέες είναι 40 χρόνια ψηλότερα, ο ποταμός Ρήνος (der Vater Rhein, ο πατέρας Ρήνος) είναι ο ίδιος, όμως τα ποταμόπλοια είναι τεράστια και στην όχθη έχει αναπτυχθεί το τρίτο μεγαλύτερο διυλιστήριο πετρελαίου της Γερμανίας, η πυραμίδα – σήμα κατατεθέν είναι στη θέση της στην Πλατεία της Αγοράς (Marktplatz), αλλά δεν πλησιάζεται, καθώς από κάτω της ετοιμάζεται σταθμός μετρό, κι άλλα, κι άλλα. Άμα σηκώσεις το βλέμμα στον ουρανό βλέπεις πάνω από 30 γερανούς, σαν αυτόν τον ένα και μοναδικό που έχουμε εδώ, στο parking Φιλελλήνων.

Κατά τα λοιπά, όλα γερμανικά. Βενζίνη περίπου 1,30 €, καφές 1,50-2,00 €, το «καλάθι της νοικοκυράς» στα σουπερμαρκετ κάπου 20% φτηνότερο από εδώ, τα εστιατόρια ακριβά, οι κάδοι των σκουπιδιών μέσα στα κτήρια ή στις εσωτερικές αυλές, ποδηλατόδρομοι παντού, ποδήλατα άπειρα, γκράφιτι σε τοίχους αλλά και σε κυκλοφοριακές πινακίδες, τέλειες αστικές συγκοινωνίες, συστήματα όπου σταθερά το καλό γίνεται καλύτερο αλλά και κυκλοφοριακές συμφορήσεις παρ’ όλα αυτά. Όλα ωραία και στο βάθος κήπος και ολίγη ανεργία.
Σε τέτοιου είδους ταξίδια «επιστροφής», ο χρόνος δεν είναι ποτέ αρκετός. Πάντα κάτι περισσεύει για την επόμενη φορά. Γεια σας.
Η θεά Αθηνά είναι το σύμβολο του Πολυτεχνείου της Καρλσρούης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το