Θ Plus

Νιόκι με φινόκιο – Η συνταγή της ημέρας από τους BLUE GREY Cooks

Και μόνο που προφέρουμε την λέξη νιόκι ακούγονται στην κουζίνα ιταλικές καντάτες. Τα νιόκι, όπως όλα τα ζυμαρικά άλλωστε μπορούν να συνδυαστούν με πάσης φύσεως λαχανικά, τρούφα, σάλτσες ή και σερβιρισμένα απλά με λίγο αρωματικό καβουρδισμένο βούτυρο και τριμμένη παρμεζάνα.

Υλικά για τα νιόκι
500 γρ. πατάτες
¼ κ.κ. μοσχοκάρυδο
1 κρόκο αυγού
30 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
75 γρ. αλεύρι
Αλάτι και πιπέρι

Υλικά για την σάλτσα
80 ml. λάδι
1 κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
1 φινόκιο ψιλοκομμένο
30 γρ. αντζούγιες
1 κ.σ. θυμάρι
Αλάτι και πιπέρι

Καθαρίστε, πλύντε και ψήστε τις πατάτες στον φούρνο για 40-45 λεπτά. Μόλις τις βγάλετε από τον φούρνο και εφόσον είναι ακόμα ζεστές, κόψτε τις στην μέση και χρησιμοποιώντας μια πετσέτα κουζίνας για να μην καείτε αφαιρέστε το εσωτερικό με ένα κουτάλι.
Περάστε την αχνιστή ψίχα από την πρέσα για πατάτες για έναν λείο και χωρίς γρομπαλάκια πουρέ. Εάν δεν έχετε πρέσα, ένας μύλος για λαχανικά θα κάνει την ίδια δουλειά. Όπως και να έχει φροντίστε να μην υπάρχουν κομματάκια πατάτας στο μείγμα σας. Αφήστε την να κρυώσει αρκετά, ειδάλλως οι υδρατμοί και η υγρασία θα απαιτήσουν πολύ περισσότερο αλεύρι από ό,τι χρειάζεται και η ζύμη θα γίνει πολύ σκληρή.

Προσθέστε το μοσχοκάρυδο, το αυγό, την παρμεζάνα, το αλάτι και το πιπέρι και δουλέψτε με ελαφριές κινήσεις όλα τα υλικά. Τέλος προσθέστε και το αλεύρι σε μικρές δόσεις για να έχετε τον έλεγχο της ποσότητας.
Σε έναν αλευρωμένο πάγκο εργασίας σχηματίστε κορδονάκια πάχους ενός περίπου εκατοστού. Κόψτε τα κορδονάκια σε ίσες αποστάσεις ενός πάλι εκατοστού και πασπαλίστε τα νεογέννητα νιόκι με λίγο ψιλό σιμιγδάλι ή αλεύρι. Μπορείτε να τα βράσετε ως έχουν ή να τους δώσετε σχήμα γραμμωτό περνώντας τα πάνω στην επιφάνεια ενός πιρουνιού.

Σε μία κατσαρόλα βάλτε να βράσει 1 ½ λίτρο νερό με λίγο αλάτι.
Σε ένα τηγάνι με ζεστό λάδι σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Ρίξτε το φινόκιο και πριν προσθέσετε τα μικρά κομματάκια αντζούγιας, το θυμάρι και το αλατοπίπερο, αφήστε το να μαλακώσει πολύ.

Βουτήξτε στην κατσαρόλα με το βραστό νερό τα νιόκι και σκεπάστε την. Μόλις βγουν στην επιφάνεια, ένδειξη πως είναι έτοιμα, με μία τρυπητή κουτάλα μεταφέρετέ τα στο τηγάνι με το φινόκιο ενώ είναι ακόμα στην φωτιά. Προσθέστε μία με δύο κουταλιές σούπας από το νερό που βράσατε τα νιόκι και ανακατέψτε ανακινώντας το τηγάνι.
Σερβίρετε τα νιόκι αμέσως με λίγη τριμμένη παρμεζάνα.

Προετοιμασία 60 λεπτά
Βράσιμο 10 λεπτά

Εάν θελήσετε να παρασκευάσετε τα νιόκι νωρίτερα, αφού τα βράσετε βάλτε τα κατευθείαν σε ένα μπολ με νερό και παγάκια. Στραγγίστε τα καλά, ραντίστε τα με ελαιόλαδο και βάλτε τα στο ψυγείο.

BLUE GREY Cooks
Facebook BLUE GREY COTTAGE

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το