Τοπικά

Νικόλας Μέλης: Η πεζοπορία κερδίζει όλο και περισσότερους τουρίστες “Θ”

thumbnail_Σ02 Φ1 δισ

Με την πεζοπορία ως μορφή εναλλακτικού τουρισμού ασχολείται επαγγελματικά εδώ και μερικά χρόνια ο κ. Νικόλας Μέλης, μόνιμος κάτοικος Τσαγκαράδας, και συντονιστής του 4ου Φεστιβάλ Ορεινού και Αθλητικού Τουρισμού που διοργανώνεται αυτές τις ημέρες στην περιοχή προσελκύοντας πλήθος επισκεπτών.

Ο ίδιος με την ιδιότητα και του γραμματέα του Τουριστικού και Αναπτυξιακού Φεστιβάλ Τσαγκαράδας ανέφερε πως στόχος του Φεστιβάλ είναι η προώθηση και ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού σε όλο το Πήλιο που είναι ιδανική περιοχή λόγω και της γεωγραφικής μορφολογίας με το συνδυασμό βουνού και θάλασσας.
Ο κ. Μέλης ασχολείται επαγγελματικά τα τελευταία τρία χρόνια με την πεζοπορία. «Όλο και περισσότεροι επισκέπτες ενδιαφέρονται για την πεζοπορία ως μορφή εναλλακτικού τουρισμού. Άλλωστε η Τσαγκαράδα έχει τέτοια χωροταξία που αν δεν την περπατήσεις, δεν πρόκειται να τη δεις. Παράλληλα υπάρχει και μια πολύ παλιά ιστορία για το πώς κτίστηκαν τα χωριά, τα σπίτια» σημείωσε ο ίδιος.
Και η διαδρομή μέσα από τα καλντερίμια, τα μονοπάτια, είναι μια ξεχωριστή εμπειρία.
Ο κ. Μέλης σημείωσε πως τα καλντερίμια στην περιοχή είναι αμέτρητα. Υπάρχει ένας βασικός άξονας μονοπατιού που αρχίζει από τα Λεχώνια και καταλήγει στην Νταμούχαρη, ενώ διακλαδώνεται και με άλλες περιοχές. Άλλωστε στα παλιά χρόνια η επικοινωνία των χωριών ήταν με τα καλντερίμια. Και αυτά τα καλντερίμια προσπαθούμε ως σύλλογος να τα φροντίζουμε και να τα καθαρίζουμε, ενώ χρειαζόμαστε βοήθεια γι’ αυτό το θέμα και από τις αρμόδιες αρχές, αφού αποτελεί ένα σημαντικό τουριστικό προϊόν.
Αναφορικά με την πεζοπορία, οι Έλληνες την επιλέγουν κυρίως την άνοιξη και το φθινόπωρο. Αν και μερικές φορές τον Αύγουστο με καύσωνα είναι καλύτερα να βρίσκεσαι στο βουνό παρά στη θάλασσα. Πρέπει να σημειώσουμε πως το 70% των διαδρομών στο βουνό είναι σκιασμένες.
Η κάθε διαδρομή πεζοπορίας διαμορφώνεται ανάλογα με τις ανάγκες και τις δυνατότητες των συμμετεχόντων. Υπάρχουν μικρές βόλτες από μία-μιάμιση ώρα και μπορεί να επιλέξει κάποιος και διαδρομές με έξι-επτά ώρες. Η μέση χρονική διάρκεια μιας διαδρομής είναι από δύο έως τέσσερις ώρες και υπάρχει μεγάλο ηλικιακό εύρος από τα άτομα που συμμετέχουν.
Ο κ. Μέλης υπογράμμισε πως η καλύτερη ώρα για μια πεζοπορία είναι νωρίς το απόγευμα, καθώς το τοπίο βγάζει μια ξεχωριστή γαλήνη. Τα απαραίτητα αξεσουάρ του πεζοπόρου είναι τα παπούτσια, αλλά και τα μπαστούνια πεζοπορίας.
«Τα μπαστούνια πεζοπορίας είναι απαραίτητα και οι Έλληνες λαθεμένα το θεωρούν ότι συνδυάζεται με τη μεγάλη ηλικία, λέγοντας «δεν είμαι παππούς». Και όμως είναι το εργαλείο της πεζοπορίας αφού προσφέρουν λιγότερη καταπόνηση στα γόνατα έως και 25% και οι πεζοπόροι έχουν επιπλέον στήριγμα που τους βοηθά και στο περπάτημα, αλλά και να είναι πιο άνετοι για να δουν τη θέα γύρω».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το