Τοπικά

Νικόλαος Σαρούκος: Αλιείς με προοπτικές στον τουρισμό

Για τις προοπτικές του αλιευτικού τουρισμού και την ώθηση που μπορεί να δώσει στο τουριστικό προϊόν της Μαγνησίας, θα μιλήσει αύριο το απόγευμα ο Νίκος Σαρούκος, υπάλληλος στην Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Θεσσαλίας, στο πλαίσιο ενημερωτικής συνάντησης στην Αγία Κυριακή Τρικερίου. Οι επαγγελματίες αλιείς του Νοτίου Πηλίου, καθώς και ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων, θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν από πρώτο χέρι το καθεστώς αδειοδότησης, το οποίο. Ωστόσο. χαρακτηρίζεται πολύπλοκο και δαιδαλώδες, αλλά σε κάθε περίπτωση η συγκεκριμένη μορφή εναλλακτικού τουρισμού, μπορεί να εξελιχθεί σε μία άκρως κερδοφόρα ενασχόληση.

Ο κ. Σαρούκος, προϊστάμενος στο τμήμα Ελέγχου, Επιθεώρησης και Τουριστικής Ανάπτυξης Θεσσαλίας της τοπικής Διεύθυνσης Τουρισμού, στην εισήγησή του θα αναλύσει τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του και επιβεβαιώνουν τη δυναμική του αλιευτικού τουρισμού. Η επιλογή του τόπου διεξαγωγής της ενημερωτικής συνάντησης δεν ήταν τυχαία, αφού το Τρίκερι είναι ένας τόπος με μεγάλη παράδοση στη θάλασσα και στα μάτια του στελέχους του υπουργείου Τουρισμού, φαντάζει ιδανικός για να προωθηθεί ο αλιευτικός τουρισμός.
«Το Τρίκερι και η ευρύτερη περιοχή γενικότερα συνδυάζει πλήθος μορφών εναλλακτικού τουρισμού. Σε βάθος τετραετίας και εφόσον υλοποιηθεί η ιδέα για τον αλιευτικό τουρισμό, το Νότιο Πήλιο θα αποτελέσει εξαιρετικό παράδειγμα προς μίμηση. Ο προορισμός θα αποκτήσει θετικό τουριστικό πρόσημο δώδεκα μήνες τον χρόνο», επισήμανε ο κ. Σαρούκος, ο οποίος δεν κρύβει την αισιοδοξία του για το εάν μπορεί να κερδηθεί το συγκεκριμένο στοίχημα για τη Μαγνησία.
Η ύπαρξη αξιόλογου αλιευτικού στόλου στο Τρίκερι φαντάζει ως το μεγαλύτερο πλεονέκτημα στην παρούσα φάση. Και σε μία εποχή που το μέτρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχεδόν αποδεκάτισε τα ελληνικά παραδοσιακά σκάφη, η ανάπτυξη αυτής της μορφής τουρισμού μπορεί να αποβεί σωτήρια για τα εναπομείναντα ξύλινα σκαριά των εγχώριων αλιέων, πέρα από το ότι θα ενισχύσει τα εισοδήματά τους. «Προσφέρεται μία σπουδαία εναλλακτική στους ιδιοκτήτες σκαφών να τα κρατούν και να μην τα οδηγούν προς διάλυση. Άλλωστε, μιλάμε για επισκέπτες με πολύ υψηλά εισοδήματα, οι οποίοι θα έρχονται εδώ για να βιώσουν μία μοναδική εμπειρία και θα είναι διατεθειμένοι να δαπανήσουν πολλά χρήματα, ανάλογα με το πότε μπορεί να προκύψει το κάθε αλίευμα. Αυτό μεταφράζεται αυτόματα σε παράταση της χρονικής παραμονής του τουρίστα. Στα Σαπουνακαίικα, έναν παραθαλάσσιο οικισμό στην Αρκαδία, δόθηκαν οι πρώτες πιστοποιήσεις αλιευτικού τουρισμού. Εκεί έχουν ήδη προπωληθεί τα «πακέτα» για τον Ιούλιο του 2022, τα οποία θα αποφέρουν κέρδος 300 ευρώ ημερησίως στους ψαράδες της συγκεκριμένης περιοχής. Αντίστοιχα στη Σαντορίνη, το κέρδος φτάνει 700-1.000 € την ημέρα. Εύκολα μπορεί κάποιος να φανταστεί πόσο μπορεί να αλλάξει ο τουριστικός χάρτης στη Μαγνησία».
Ωστόσο, οι προϋποθέσεις για την έκδοση των σχετικών αδειών, μοιάζουν να… κολλάνε στα γρανάζια της αθάνατης ελληνικής γραφειοκρατίας. Το καθεστώς αδειοδότησης είναι σύνθετο και απαιτείται μεγάλος όγκος δικαιολογητικών, για να μπορέσει ένας επαγγελματίας αλιέας να ασκήσει τουριστική δραστηριότητα. «Ο αλιευτικός τουρισμός αδειοδοτείται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ ένα μεγάλο κομμάτι των διαδικασιών ανήκει στο Λιμενικό Σώμα. Για να ενταχθεί κάποιος, θα πρέπει το σκάφος του να πληροί, όπως είναι φυσικό, ορισμένες προδιαγραφές. Το εμπόδιο είναι ο υπερβολικά μεγάλος αριθμός δικαιολογητικών που απαιτούνται. Πριν λίγο καιρό, στο πλαίσιο μίας ημερίδας που μίλησα στην Τσαγκαράδα σε όλους τους δημάρχους της Θεσσαλίας, ζήτησα από τους τοπικούς βουλευτές που ήταν παρόντες, να κινηθούν προς την κατεύθυνση απλοποίησης του τρόπου έκδοσης των αδειών. Αυτό πρέπει να αλλάξει», κατέληξε με νόημα ο κ. Σαρούκος.

* Η ενημερωτική συνάντηση είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί αύριο στις 5 το απόγευμα στην Αγία Κυριακή Τρικερίου, στο κατάστημα «Μουράγιο». Tην πρωτοβουλία για τη διεξαγωγής της πήραν ο Αγροτικός Σύλλογος Αλιευτικής Παραγωγής Δήμου Νοτίου Πηλίου και η ΠΥΤ Θεσσαλίας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το