Τοπικά

“ΝΙΚΗ” – Μια παράσταση των Ginger Creepers Theater Band εμπνευσμένη από την ιστορία της Νίκης Βόλου

25 & 26 Αυγούστου 2022 Αρχαίο Θέατρο Δημητριάδος
27 Αυγούστου 2022 Γήπεδο Παντελής Μαγουλάς

του Πασχάλη Δήμου, δάσκαλου
Η ομάδα Ginger Creepers Theater Band αποτελείται από τους Χρήστο Καπενή και τον Γρηγόρη Χατζάκη. Μέλη της ομάδας, θεωρούνται και οι βασικοί συνεργάτες στη μουσική, τα σκηνικά κλπ.. Η ιδέα της ομάδας ξεκίνησε από τη γνωριμία των δύο βασικών μελών, οπότε και διαπίστωσαν την ταύτισή τους σε πράγματα που στο συνδυασμό τους μπορούν να δημιουργήσουν κάτι ξεχωριστό και καινοτόμο. Μέχρι σήμερα έχουν παρουσιάσει 6 παραστάσεις στο θέατρο, ενώ παράλληλα έχουν δημιουργήσει (σε συνεργασία με την πλατφόρμα aejaa) ένα νέο οπτικοακουστικό μέσο, το Ραδιοπτικό Θέατρο, στο πλαίσιο του οποίου έχουμε παρουσιάσει 5 έργα. Πληροφορίες αλλά και πλούσιο υλικό υπάρχει για την ομάδα στην ιστοσελίδα που διατηρεί, www.gingercreepers.com , όπου ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να βρει περισσότερα στοιχεία.
Η παράσταση “ΝΙΚΗ” βασίστηκε στην αναζήτηση μιας ιδέας με αφορμή την τραγική επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής και συνέβαλε σε αυτό η σκηνογράφος Ζωή Αρβανίτη, η οποία πρότεινε την ιστορία της Νίκης, έπειτα από ένα κείμενο σχετικό που είχε διαβάσει. Η ιστορία της δημιουργίας της, η πορεία, η ανάδειξη, το πείσμα, η διαρκής παρουσία της, άγγιξαν τα μέλη της ομάδας σε ένα βαθιά ανθρώπινο επίπεδο και για το λόγο αυτό, όπως ομολογούν και οι ίδιοι, συνδέθηκαν βαθιά ήδη από την αρχή της έρευνάς τους .
Με την έλευση των προσφύγων από τη Μικρά Ασία δημιουργήθηκαν αρκετές προσφυγικές ομάδες αλλά επιλέχθηκε η ΝΊΚΗ μεταξύ αυτών καθώς ο βασικός άξονας αναζήτησης των δημιουργών ήταν η Μικρασιατική Καταστροφή και έπαιξε σημαντικό ρόλο το ότι η Νίκη δημιουργήθηκε τόσο άμεσα και από ποδοσφαιριστές ενεργούς ήδη στη Σμύρνη, όπως και το γεγονός πως μέχρι σήμερα η «μνήμη» είναι ο βασικός αρμός σύνδεσης των φιλάθλων.
Οι δημιουργοί της παράστασης μελετώντας τα ιστορικά ντοκουμέντα και λειτουργώντας στο πεδίο εντυπωσιάστηκαν περισσότερο απ’ όλα η αγνότητα της σύνδεσης των ανθρώπων της. «Το ότι αναγνωρίζεις μια αγάπη και μια ανάγκη για «μαζί» ανεξάρτητα αν θα εκτοξευθούμε στην Α’ Εθνική ή στην τελευταία κατηγορία. Με τη Νίκη αναγνωρίζεις την πυρηνική έννοια της ομάδας», όπως δηλώνει χαρακτηριστικά ο Γρηγόρης Χατζάκης.
Για τους Ginger Creepers Theater Band η επαφή τους ανθρώπους και τους φορείς με τους οποίους ήρθαν σε επαφή για να συγκεντρώσουν υλικό επιβεβαίωσε στο έπακρο τις αρχικές τους σκέψεις και προσδοκίες. «Όλοι μιλούσαν για μία ιστορία και μια ιδέα. Οι περισσότεροι βουρκωμένοι ακόμα και με το ενδιαφέρον κάποιων «Αθηναίων» που ασχολούνται με την ιστορία τους. Αγνοώντας πως εμείς είμαστε οι χρεώστες σε όλους όσοι μας υποδέχονται, μας ανοίγονται και μας δείχνουν έναν δρόμο σε έναν τρόπο σκέψης αγώνων πολύ βαθύτερων από αυτούς στο γήπεδο».
Προσδοκία των δημιουργών είναι ο/η θεατής να αντιμετωπίσει «την παράσταση σαν ένα χώρο μνήμη. Δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση ο θεατής να περιμένει μία γραμμική αφήγηση της ιστορίας της ομάδας. Δεν ερχόμαστε για να σας μάθουμε την ιστορία σας. Ερχόμαστε για να επικοινωνήσουμε τη δική μας σύνδεση με την ιστορία της Νίκης και να χωρέσουμε σε μία ευρύτερη ομάδα. Είναι ένας χώρος, λίγο θέατρο, λίγο γήπεδο, λίγο πλατεία, ένας καλλιτεχνικός χώρος συνάντησης, όπου επεξεργάζονται τα στοιχεία που δημιουργούν και συντηρούν την ομάδα».
Μετά τις παραστάσεις στο Βόλο οι Ginger Creepers Theater Band αναζητούν χώρο στην Αθήνα, τόσο ανοιχτό για τον Σεπτέμβριο, όσο και κλειστό για την προσαρμοσμένη παρουσίαση της παράστασης σε σταθερή βάση τον χειμώνα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το