Ελλάδα

Νέος γύρος κινδυνολογικών σεναρίων για Grexit

grexit

«Μπαράζ» αυθαίρετων, κινδυνολογικών δημοσιευμάτων για την ελληνική οικονομία εμφανίζονται τις τελευταίες ημέρες στον διεθνή Τύπο αναμοχλεύοντας σενάρια για επικείμενο Grexit. Την ίδια ώρα, σε εσωτερικό της σημείωμα η επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs αναφέρει ότι η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με έξοδο από τo κοινό νόμισμα, καθώς πλησιάζει η 20η Ιουλίου όταν και θα κληθεί να καταβάλει δόση ύψους 2,2 δισ. ευρώ προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Σε έκθεσή της, η επενδυτική τράπεζα αναφέρει ότι οι εντάσεις μεταξύ του ΔΝΤ, της Γερμανίας και της Ελλάδας αναμένεται να ενταθούν το επόμενο διάστημα και εξηγεί ότι το Ταμείο επιμένει σε μεγάλης κλίμακας ελάφρυνση χρέους. «Οι πολιτικές εντάσεις είναι πιθανόν να αυξηθούν τους επόμενους μήνες τονίζει η Goldman Sachs, εκτιμώντας έτσι πως οι ελπίδες για γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης δεν θα πραγματοποιηθούν αλλά πιο πιθανόν είναι να υπάρξει καθυστέρηση ων διαπραγματεύσεων έως τον Ιούλιο, όπου και υπάρχει το δημοψήφισμα για το Brexit.

Ιδιαίτερα επικριτικός προς τους κυβερνητικούς χειρισμούς εμφανίζεται σήμερα και ο γερμανικός Τύπος, που στρέφει τα «πυρά» του εναντίον του Αλέξη Τσίπρα και των χειρισμών του μετά από την δημοσιοποίηση των διαλόγων-φωτιά του ΔΝΤ από τα WikiLeaks.

«Για τον Τσίπρα, η δημοσιοποίηση έρχεται την κατάλληλη στιγμή. Του δίνει την ευκαιρία να παρουσιαστεί στους συμπατριώτες του ως Δαβίδ που σταματάει τον Γολιάθ ΔΝΤ» γράφει η εφημερίδα Sudwest Presse, που επιχειρεί να συσχετίσει το ζήτημα με το προβάδισμα της ΝΔ σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις.

Η γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, παρομοιάζει σήμερα με «ερωτικό τρίγωνο» την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μεταξύ της Αθήνας, του Βερολίνου και του ΔΝΤ. Το Βερολίνο θέλει να κρατήσει την Αθήνα στη νομισματική ένωση εάν βοηθήσει το Ταμείο από την Ουάσιγκτον να αποτραπεί η χρεοκοπία. Η Αθήνα από την άλλη πλευρά θέλει να μείνει μαζί με το Βερολίνο στη νομισματική ένωση, δεν εκτιμά όμως καθόλου τον συνδυασμό με το ΔΝΤ. Το τελευταίο θα ήθελε να συνεργαστεί με την Αθήνα και το Βερολίνο δεν μπορεί όμως μέχρι τώρα γιατί το Βερολίνο αρνείται τους όρους του Ταμείου. (…) Όμως μέχρι πότε;» διερωτάται η αρθρογράφος.

Αυτά τα δημοσιεύματα κάνουν την εμφάνισή τους την ώρα που οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές στην Αθήνα συνεχίζονται.

Κινδυνολογικό σενάριο και από αρχισυντάκτη του Economist

Στο 60% τοποθετεί με την σειρά του την πιθανότητα ενός Grexit ως το 2020 ο εκτελεστικός αρχισυντάκτης του οικονομικού περιοδικού Economist, Ντάνιελ Φράνκλιν.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο ελληνογερμανικό επιχειρηματικό φόρουμ στο Βερολίνο, ο κ. Φράνκλιν εξέφρασε την ανησυχία του για την σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας, καθώς, όπως ανέφερε, συνεχίζεται να συρρικνώνεται.

«Οι σχέσεις της Ελλάδας με τη Γερμανία θα έχουν σημαντικό ρόλο και το επόμενο διάστημα», ανέφερε ο Φράνκλιν, ο οποίος όμως παραδέχτηκε ότι το ποσοστό των Γερμανών που επιθυμεί την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη έχει μειωθεί από 59% το 2015, σε 33% – γεγονός που καταδεικνύει τη βελτίωση της κατάστασης.

«Η επιχειρηματικότητα αποτελεί αναμφισβήτητα παράγοντα – κλειδί για τις σχέσεις Ελλάδας και Γερμανίας», πρόσθεσε.

Αναφορικά με την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, ο Φράνκλιν παρατήρησε ότι η μείωση της τιμής του πετρελαίου σε συνδυασμό με την πτώση του ευρώ έχουν δημιουργήσει ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξη της οικονομίας της Ευρωζώνης, ωστόσο η κατάσταση είναι εύθραυστη, ενώ επιβαρύνεται και από τη προσφυγική κρίση.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το