Τοπικά

Νέοι γονείς 30 – 40 ετών στη Σχολή της Μητρόπολης

Η Σχολή Γονέων αφορά στη Μητρόπολη Δημητριάδος και το κέντρο του Βόλου προς το παρόν, ενώ υπάρχει σκέψη να δημιουργηθεί παρόμοια Σχολή στον Αλμυρό. Νέοι γονείς 30 – 40 χρόνων συμμετέχουν σε αυτήν. 250 – 300 γονείς αποτελούν τη βάση. Προστίθενται νέοι και με τα παιδιά κάθε οικογένειας. Οι γονείς παρακολουθούν διαλέξεις, ομιλίες, ενώ τα παιδιά απασχολούνται δημιουργικά σε χώρο που είναι διαμορφωμένος κατάλληλα.

Ο αρχιμανδρίτης Μάξιμος Παπαϊωάννου, πρωτοσύγκελος Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος εξηγεί πώς λειτουργεί η Σχολή Γονέων: «Η Σχολή Γονέων της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος έχει χρονικό ορίζοντα εδώ και πάρα πολλά χρόνια, ακόμα από τη στιγμή που ήταν εδώ ο μακαριστός αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος. Υπήρχε μια Σχολή Γονέων, κεντρική της Μητροπόλεως, η οποία βεβαίως και επί τις ημέρες που είναι εδώ σεβασμιότατος μητροπολίτης μας Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος συνεχίστηκε σε υψηλό βαθμό, θα έλεγα, με πολύ αξιόλογους ομιλητές και υπεύθυνους επιστήμονες. Παρόλα αυτά η Σχολή κάποια στιγμή αδράνησε. Έτσι λοιπόν η σκέψη της Μητροπόλεως ήτανε η Σχολή Γονέων να καταμεριστεί στις ενορίες. Κάποιες ενορίες άρχισαν να δημιουργούν κατά τόπους στις ενορίες τους Σχολές Γονέων. Αυτό όμως και πάλι κάποια στιγμή μετά τον κορωνοϊό αδράνησε σιγά σιγά σε κάποιες ενορίες. Επανήλθε η σκέψη να δημιουργηθεί πάλι μια Σχολή Γονέων από το κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως, ενώ παραμένουν και κάποιες Σχολές Γονέων στις ενορίες, αλλά όχι πάρα πολλές. Να δημιουργηθεί μια κεντρική Σχολή όπως την ονομάζουμε Σχολή Γονέων Βόλου με ένα πρόγραμμα για όλο τον χρόνο. Γίνεται συνάντηση μια φορά τον μήνα και αφορά σε γονείς, συζύγους, αλλά και νέους ανθρώπους που ενδιαφέρονται για τον γάμο να μάθουν και για την οικογένεια. Μάλιστα την εποχή μας είναι αρκετά επίκαιρο, θα έλεγα. Έρχονται ομιλητές επιστήμονες και γνώστες του αντικειμένου με μεγάλη πείρα, συγκεντρωνόμαστε και οι συναντήσεις γίνονται στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας, όπου είναι και η έδρα της Μητροπόλεώς μας. Εκεί λοιπόν συγκεντρώνονται οι ενδιαφερόμενοι γονείς που θέλουν να ακούσουν μαζί με τα παιδιά τους. Τα παιδιά έχουν όλη την ώρα, που οι γονείς παρακολουθούν τη διάλεξη, απασχόληση από εκπαιδευτικούς και κατόπιν όλοι μαζί, αφού τελειώσει η ομιλία και η συζήτηση πηγαίνουμε στο εστιατόριο που υπάρχει στο Κέντρο και τρώμε όλοι μαζί. Αυτή είναι και η φιλοσοφία μας».

Επίσης, ο π. Μάξιμος Παπαϊωάννου εξηγεί πως οι δράσεις της Σχολής Γονέων συνδέονται με τη συνύπαρξη των γονιών, αλλά και των παιδιών;
Η Σχολή Γονέων περιλαμβάνει όλη την γκάμα που αφορά στη συνύπαρξη και την επικοινωνία των συζύγων, αλλά και των παιδιών. Έχει ως σκοπό την ενίσχυση των ανθρώπων, τη μάθηση τους σε θέματα που αφορούν όχι μόνο στη συνύπαρξη μεταξύ τους, αλλά και στις σχέσεις τους με τα παιδιά, γιατί και εκεί υπάρχει σπουδαίο θέμα και πρόβλημα πολλές φορές στους γονείς. Βεβαίως αυτό που θέλουμε είναι αυτή η όμορφη συνύπαρξη μεταξύ όλων μας. Πιστεύω ότι το σπουδαίο είναι να ακούσουμε μια ομιλία, να πάρουμε πράγματα, αλλά μετά αυτή η όμορφη στιγμή, η συνύπαρξη ότι θα φάμε όλοι μαζί σε μια κοινή τράπεζα ένα πιάτο φαγητό, είναι πολύ σημαντικό. Διότι οι γονείς επικοινωνούν μεταξύ τους, γνωρίζονται και με άλλους γονείς, λένε τα θέματά τους, τα προβλήματά τους και συζητούν».

ρεπορτάζ: Στέφανος Νακόπουλος

Προηγούμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το