Τοπικά

Νέο ψηφιακό αφιέρωμα για την ενσωμάτωση στο Ελεύθερο Κράτος της Θεσσαλίας από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους

Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους συνεχίζοντας τα ψηφιακά αφιερώματα για την Τοπική Ιστορία, ετοίμασε ένα νέο αφιέρωμα για την ενσωμάτωση στο ελεύθερο ελληνικό κράτος της Θεσσαλίας και Άρτας το 1881.

Η 2 Νοεμβρίου 1881, ημέρα της εισόδου στο Βόλο του ελληνικού στρατού υπό τον στρατηγό Σκαρλάτο Σούτσο, είναι μία ημερομηνία ορόσημο για την νεοϊδρυμένη τότε πόλη του Βόλου και την εξέλιξή της στον ελεύθερο πλέον βίο της. Στην ημέρα αυτή είναι επίσης αφιερωμένη κεντρική οδός της πόλης που ενώνει τον Βόλο με τη Νέα Ιωνία.

«Για πρώτη φορά τα ΓΑΚ Μαγνησίας συμμετείχαμε στον εορτασμό αυτής της επετείου το 2011-2012 όταν με τον Δήμο Βόλου επί δημάρχου Πάνου Σκοτινιώτη και την Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος συνδιοργανώσαμε ημερίδα και έκθεση αρχειακού υλικού στο Κέντρο Τέχνης Giorgio de Chirico του Δήμου Βόλου και στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο στην Αθήνα αξιοποιώντας τη σπάνια συλλογή του καθηγητή κ. Δημήτρη Τσούμα με θέμα: «130 χρόνια από την απελευθέρωση Θεσσαλίας – Άρτας (1881-2011). Σάτιρα και Πολιτική». Η συλλογή αυτή συνοδευόμενη από σχετικά με το θέμα κείμενα εκδόθηκε το 2012 από τον Δήμο Βόλου σε μία πολυτελή έκδοση με ομώνυμο τίτλο.

Το επόμενο αφιέρωμά μας ήταν το 2018 συνδυάζοντάς το με την άλλη σημαντική για την Τοπική Ιστορία επέτειο, την απελευθέρωση από τα ναζιστικά στρατεύματα Κατοχής, στις 19 Οκτωβρίου 1944, με θέμα: «Ο Βόλος δύο φορές Ελεύθερος», που περιλάμβανε έκθεση αρχειακού υλικού και εκπαιδευτικό πρόγραμμα, τα οποία υλοποιήθηκαν στο Αναγνωστήριό μας και είχαν υψηλή επισκεψιμότητα από το κοινό και την εκπαιδευτική κοινότητα.

Το σημερινό ψηφιακό μας αφιέρωμα που ετοιμάσαμε με τις ακαταπόνητες συναδέλφους Αγγελική Νικολάου και Άλκηστη Σανιδά, ελπίζουμε ότι θα αναθερμάνει το ενδιαφέρον για τη μισοξεχασμένη αυτή επέτειο. Στόχος μας δεν είναι να εξαντλήσουμε το θέμα, αλλά να δώσουμε αφορμές για συζήτηση και αναστοχασμό μετά από 140 χρόνια ελεύθερου βίου για την περιοχή μας», σημειώνει η προϊσταμένη των ΓΑΚ κ. Αννίτα Πρασσά.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το