Οικονομία

Νέο μπαράζ αγωγών από τους ένστολους – Διεκδικούν δώρα και νυχτερινά

Δεν σταματούν στην καταβολή των αναδρομικών τους οι ένστολοι, καθώς έρχεται κύμα νέων αγωγών για την αποκατάσταση των δώρων.
Στην περίπτωση που δικαιωθούν, το κόστος μόνο για τα ενεργεία στελέχη υπολογίζεται στα 350 εκατ. Ευρώ για το διάστημα 2016- 2018.
Την περασμένη εβδομάδα, μετά από πολυετείς νομικές διεκδικήσεις, οι περίπου 140.000 ένστολοι είδαν να πιστώνονται στους λογαριασμούς τους 363 εκατ. Ευρώ “καθαρά”, από την πλήρη αποκατάσταση των περικοπών του 2012, χωρίς ωστόσο να σημαίνει αυτό ότι εφεξής θα ισχύσουν εκείνες οι αποδοχές, καθώς εκκρεμεί η γνωμοδότηση του ΣτΕ για το κατά πόσο το νέο Μισθολόγιο “πάσχει”. Το επόμενο νομικό βήμα σε κάθε περίπτωση είναι ένα μπαράζ αγωγών για τα καταργημένα Δώρα.

“Αν δεχθούμε ότι 31 Ιουλίου ’12 τα Δώρα υπήρχαν, αυτό σημαίνει ότι – αν είμαστε στο τότε μισθολόγιο – τα Δώρα υπάρχουν, γι’ αυτό και τα διεκδικούμε”, τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών, Α. Τσουκαράκης, μιλώντας σε στελέχη των Ε.Δ. σε ειδική ενημερωτική εκδήλωση στην Κομοτητή. Ποιό είναι το χρονικό διάστημα των διεκδικήσεων;

Με δεδομένο ότι η παραγραφή είναι διετής, οι διεκδικήσεις καλύπτουν το χρονικό διάστημα από τα Χριστούγεννα του ’16 μέχρι και σήμερα. Έτσι, αν λάβει κανείς υπόψιν ότι τα Δώρα, πριν καταργηθούν, διαμορφώνονταν σε 500 ευρώ για τα Χριστούγεννα κι από 250 ευρώ για Πάσχα και καλοκαίρι, μιλάμε για 2.500 ευρώ ανά στέλεχος, άρα περίπου 350 εκατ. Ευρώ συνολικά. Ποιό είναι το μυστικό, που κάνει τις Ενώσεις να αισιοδοξούν; “Κάτω από 3.000 ευρώ ανά άτομο το Δημόσιο δεν μπορεί να κάνει έφεση, άρα, αν μας δικαιώσουν τα πρωτόδικα δικαστήρια, οι στρατιωτικοί πάνε με αυτή την απόφαση να εισπράξουν”, αποκάλυψε ο πρόεδρος της ΠΟΕΣ, ξεδιπλώνοντας έτσι τη στρατηγική διεκδίκησης των Δώρων.
Ωστόσο, πέρα από τα Δώρα, υπάρχει και το θέμα των νυχτερικών. Αν και υπάρχει από 1/1/2017 νομοθετική πρόβλεψη για αποζημίωση νυχτερινής εργασίας, όχι απλώς δεν έχει καταβληθεί ως τώρα ούτε ένα ευρώ στους ένστολους, αλλά όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά, δεν έχει υπογραφεί καν ούτε η σχετική Υπουργική Απόφαση!

Πηγή: iefimerida.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το