Κόσμος

Νέο αιματοκύλισμα στο Ιράκ από το Ισλαμικό Κράτος

A man stands amid debris after a bomb attack in northern Baghdad

Μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) επιτέθηκαν σήμερα στις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας στα δυτικά περίχωρα της Βαγδάτης, στη μεγαλύτερη επίθεση που έχουν εξαπολύσει κοντά στην πρωτεύουσα εδώ και μήνες, ενώ δύο επιθέσεις αυτοκτονίας σε μια κυρίως σιιτική συνοικία είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 70 ανθρώπων.

Βομβιστές αυτοκτονίας και ένοπλοι που επέβαιναν σε αυτοκίνητα ή ήταν πεζοί εξαπέλυσαν την επίθεση στο Αμπού Γκράιμπ την αυγή, καταλαμβάνοντας θέσεις σε μια αποθήκη σιτηρών και σε ένα νεκροταφείο και σκοτώνοντας τουλάχιστον 17 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Οι μάχες συνεχίζονταν ακόμη στη σιταποθήκη το απόγευμα, δήλωσαν αξιωματούχοι ασφαλείας.

Αξιωματούχοι ασφαλείας επέρριψαν την ευθύνη για τις επιθέσεις στο ΙΚ και ένα πρακτορείο ειδήσεων που υποστηρίζει την οργάνωση ανέφερε πως εξαπέλυσε “ευρεία επίθεση” στο Αμπού Γκράιμπ, που βρίσκεται σε απόσταση 25 χλμ από το κέντρο της Βαγδάτης και δίπλα στο διεθνές αεροδρόμιο.

Ιρακινές δυνάμεις με την υποστήριξη αεροπορικών πληγμάτων του συνασπισμού του οποίου ηγούνται οι Ηνωμένες Πολιτείες απώθησαν πρόσφατα το ΙΚ από τη δυτική επαρχία Άνμπαρ και ετοιμάζονται για μια επίθεση ανακατάληψης της Μοσούλης, ωστόσο οι μαχητές είναι ακόμη ικανοί να πλήξουν τη Βαγδάτη και άλλες πόλεις εκτός των κυριότερων περιοχών που έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους.

Αργότερα σήμερα, δύο βομβιστές αυτοκτονίας που επέβαιναν σε μοτοσικλέτες ανατινάχθηκαν σε μια πολυσύχναστη αγορά κινητών τηλεφώνων στη σιιτική συνοικία Σαντρ Σίτι, τραυματίζοντας περισσότερους από 60 ανθρώπους, επιπλέον των νεκρών, δήλωσαν η αστυνομία και ιατρικές πηγές.

Σε ανακοίνωσή του που κυκλοφόρησε διαδικτυακά, το ΙΚ ανέφερε πως την επίθεση πραγματοποίησαν δύο βομβιστές αυτοκτονίας, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας “εκατοντάδες πολυθεϊστές απορριπτικούς”, όπως αποκαλεί η σκληροπυρηνική σουνιτική οργάνωση τους σιίτες μουσουλμάνους.

Στο Αμπού Γκράιμπ επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας, καθώς ένα απόσπασμα των επίλεκτων αντιτρομοκρατικών δυνάμεων του Ιράκ εστάλη για να ανακαταλάβει τη σιταποθήκη και να αποτρέψει την προσέγγιση των μαχητών στο αεροδρόμιο, δήλωσαν αξιωματούχοι ασφαλείας.

Πηγές από τον στρατό και την αστυνομία ανέφεραν πως οι μαχητές επιτέθηκαν από τις κοντινές, ελεγχόμενες από το ΙΚ, περιοχές Γκάρμα και Φαλούτζα, οδηγώντας Χάμβι και ημιφορτηγά τα οποία έφεραν πολυβόλα.

Το πρακτορείο ειδήσεων Amaq μετέδωσε πως ιρακινές δυνάμεις αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν από πολλές τοποθεσίες, όμως ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας δήλωσαν πως οι μαχητές απωθήθηκαν από ένα αστυνομικό τμήμα και από πολλές στρατιωτικές θέσεις και οχυρώθηκαν στο νεκροταφείο και στη σιταποθήκη μέρος της οποίας πήρε φωτιά.

Ελικόπτερα του ιρακινού στρατού άρχισαν να βομβαρδίζουν θέσεις του ΙΚ στη σιταποθήκη και στο νεκροταφείο, σύμφωνα με στρατιωτική ανακοίνωση.

Ο εκπρόσωπος του ιρακινού υπουργείου Εσωτερικών, ταξίαρχος Σάαντ Μάαν, δήλωσε πως τουλάχιστον 20 μαχητές έχουν σκοτωθεί μέχρι τώρα στην αντεπίθεση της κυβέρνησης.

Μαχητές από τη Χασίντ Σαάμπι, έναν συνασπισμό που αποτελείται από σιίτες πολιτοφύλακες τους οποίους υποστηρίζει το Ιράν, στάλθηκαν στο Αμπού Γκράιμπ προκειμένου να ενισχύσουν τις τακτικές κυβερνητικές δυνάμεις στην περιοχή, δήλωσε ο Τζάουαντ αλ-Τουλαϊμπάουι, τοπικός διοικητής της Χασίντ.

Ο ισχυρός σιίτης κληρικός Μοκτάντα αλ-Σαντρ κάλεσε επίσης τους πιστούς σε αυτόν μαχητές να είναι σε επιφυλακή για την προστασία της Βαγδάτης. Σιιτικές πολιτοφυλακές όπως οι “Ταξιαρχίες Ειρήνης” του Σαντρ ανέκοψαν τη σαρωτική προέλαση του ΙΚ το 2014 που απείλησε την ιρακινή πρωτεύουσα και τους πιο ιερούς για τους σιίτες τόπους λατρείας.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το