Τοπικά

Νέοι ορίζοντες για το λιμάνι του Βόλου από εταιρείες με τεχνολογίες αιχμής

Από τη νεολιθική περίοδο που το λιμάνι του Βόλου φαίνεται να έχει κομβικό ρόλο στις θαλάσσιες επικοινωνίες ώς τις μέρες μας αυτή η πόλη γνώριζε και γνωρίζει ότι το λιμάνι της είναι η αιχμή του δόρατος για την οικονομία, το εμπόριο, την ανάπτυξη, την απασχόληση, ακόμη και τον πολιτισμό στην περιοχή.
Η συζήτηση που είδε το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες αφορά στη μίσθωση του ισόγειου χώρου, στο κτίριο Ιάσων του Λιμανιού, δηλαδή του κτιρίου που βλέπει προς την πόλη και την παραλία στο σημείο όπου περνούν όσοι αποβιβάζονται από τα πλοία της γραμμής των Β. Σποράδων. Πρόκειται για τη μίσθωση της «βιτρίνας» του αναπτυξιακού μοχλού της περιοχής, με τη συζήτηση να κλείνει οριστικά την Τρίτη.

Στο «τραπέζι» της συζήτησης έχουν πέσει δύο προτάσεις: Η μια αφορά ένα σούπερ μάρκετ, που έχει καταψηφιστεί από τη συντριπτική πλειοψηφία της διοίκησης και η δεύτερη – και εξαιρετικά σημαντική – δυο βολιώτικες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας και διεθνούς εμβέλειας: Της SDENG Ο.Ε. και της Centaur Technologies IKE.
Η SDENG ιδρύθηκε από τους Άρη Θεοδώρου, πολιτικό μηχανικό MSc, και Βασίλη Γάστη, μηχανολόγο μηχανικό και είναι σήμερα η μεγαλύτερη στο είδος της, ανεξάρτητη εταιρεία μηχανικών στην Ανατολική Ευρώπη. Αποκλειστικό πεδίο δραστηριοποίησής της ο σχεδιασμός μεγάλων και πολύ μεγάλων ενεργειακών κατασκευών.
Η ομάδα των μηχανικών της SDENG, χρησιμοποιώντας τεχνολογία αιχμής, συμμετέχει σε ενεργειακά projects σε όλο τον πλανήτη, για λογαριασμό εταιρειών ηγετών, που δραστηριοποιούνται στην κατασκευή διυλιστηρίων, πλατφορμών άντλησης πετρελαίου, παραγωγής ενέργειας, τσιμεντοβιομηχανίας και αξιοποίησης ενεργειακών αποθεμάτων.
Ενδεικτικά μερικά από τα έργα που εταιρεία έχει συμμετάσχει:
-Το μεταφερόμενο διυλιστήριο NWR στην Alberta του Καναδά.
-Η μονάδα clinker της CMS στο Βόρνεο της Μαλαισίας.
-Το Ολυμπιακό Στάδιο του Baku στο Αζερμπαϊτζάν.
-H επέκταση του διυλιστηρίου VGO στο Volgograd της Ρωσίας.
-Το πλοίο διύλισης στο πεδίο Onerosa της Βραζιλίας.

H Centaur ιδρύθηκε από τον επίσης Βολιώτη επιχειρηματία Σωτήρη Μπαντά, διδάκτορα ηλεκτρολόγο μηχανικό του Ε.Μ.Π. και είναι επιχείρηση του κλάδου του Διαδικτύου των Πραγμάτων (Internet-of-Things) που δραστηριοποιείται στον αγρο-τεχνολογικό τομέα. Απευθύνεται σε επιχειρήσεις και βιομηχανίες που αποθηκεύουν, επεξεργάζονται και διακινούν αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα όπως δημητριακά, ρύζι, καπνό, φρούτα κ.ά.
Η εταιρεία ξεκίνησε από την πόλη του Βόλου και κατάφερε να ελκύσει επενδύσεις ύψους €1.4 εκατομ. από επενδυτικές εταιρείες του Ισραήλ και των Η.Π.Α.

Στις δυο εταιρείες έχουν απασχόληση αυτή τη στιγμή 30 επιστήμονες με πρόβλεψη, εφόσον γίνει η επένδυση, για 50 θέσεις ειδικών επιστημόνων.
Από τη συνεργασία μαζί τους, στον ΟΛΒ, επιπλέον του μισθώματος, προσφέρονται μοναδικές δυνατότητες εκμετάλλευσης και προστιθέμενης αξίας. Κι αυτό γιατί, οι εταιρείες θα προχωρήσουν στη δημιουργία ενός κεντρικού πυρήνα κοινόχρηστων χώρων συνολικής επιφάνειας περίπου 330m2, τους οποίους θα διαμορφώσουν σε χώρους παροχής υπηρεσιών (Επιταχυντής Υψηλής Τεχνολογίας).
Προσφέρεται δηλαδή στον ΟΛΒ επιπλέον, ένα πλήρως εξοπλισμένο αμφιθέατρο 72 θέσεων, meeting room με εξοπλισμό teleconference, χώροι εξέλιξης νεοφυών επιχειρήσεων τεχνολογίας και επιστήμης, καθώς και χώροι εστίασης και υγιεινής.
Οι χώροι αυτοί, θα προσφέρονται, σε συναφείς προς τη χρήση του κτιρίου εκδηλώσεις, των οποίων τα έσοδα θα αποτελούν και αντισταθμιστικό όφελος προς τον Ο.Λ.Β.
Να επισημανθεί ακόμη, η διασύνδεση των εταιρειών SDENG και Centaur Technologies IKE με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και η συνεργασία ετών μεταξύ τους, η τεχνολογία που κατέχουν και θα διατεθεί εύκολα και ανέξοδα στον ΟΛΒ και φυσικά το κυριότερο:

Το λιμάνι του Βόλου δίπλα στον άξονα της διεθνούς οδικής και σιδηροδρομικής γραμμής που συνδέει την Ελλάδα με την Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη και στο κέντρο των θαλάσσιων οδών προς τη Νοτιανατολική Μεσόγειο και τον Εύξεινο Πόντο, θα ’χει στην «καρδιά» του, δυο εταιρείες απολύτως συναφείς με το ρόλο που καλείται να παίξει και την προοπτική που σίγουρα διεκδικεί, αφού:
Η CENTAUR διαπρέπει στο εξωτερικό στις εφαρμογές τεχνολογίας αισθητήρων και Internet-of-Things για την αυτοματοποίηση χώρων αποθήκευσης, όπως αποθήκες, κοντέινερ, σιλό, ασφάλεια τροφίμων και βελτιστοποίηση ποιότητας και αξίας αγροτικών προιόντων, και
η SDENG διαθέτει σημαντική γνώση και διεθνή εμπειρία στον σχεδιασμό υποδομών φόρτωσης και διαχείρισης φορτιών χύδην, αερομεταφοράς, ταινιόδρομων, κοχλιών και αναβατορίων, portals φορτώσεων και άλλων, αλλά και εμπειρία στον 3d σχεδιασμό vessels, ως πόλο έλξης σε όλους τους νέους επενδυτές στην υπό έγκριση ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του λιμανιού.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το