Τοπικά

Νέα παρέμβαση Μπουκώρου στον Αυγενάκη- “Επιτακτική η στήριξη των ελαιοπαραγωγών της Μαγνησίας”

Το σημαντικό αίτημα στήριξης των ελαιοπαραγωγών της Μαγνησίας και ιδιαίτερα των πλημμυροπαθών αγροτών της Νοτιοδυτικής Μαγνησίας, επανέφερε με νέα αναφορά του στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ελευθέριο Αυγενάκη, ο βουλευτής Μαγνησίας κ. Χρήστος Μπουκώρος.
Συγκεκριμένα μεταξύ άλλων στην αναφορά του ο Βουλευτής, αναδεικνύει εκ νέου την επιτακτική ανάγκη στήριξης των ελαιοπαραγωγών και επισημαίνει: «Οι ελαιοπαραγωγοί, μέσω της επιστολής του Συνδέσμου Παραδοσιακών Ελαιώνων Νοτιοδυτικής Μαγνησίας Oliveto Magnes, την οποία συνυπογράφουν οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων Πτελεού, Αχιλλείου, Αμαλιάπολης, Σούρπης, Δρυμώνος, Γαύριανης, Αγίων Θεοδώρων και Αγίας Τριάδος, εκφράζουν την αγωνία τους για την ενίσχυση των ελαιοκαλλιεργητών, προσβλέποντας σε οικονομική υποστήριξη από την Πολιτεία με την αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων από Ευρωπαϊκούς ή Εθνικούς πόρους. Υπενθυμίζουν επίσης πως δεν ευοδώθηκε η χρηματοδότησή τους από την προϋπάρχουσα κατατεθειμένη μελέτη.

Στην Νοτιοδυτική Μαγνησία καλλιεργούνται περίπου 1.500.000 ελαιόδεντρα ενώ στην ευρύτερη περιοχή του Νομού Μαγνησίας, η ελαιοκαλλιέργεια είναι μία από τις σπουδαιότερες δραστηριότητες των αγροτών μας, με καίριο αποτύπωμα στο ΑΕΠ του Νομού Μαγνησίας.
Συγκεκριμένα, στην εν λόγω περιοχή δραστηριοποιείται σημαντικός αριθμός ελαιοπαραγωγών, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζουν πολλαπλά ζητήματα με τα συνεχόμενα, επαναλαμβανόμενα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην καλλιέργεια της ελιάς, μονοκαλλιέργεια για πολλές οικογένειες και μοναδικό έσοδο.
Σύμφωνα με όσα μας αναφέρουν με αγωνία, σύσσωμοι οι εκπρόσωποι των φορέων της περιοχής και οι παραγωγοί μας, έχουν υποστεί σοβαρό οικονομικό πλήγμα τα τελευταία χρόνια. Οι ζημιές από τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου δυσκόλεψαν την προσβασιμότητα στα κτήματα, κατέστρεψαν φυτικό, έγγειο, πάγιο κεφάλαιο και εγκαταστάσεις, δημιούργησαν δυσχερές οικονομικό αποτύπωμα, έχοντας καταστήσει προβληματική την οικονομική επιβίωση τους.

Επιπλέον, θέτουν επιτακτικά το ζήτημα βιωσιμότητας της ελαιοκαλλιέργειας, σημειώνοντας πως η αποτύπωση των ζημιών καθυστερεί, ενώ για την αποκατάσταση χρειάζεται χρόνος και χρήμα που δε διαθέτουν οι ελαιοκαλλιεργητές μας.
Επισημαίνεται πως τα προαναφερόμενα προβλήματα, είναι το επιστέγασμα δυσχερειών που προκάλεσαν οι ακατάλληλες κλιματολογικές συνθήκες στην περίοδο της ανθοφορίας, τα προηγούμενα τέσσερα έτη συνεχούς ακαρπίας – αφορίας, οι συνεχόμενες προβληματικές παραγωγές, αλλά και η καταστροφή προηγούμενων εσοδειών από την έξαρση του γλοιοσπορίου ή άλλων ανυπέρβλητων προσβολών.

Σας υπενθυμίζω πως στη συγκεκριμένη περιοχή, έχει αναπτυχθεί σημαντικό δίκτυο βιοκαλλιεργητών, με εξαγώγιμη στόχευση. Οι παραγωγοί αντιμετώπισαν μια σειρά αδικαιολόγητα ελλειμματικών πληρωμών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ζήτημα το οποίο μπορεί να λυθεί αρμοδίως από τους υπηρεσιακούς παράγοντες.
Επίσης, θέτουν μια σειρά ζητημάτων όπως η ανάδειξη και η αξιοποίηση των παραδοσιακών ελαιώνων της περιοχής, ο εκσυγχρονισμός με νέα τεχνολογικά μέσα της δακοκτονίας, το κόστος παραγωγής αλλά και η έλλειψη εργατικού δυναμικού σε συνδυασμό με το διευρυμένο κόστους του.
Ευελπιστώντας στην ανάληψη άμεσων πρωτοβουλιών εκ μέρους σας, για τη διευθέτηση των συγκεκριμένων δίκαιων αιτημάτων, παρακαλώ να διευκολυνθούν και να ενισχυθούν κατά το δυνατόν οι συγκεκριμένοι παραγωγοί, ώστε να συνεχίσουν απρόσκοπτα την ελαιοκαλλιέργεια».

 Φωτογραφία αρχείου

Προηγούμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το