Ελλάδα

Νέα μέτρα: Αυξάνεται η πίεση στους ανεμβολίαστους – Όλες οι αλλαγές στις μετακινήσεις

Μια σειρά από αλλαγές στον τρόπο που ταξιδεύουμε στα νησιά έρχονται από αύριο Δευτέρα 5 Ιουλίου. Πλέον οι ταξιδιώτες δε θα μπορούν να επιβιβάζονται στα πλοία επιδεικνύοντας μόνο ένα αρνητικό self test αλλά θα χρειάζονται ή να έχουν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού είτε να έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει από Covid 19 είτε να έχουν μαζί τους αρνητικό PCR η rapid test. Παράλληλα, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού και με δεδομένο πως η μεταδοτικότερη μετάλλαξη Δέλτα θα κυριαρχήσει κάποια στιγμή και στη χώρα μας, η πίεση στους ανεμβολίαστους πολίτες ολοένα και αυξάνεται.

Ωστόσο, παρά τις προειδοποιήσεις των ειδικών για ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα υπάρξει νέο καθολικό lockdown και προτρέπει σε όλους τους τόνους όσους πολίτες είναι ακόμα διστακτικοί να κάνουν εμβόλιο κατά του κορωνοϊού να κλείσουν άμεσα το ραντεβού τους. Διαφορετικά θα πρέπει να ζήσουν με περιορισμούς στις μεταφορές αλλά και στη διασκέδασή τους.

Αυξάνεται η πίεση στους ανεμβολίαστους
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο Ράδιο «Κ» ξεκαθάρισε πως ο εμβολιασμός δεν μπορεί να γίνει υποχρεωτικός αλλά «όλοι αναλαμβάνουν πια τις συνέπειές τους. Η χώρα δεν θα ξανακλείσει για να προστατευθούν λίγοι ανεμβολίαστοι και να πληρώσει το μάρμαρο η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού πληθυσμού που είναι εμβολιασμένοι».
Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι σε αντίθεση με προηγούμενες φάσεις της πανδημίας, όταν είχαν επιβληθεί οριζόντια μέτρα lockdown για την προστασία της δημόσιας υγείας, πλέον υπάρχουν τα εμβόλια και τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν ένα μερίδιο πολιτών να αναγνωρίζει μεν την αξία του εμβολιασμού αλλά να απέχει συνειδητά, αφήνοντας τους υπόλοιπους να χτίσουν το τείχος ανοσίας.

Γεωργιάδης: Αν χρειαστεί θα περιορίσουμε τους ανεμβολίαστους
Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ σημείωσε πως «Εχει αρθεί η ηθική υποχρέωση του κράτους να μοιράζει λεφτά και να φορτώνει χρέος τις επόμενες γενιές εφόσον είναι διαθέσιμα τα εμβόλια» και πρόσθεσε πως αν κάποιος δεν εμβολιάζεται αποφασίζει πως θα ζήσει με περιορισμούς. Πάντως απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιβληθεί οριζόντιο lockdown σημειώνοντας ότι: «για αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί, αν χρειαστεί, θα τους περιορίσουμε».

Διακοπές στα νησιά: Τι αλλάζει στις μετακινήσεις με πλοίο και αεροπλάνο

Από τη Δευτέρα, 5 Ιουλίου, τα ταξίδια με πλοίο ή αεροπλάνο γίνονται με την επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης. Όσοι δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί, μπορούν να ταξιδέψουν με αρνητικό αποτέλεσμα αποκλειστικά μοριακού ή rapid test. Από όσους έχουν εμβολιαστεί μόνο με μία δόση εμβολίου (εφόσον αυτό δεν είναι μονοδοσικό), αλλά και από όσους έχουν εμβολιαστεί πλήρως, αλλά δεν έχουν παρέλθει 14 ημέρες από τη δεύτερη δόση, απαιτείται επίσης τεστ. Οι ανήλικοι 12 – 18 ετών μπορούν να ταξιδέψουν με οποιοδήποτε τεστ, συμπεριλαμβανομένου του self test, ενώ, για τα παιδιά κάτω των 12 ετών, οι μετακινήσεις είναι ελεύθερες.

Σύμφωνα με την αναλυτική ενημέρωση του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, η επιβίβαση των επιβατών στα πλοία, καθώς και στα θαλάσσια ταξί από λιμάνια της ηπειρωτικής Ελλάδας προς τα νησιά και μεταξύ των νησιών επιτρέπεται εφόσον οι επιβάτες:

  • Έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών τον εμβολιασμό έναντι της νόσου Covid-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, που να έχει εκδοθεί μέσω της ιστοσελίδας https://www.gov.gr/ipiresies/ugeia-kai-pronoia/koronoios-covid-19/pistopoietiko-emboliasmou. Δεκτές θα γίνονται επίσης οι βεβαιώσεις εμβολιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ψηφιακό πιστοποιητικό Covid-19) καθώς και τρίτων χωρών.
  • Έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί είτε σε εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων 72 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου, είτε σε εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού (rapid test) εντός των τελευταίων 48 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου. Η αρνητική διάγνωση του εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR και του ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου rapid test αποδεικνύονται με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης.
  • Έχουν νοσήσει και επιδεικνύουν σχετικό πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται 30 ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 180 ημέρες μετά από αυτόν.

Από την ανωτέρω υποχρέωση εξαιρούνται οι ανήλικοι έως 12 ετών (γεννημένοι μετά την 1.7.2009), ενώ για τους ανήλικους από 12-18 ετών (γεννημένοι πριν τις 30.6.2009) η υποχρέωση καλύπτεται με βεβαίωση αρνητικού self test από τον κηδεμόνα. Οι ίδιες οδηγίες ισχύουν για τις πτήσεις εσωτερικού από την ηπειρωτική χώρα προς νησιωτικούς προορισμούς και μεταξύ των νησιών, σύμφωνα με οδηγίες που έδωσε στη δημοσιότητα η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ).

Ποιοι εξαιρούνται

  • Οι επιβάτες που μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών περιφερειακών ενοτήτων για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση, οι οποίοι δύνανται να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test).
  • Οι επιβάτες που μετακινούνται σε ακτοπλοϊκές συνδέσεις μεταξύ νήσων της ίδιας περιφερειακής ενότητας, οι οποίοι δύνανται να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test), είτε σε εβδομαδιαία βάση, σύμφωνα με τα γενικώς ισχύοντα, είτε εντός 24 ωρών πριν από την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου.
  • Οι επιβάτες που μετακινούνται στις πορθμειακές γραμμές Πέραμα-Παλούκια Σαλαμίνας, Πέραμα Μεγαρίδος-Φανερωμένη Σαλαμίνας, Ρίο-Αντίρριο, στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις από την ηπειρωτική χώρα προς την Εύβοια, καθώς και στις πορθμειακές γραμμές Πόρου-Γαλατά Τροιζηνίας, Πούντα-Ελαφόνησος Λακωνίας και Τρυπητή-Αμμουλιανή Χαλκιδικής, οι οποίοι δύνανται να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) 24 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου.
  • Για τους ανήλικους από 12 έως 17 ετών (γεννημένοι μετά την 1.7.2009) γίνεται δεκτό οποιοδήποτε τεστ, περιλαμβανομένου του self test. Τα παιδιά κάτω των 12 ετών θα μετακινούνται ελεύθερα.

Κατά την επιστροφή από τα νησιά συνίσταται η διενέργεια self test για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών.

Πώς θα γίνεται η επιβίβαση στα πλοία

Η διαδικασία επιβίβασης στα πλοία θα πραγματοποιείται ως ακολούθως:

  • Όλοι οι επιβάτες θα πρέπει να φέρουν σε έγχαρτη ή ηλεκτρονική μορφή το πιστοποιητικό εμβολιασμού, ή τη βεβαίωση αρνητικής διάγνωσης του εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR, ή του ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου rapid test, ή το πιστοποιητικό νόσησης, όπως εξάγονται με τη μορφή ψηφιακού ή εκτυπωμένου αντιγράφου από την πλατφόρμα gov.gr
  • Δεκτές θα γίνονται επίσης οι βεβαιώσεις εμβολιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ψηφιακό πιστοποιητικό Covid-19) καθώς και τρίτων χωρών.
  • Κατά την επιβίβαση στα πλοία των επιβατών που φέρουν τα πιο πάνω πιστοποιητικά/βεβαιώσεις, θα διενεργείται ηλεκτρονικός έλεγχος πιστοποίησης αυτών από το πλήρωμα του πλοίου με την παρουσία και υπό την εποπτεία στελέχους της αρμόδιας Λιμενικής Αρχής.
  • Παράλληλα, θα διενεργείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας των επιβατών με το έγγραφο ταυτότητας ή το διαβατήριο, ή οιοδήποτε προβλεπόμενο έγγραφο που πιστοποιεί την ταυτότητα αυτών.

Σε κάθε περίπτωση, για την επιβίβαση των επιβατών από λιμάνια της ηπειρωτικής Ελλάδας προς τα νησιά και αντίστροφα, συμπληρώνεται υποχρεωτικά το Ερωτηματολόγιο Δήλωσης Υγείας πριν την Επιβίβαση που περιλαμβάνεται στο Παράρτημα 1 των μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης κρουσμάτων Covid-19 στα επιβατηγά και επιβατηγά-οχηματαγωγά πλοία που εκτελούν θαλάσσιες ενδομεταφορές, τα οποία βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής καθώς και στην ιστοσελίδα sea.travel.gov.gr

Για την αποφυγή καθυστερήσεων, το υπουργείο Ναυτιλίας επισημαίνει ότι παρακαλούνται οι επιβάτες να προσέρχονται στα λιμάνια για την επιβίβασή τους τουλάχιστον μια ώρα πριν την προγραμματισμένη ώρα απόπλου.

Μετακινήσεις εκτός νομού: Ανοιχτό ενδεχόμενο να απαιτείται green pass ή τεστ

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας να χρειάζεται πιστοποιητικό εμβολιασμού είτε αρνητικό τεστ και για τις οδικές μετακινήσεις από νομό σε νομό. Δηλαδή, να είναι απαραίτητο το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό για τους εμβολιασμένους πολίτες και το αρνητικό μοριακό ή rapid test για όσους δεν έχουν κάνει εμβόλιο, όταν μετακινούνται οδικώς από τον έναν νομό στον άλλο.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο κ. Πέτσας, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Δεν αποκλείω τίποτα γιατί ο μήνας Ιούλιος είναι πολύ κρίσιμος, αν θέλει κάποιος να κάνει τις διακοπές του τον Αύγουστο, έχει μέσα στον Ιούλιο κάθε δυνατότητα να κάνει το εμβόλιο και να τελειώνει».

Υποστήριξε δε πως  είχαμε φτάσει σε ένα υψηλό ρυθμό εμβολιασμών ημερησίως, όπου γίνονταν 115.000 -120.000 εμβολιασμοί την ημέρα, τώρα είμαστε κάτω από τις 90.000 εδώ κι αρκετές ημέρες, που σημαίνει ότι υπάρχει η δυνατότητα να γίνονται περίπου 25.000-30.000 εμβολιασμοί επιπλέον.  Τέλος, ο κ. Πέτσας, προειδοποίησε ότι αν συνεχίσει να πέφτει ο ρυθμός των εμβολιασμών, θα πρέπει πράγματι να εξετάσουμε κάθε εργαλείο που έχουμε στα χέρια μας για να είναι πιο έντονο το κίνητρο για τον εμβολιασμό.

Από 15 Ιουλίου χωρίζονται οι χώροι στην εστίαση
Σημειώνεται πως από 15 Ιουλίου ξεκινούν να διαχωρίζονται οι χώροι της ψυχαγωγίας (εστίαση μπαρ κλπ) σε «αμιγείς» χώρους, στους οποίους θα επιτρέπονται μόνο οι εμβολιασμένοι πολίτες και στους «μεικτούς» οι οποίοι θα μπορούν να φιλοξενούν και μη εμβολιασμένους, με την προϋπόθεση εκείνοι να έχουν κάνει τεστ για την ανίχνευση κορωνοϊού.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το