Τοπικά

Νέα δεδομένα στο επίδομα ορεινών- μειονεκτικών περιοχών

Αυξάνεται από τα 1.500 στις 3.000 ευρώ το όριο του οικογενειακού εισοδήματος για τους δικαιούχους επιδόματος 600 ευρώ, το οποίο αφορά κατοίκους ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, σύμφωνα με ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών, που θα ισχύσει για τις πληρωμές το ερχόμενο φθινόπωρο.

Με βάση όσα ψηφίστηκαν με τροπολογία, το επίδομα θα καταβληθεί ως εξής: 600 ευρώ, εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημά τους δεν υπερβαίνει το ποσό των 3.000 ευρώ. 300 ευρώ, εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημά τους κυμαίνεται μεταξύ του ποσού των 3.001 ευρώ και του ποσού των 4.700 ευρώ. Να αναφερθεί ότι θα υπάρξουν αλλαγές στον χάρτη των δικαιούχων, καθώς, όπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών στην τροπολογία, «οι ορεινές και μειονεκτικές περιοχές προσδιορίζονται εκ νέου σύμφωνα και με την πρόσφατη τροποποίηση του σχετικού καταλόγου των μειονεκτικών περιοχών, όπως αυτές καθορίστηκαν στο «Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης», το οποίο εγκρίθηκε με την 28.2.2019 Εκτελεστική Απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής». Στον Νομό Μαγνησίας στις ορεινές περιοχές περιλαμβάνονται: Δήμος Αλμυρού (Οικ. Νεοχωρακίου και -Ζαρκαδοχωρίου), Αγ. Θεοδώρων, Αγ. Ιωάννου, Ανάβρας, Ανθοτόπου, Αχιλλείου, Βρυναίνης, Κοκκωτών, Κωφών, Πτελεού, Φυλάκης, Δήμος Νέας Ιωνίας (Οικ. Μελισσατίκων και Φυτόκου), Αγ. Βλασίου, Αγ. Γεωργίου Νηλείας, Αγ. Δημητρίου Πηλίου, Αγ. Λαυρεντίου, Αγ. Ονουφρίου, Άλλης Μεριάς, Ανήλιου, Αργαλαστής, Αφετών, Βυζίτσης, Γλαφυρών, Δρακείας, Ζαγοράς, Καλαμακίου, Καναλιών, Κατωχωρίου, Κεραμιδιού, Κερασέας, Κισσού, Λαμπινούς, Λαύκου, Μακρινίτσης, Μακρυράχης, Μετοχίου, Μηλεών, Μηλίνης, Μουρεσίου, Νεοχωρίου, Ξινόβρυσης, Ξουρυχτίου, Διμηνίου (Οικ. Παλιουρίου), Πινακατών, Πορταριάς, Πουρίου, Προμυρίου, Σέσκλου, Συκής, Σταγιατών, Τρικερίου, Τσαγκαράδας, Επαρχία Σκοπέλου, Δήμος Σκιάθου, Δήμος Σκοπέλου, Αλοννήσου, Γλώσσης – Κλήματος. Στις μειονεκτικές περιλαμβάνονται: Δήμος Αλμυρού (πλην οικ. Νεοχωρακίου και Ζαρκαδοχωρίου), Αγίας Τριάδας, Αϊδινίου, Αμαλιαπόλεως, Δρυμώνος, Ευξεινουπόλεως, Κροκίου, Πλατάνου, Σούρπης, Δήμος Βελεστίνου, Αγ. Γεωργίου Φερών, Αερινού, Μικρού Περιβολακίου, Περιβλέπτου, Μικροθηβών, Ριζομύλου, Στεφανοβικείου.

Τα δικαιολογητικά
Η εισοδηματική ενίσχυση καταβάλλεται εφάπαξ από την 1η Σεπτεμβρίου κάθε ημερολογιακού έτους με την υποβολή των παρακάτω δικαιολογητικών: Αίτηση του δικαιούχου στην οποία θα φαίνονται ευδιάκριτα τα στοιχεία του ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, διεύθυνση κατοικίας, τηλέφωνο, ΑΦΜ και ΑΜΚΑ, ΙΒΑΝ τραπεζικού λογαριασμού. Φωτοτυπία της αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου για τους υπηκόους κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Φωτοτυπία της πρώτης σελίδας του βιβλιαρίου τραπέζης, όπου να διαφαίνεται ευκρινώς το IBAN. Βεβαίωση του δημάρχου του τόπου κατοικίας του δικαιούχου από την οποία να προκύπτει η επί διετία τουλάχιστον συνεχής διαμονή του σε συγκεκριμένη ορεινή και μειονεκτική περιοχή της Οδηγίας 85/148/ΕΟΚ. Αντίγραφο του εκκαθαριστικού σημειώματος της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του οικονομικού έτους για το οποίο αιτείται η εισοδηματική ενίσχυση. Βεβαίωση μόνιμης κατοικίας. Υπεύθυνη δήλωση του ν.1599/1986 του δικαιούχου, περί της μη είσπραξης της οικονομικής ενίσχυσης άλλη φορά για την ίδια οικογένεια μέσα στο ίδιο έτος. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.

Μέχρι 30 Ιουνίου οι μεταβιβάσεις δικαιωμάτων ενίσχυσης
Μέχρι τις 30 Ιουνίου γίνονται δεκτές οι μεταβιβάσεις δικαιωμάτων σύμφωνα με ΦΕΚ, μετά και την παράταση που δόθηκε στις αιτήσεις ενιαίας ενίσχυσης μέσω του ΟΣΔΕ. Η υποβολή της αίτησης ακύρωσης οριστικοποιημένων αιτήσεων μεταβίβασης γίνεται δεκτή, εφόσον υποβληθεί στη διαδικτυακή εφαρμογή ως 25 ημερολογιακές ημέρες μετά την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης, ήτοι ώς τις 10 Ιουλίου. Τροποποίηση οριστικοποιημένων αιτήσεων μεταβίβασης γίνεται δεκτή, εφόσον υποβληθεί στη διαδικτυακή εφαρμογή ως 25 ημερολογιακές ημέρες μετά την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης, ήτοι ώς τις 10 Ιουλίου. Επίσης η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Μαγνησίας και Σποράδων, ανακοινώνει την έναρξη υλοποίησης Προγράμματος πρώιμης συγκομιδής για την περίοδο 2019-2020. Καλούνται οι αμπελουργοί που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο εν λόγω πρόγραμμα, να ενημερωθούν εκτενέστερα και να καταθέσουν αίτηση στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας των ΠΕ Μαγνησίας και Σποράδων έως 30 Ιουνίου. Η στήριξη για την πρώιμη συγκομιδή χορηγείται ως αποζημίωση με τη μορφή κατ’ αποκοπή ενίσχυσης και κυμαίνεται από 176,52€ ως 262 € ανά στρέμμα, ανάλογα με την ποικιλία. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα δικαιολογητικά και τις προϋποθέσεις, οι αμπελουργοί μπορούν να απευθύνονται στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και στο τηλέφωνο 2421352402 και 52451.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το