Τοπικά

Ναυαγοσώστης με σωτήριες παρεμβάσεις σε Καλλιφτέρη Αφήσσου, Μαμιδάκη, Ν. Αγχίαλο

Προσφέρει τις υπηρεσίες για έξι συναπτά έτη κάθε καλοκαίρι σε όποια παραλία του ανατεθεί να προσέχει ως ναυαγοσώστης. Φέτος βρίσκεται στο παρατηρητήριο στην παραλία Μαμιδάκη και της Νέας Αγχιάλου. Στα τέλη Ιουλίου επενέβη με τη βοήθεια λουόμενων για να βοηθήσει την τελευταία στιγμή 48χρονο που έκανε μπάνιο στο Μαμιδάκη, ο οποίος είχε πιει νερό. Το φετινό περιστατικό είναι το τρίτο που χρειάστηκε να παρέμβει λίγο προτού κάποιος πνιγεί, δηλαδή ένα σοβαρό περιστατικό κάθε δύο χρόνια. Ο λόγος για τον 34χρονο Παναγιώτη Τύμπα, ναυαγοσώστη, απόφοιτο του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) Τρικάλων και προπονητή καλαθοσφαίρισης στον Γυμναστικό Σύλλογο Βόλου.

Ο Παναγιώτης Τύμπας, ναυαγοσώστης, απόφοιτος του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Τρικάλων με ειδίκευση στην καλαθοσφαίριση και προπονητής του Γυμναστικού Συλλόγου Βόλου, ο οποίος φέτος τελείωσε το α’ εξάμηνο μεταπτυχιακού προγράμματος στην ειδική εκπαίδευση, βρίσκεται για έκτη συνεχόμενο καλοκαίρι στις επάλξεις στις παραλίες Μαμιδάκη και Νέας Αγχιάλου.
Φέτος για άλλη μια χρονιά και με τη βοήθεια λουόμενων χρειάστηκε να επέμβει για τη διάσωση ενός συνανθρώπου στα τέλη Ιουλίου, ο οποίος είχε πιει νερό. Αποτελεί το τρίτο σοβαρό περιστατικό που χρειάστηκε να επέμβει για να σώσει έναν συνάνθρωπό του, αφού άλλες δύο φορές κατά το παρελθόν έχει συμβεί κάτι παρόμοιο.
Ο Παναγιώτης Τύμπας το πρώτο καλοκαίρι βρισκόταν στο παρατηρητήριο της παραλίας Ν. Αγχιάλου, την επόμενη χρονιά στο Μαμιδάκη, την τρίτη και τέταρτη στην Καλλιφτέρη Αφήσσου, πέρσι στο Μαμιδάκη και φέτος Μαμιδάκη και Νέα Αγχίαλο.
Όπως εξηγεί ο 34χρονος ναυαγοσώστης, «ένας 48χρονος κουράστηκε την ώρα που κολυμπούσε και ήπιε νερό, ενώ προσέτρεξαν προς αυτόν άλλοι λουόμενοι, οι οποίοι τον εντόπισαν και άρχισαν να καλούν σε βοήθεια».
Όπως συμπλήρωσε ο ίδιος, προσέτρεξε προς τον 48χρονο συνάνθρωπό του και τον έβγαλε γρήγορα στην ακτή όπου του παρείχε τις πρώτες βοήθειες και κάλεσε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, το οποίο και τον παρέλαβε μεταφέροντάς τον στο Νοσοκομείο Βόλου.
Για τον Παναγιώτη Τύμπα είναι το τρίτο σοβαρό περιστατικό στο οποίο χρειάστηκε να επέμβει ώστε να σώσει μία ζωή. Οι άλλες δύο περιπτώσεις ήταν μία πρόπερσι το καλοκαίρι με ένα ηλικιωμένο άτομο, ο οποίος ήταν λιπόθυμος και είχε χάσει τις αισθήσεις του στην Καλλιφτέρη Αφήσσου, ενώ το 2016 στο Μαμιδάκη αντιμετώπισε παρόμοια κατάσταση με την προαναφερόμενη, ενώ αρκετές είναι οι φορές που επενέβη τελευταία στιγμή για να μη γίνει κάτι κακό, αφού είχε προβλέψει τους κινδύνους που ενδεχομένως υπήρχαν.
Όπως σημειώνει ο ίδιος, σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει ο ναυαγοσώστης να διατηρήσει την ψυχραιμία του, να προβεί στις σωστές ενέργειας για τις οποίες έχει εκπαιδευτεί, να έχει το φαρμακείο του και τα απαραίτητα, ενώ χρειάζεται και την καλή συνεργασία με τους λουόμενους, ώστε αν χρειαστεί να καλέσουν ασθενοφόρο.
«Ένας ναυαγοσώστης πρέπει να έχει διακριτικό ρόλο, να μην προσβάλει τους λουόμενους με τη συμπεριφορά του και να έχει πάρα πολύ καλή επικοινωνία μαζί τους. Και βασικό η πρόληψη σώζει ζωές σε μια χώρα που αν και περιβάλλεται από θάλασσα κάθε χρόνο χάνονται άδικα ζωές σε αυτή, διότι συνήθως οι λουόμενοι υπερεκτιμούν τις δυνατότητές τους» τονίζει ο 34χρονος ναυαγοσώστης.
Στα αίτια που συνήθως προκαλούν έναν πνιγμό στη θάλασσα εκτός της υπερεκτίμησης των δυνατοτήτων των λουόμενων είναι ότι αυτοί που την πατάνε, κολυμπούν μόνοι τους και χωρίς παρέα, ενώ τα παιδιά ξεφεύγουν της προσοχής των γονιών τους.
Για τον ίδιο το σημαντικότερο για έναν ναυαγοσώστη είναι η πρόληψη για να μη γίνει το ατύχημα και με καλή επικοινωνία και συμπεριφορά μπορεί ένας ναυαγοσώστης να γνωρίσει πιθανά ιστορικά ιατρικά από έναν μεγάλης ηλικίας λουόμενο.
Όσον αφορά στο τι χρειάζεται για να γίνει κάποιος επαγγελματίας ναυαγοσώστης καταρχάς πρέπει να περάσει από εκπαίδευση δύο εβδομάδων στην Αθήνα και να δώσει εξετάσεις. Ακολούθως να δώσει εξετάσεις στο λιμεναρχείο, αφού προηγουμένως έχει πάρει την άδεια ταχυπλόου, ενώ σίγουρα πρέπει να έχει καλή φυσική κατάσταση, διότι γίνονται εξετάσεις σε κολύμβηση και κάποια άλλα τεστ.
Το επάγγελμα του ναυαγοσώστη απαιτεί μεγάλη προσοχή, συνέπεια και υπευθυνότητα, ενώ γενικότερα είναι χρήσιμο ως επάγγελμα και μπορεί να προσφέρει στο γενικότερο σύνολο.

ΛΟΪΖΟΣ ΑΣΒΕΣΤΑΣ

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το