Τοπικά

Ναοί στη Μαγνησία αδυνατούν να πληρώσουν ιεροψάλτες και νεωκόρους – Ζήτησαν τη συνδρομή πιστών

Οι επιπτώσεις της πανδημίας στα οικονομικά των ναών είναι τόσο έντονες, ώστε δυσκολεύονται να πληρώσουν ακόμη και τους ιεροψάλτες αλλά και τις νεωκόρους οι οποίοι αποτελούν αναπόσπαστο κρίκο στη λειτουργία των εκκλησιών.
Τα έσοδα των ναών έχουν μειωθεί σε δραματικό βαθμό, καθώς για καιρό ήταν κλειστοί, ενώ και τώρα που έχουν ανοίξει, λιγοστοί είναι οι προσερχόμενοι πιστοί. Άλλωστε αρκετοί σταθεροί πιστοί που εκκλησιάζονται κάθε Κυριακή είναι ηλικιωμένοι που τώρα φοβούνται να βγουν από τα σπίτια τους και να παρευρεθούν σε άλλους εσωτερικούς χώρους. Επίσης και τα μυστήρια, όπως γάμοι και βαπτίσεις, είχαν ελαχιστοποιηθεί το προηγούμενο διάστημα και τελούνταν με την παρουσία περιορισμένου αριθμού ατόμων, ενώ τώρα λόγω Σαρακοστής δεν διεξάγονται.
Από τη μητρόπολη Δημητριάδος αναφέρθηκε πως κάθε ναός έχει τις δυσκολίες του, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις εκκλησιών που αδυνατούν να πληρώσουν ιεροψάλτες και νεωκόρους.
Στον ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου εδώ και λίγους μήνες έχει βγει ανακοίνωση με την οποία καλούνται οι πιστοί στο μέτρο των δυνατοτήτων τους να συνδράμουν οικονομικά, ώστε να μπορέσουν να τακτοποιηθούν οι οικονομικές υποχρεώσεις προς τους ιεροψάλτες και τους νεωκόρους.

«Γίνεται αγώνας για τη συνέχιση της διακονίας της εκκλησίας σε όλα τα επίπεδα, όπως στο φιλανθρωπικό. Στην Ενορία δεν είχαμε τη δυνατότητα για να πληρώσουμε τους ιεροψάλτες και τους νεωκόρους. Βάλαμε μια ανακοίνωση, σύμφωνα με τις υποδείξεις της μητρόπολης, για να βοηθήσει ο κόσμος, κάναμε και εμείς ένα κάλεσμα από το βήμα του ναού, και ευτυχώς βρέθηκαν κάποιοι πιστοί που συνέδραμαν και έτσι δώσαμε ένα μικρό ποσό από αυτό που οφείλεται. Και η ανακοίνωση παραμένει, γιατί οι υποχρεώσεις δεν έχουν τελειώσει. Άλλωστε είναι και οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ, όπως της ΔΕΗ» ανέφερε ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Βασιλείου π. Αθανάσιος Κολλάς.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «μέσα στην πανδημία οι ναοί δυσκολεύονται να αντλήσουν έσοδα. Ακόμη και ο αριθμός των πιστών έχει μειωθεί. Πριν την πανδημία κάθε Κυριακή παρευρίσκονταν 200-300 πιστοί και τώρα δεν ξεπερνούν τους 50. Υπάρχει κόσμος που δεν βγαίνει από το σπίτι του, γιατί φοβάται. Επίσης μέχρι πριν ένα χρόνο τελούταν ένας γάμος και έρχονταν 300 άτομα, ενώ τώρα οι συμμετέχοντες είναι ελάχιστοι. Τα μυστήρια μειώθηκαν, και κάνουμε ένα μνημόσυνο τον μήνα για τους κεκοιμημένους πιστούς, οπότε εκεί υπάρχει μια προσέλευση.
Πριν τον κορωνοϊό το Σπίτι γαλήνης του Αγίου Βασιλείου πρόσφερε 90 μερίδες φαγητού καθημερινά, ενώ τώρα παραμένει κλειστό, καθώς δεν υπάρχουν έσοδα. «Με τη πανδημία δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στο κοινωνικό έργο, όπως κάναμε πριν. Μας έχουν κοπεί τα χέρια. Μακάρι να μπορούσαμε να προσφέρουμε την ίδια βοήθεια, όπως παλιότερα».
Η Ενορία του Αγίου Βασιλείου αριθμεί 5.000-6.000 άτομα, αλλά, όπως ανέφερε ο π. Αθανάσιος «πολλοί είναι φτωχοί άνθρωποι και γι’ αυτό σχεδόν καθημερινά έρχονται στην εκκλησία και ζητούν βοήθεια, αλλά δεν μπορούμε να τους στηρίξουμε, όπως στο παρελθόν».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το