Τοπικά

«Να σταματήσει η Κυβέρνηση να θεωρεί πως έχει την μοναδική αλήθεια και να ευθυγραμμιστεί με την πραγματικότητα»

Η βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Παπανάτσιου στη 2η τοποθέτησή της κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις απογραφές και άλλες επείγουσες δημοσιονομικές ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της Πανδημίας, ξεκίνησε λέγοντας ότι το κλίμα στην αγορά και την κοινωνία, κάθε άλλο παρά θετικό είναι. Υπάρχει φόβος, υπάρχει ανασφάλεια και δυστυχώς οι προβλέψεις για το άμεσο μέλλον είναι δυσοίωνες. «Αυτό είναι η αποτύπωση της πραγματικότητας όπως καταγράφεται από οικονομικούς και κοινωνικούς δείκτες», σημείωσε η Βουλευτής. Η κ. Παπανάτσιου ανέφερε πως σύμφωνα με έρευνα του ΙΝΕ ΓΣΕΕ φαίνεται πως ποσοστό 22% των ερωτηθέντων δηλώνει απώλεια εισοδήματος πάνω από 31%. Επίσης, σχεδόν 6 στους 10 εργαζόμενους – δηλαδή το 58% – δηλώνουν απαισιόδοξοι για την εξέλιξη των αμοιβών τους για το επόμενο εξάμηνο. Αντίστοιχα, έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ καταγράφει πως τα εισοδήματα των νοικοκυριών που στηρίζονται στα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα μειώθηκαν το 2020 μεσοσταθμικά κατά 27,2%. «Η έρευνα διαπιστώνει πως μειώθηκαν τα νοικοκυριά που ανήκουν στις μεσαίες εισοδηματικά κατηγορίες», τόνισε η βουλευτής, και συνέχισε λέγοντας, «παράδειγμα, η εισοδηματική κατηγορία 18.001 έως 25.000€ υποχώρησε κατά 5 μονάδες, σε 16% το 2020 από 20,9% το 2019.Παράλληλα, αυξήθηκαν τα νοικοκυριά με ετήσιο εισόδημα έως 5000€ σε 6% το 2020, από 4,6% το 2019».
Η κ. Παπανάτσιου σημείωσε πως είναι αξιοσημείωτο το στοιχείο της έρευνας που δείχνει διόγκωση των οφειλών των νοικοκυριών προς το Δημόσιο, κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες, με παράλληλη αύξηση ως προς τη δυσκολία καταβολής αυτών των υποχρεώσεων κατά το 2021. Παράλληλα, ένα στα 2 νοικοκυριά (52,8%) αξιολογούν ως ανεπαρκή ή μάλλον ανεπαρκή τα μέτρα στήριξης της οικονομίας που έχει λάβει η κυβέρνηση.
Σχετικά με τα μισθώματα, η Βουλευτής τόνισε πως η Κυβέρνηση έχει καθυστερήσει τις πληρωμές. Σημείωσε δε πως η Κυβέρνηση καθυστέρησε δέκα μήνες να καταλάβει πως χρειάζονται απευθείας ενισχύσεις. Η κ.Παπανάτσιου επεσήμανε πως ο ΣΥΡΙΖΑ εξαρχής είχε τοποθετηθεί υπέρ των απευθείας ενισχύσεων τόσο στους πολίτες, όσο και στους επαγγελματίες. Ειδικότερα για τα μισθώματα ο ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ είχε εξαγγείλει και ειδική επιδότηση ενοικίου για τις επιχειρήσεις. Σχετικά με την επιδότηση παγίων η Βουλευτής τόνισε πως η Κυβέρνηση πρέπει να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της και να μην τα παραπέμπει όλα σε ΚΥΑ. Για την κρατική ενίσχυση στην Agean, η κ.Παπανάτσιου αφού κατέθεσε όλη την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε πως εφόσον η Κυβέρνηση προχωράει σε μία ενίσχυση χωρίς προαπαιτούμενα για τις θέσεις εργασίας ή τη διασφάλιση του Δημοσίου, η πρόταση δεν είναι συμφέρουσα. Για το θέμα των αγροτικών επιδοτήσεων, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε πως το Υπουργείο πρέπει να λύσει το πρόβλημα που η ίδια Κυβέρνηση δημιούργησε και πως δεν θα υπήρχε η παρούσα συζήτηση αυτή τη στιγμή, εάν οι πληρωμές διεκπεραιώνονταν όπως τις παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή κατ’έτος.

Η κ. Παπανάτσιου ζήτησε από τους αρμόδιους Υπουργούς, με αφορμή της διάταξης για την ενίσχυση της ΑΑΔΕ, να ληφθεί υπόψιν το πρόβλημα που έχει προκύψει με την δικαστική διαμάχη μεταξύ 13 Υπαλλήλων της Αρχής και του Ελληνικού Δημοσίου και αντίστοιχα να τροποποιηθεί η διάταξη για τις ειδικές εκκαθαρίσεις, ώστε να μην δημιουργούνται δύο ταχύτητες στις απαιτήσεις των εργαζομένων. Στη συνέχεια η Βουλευτής τόνισε πως η διάταξη για την ένταξη έργων στο ΠΔΕ, δεν καθορίζει κάποια διαδικασία. Παράλληλα, θα πρέπει η Κυβέρνηση να ενημερώσει ποια έργα θα ενταχθούν και ποια είναι ώριμα. Καθώς, όπως είπε, «Για να έρχεται μια τέτοια διάταξη, μάλλον θα υπάρχουν και συγκεκριμένα έργα». Απευθυνόμενη στον Υπουργό, ρώτησε αν η Κυβέρνηση είναι έτοιμη με εναλλακτικό σχέδιο, τώρα που επιβεβαιώνεται ο ΣΥΡΙΖΑ για τις καθυστερήσεις στις εκταμιεύσεις του Ταμείου. Σημείωσε δε, πως η Κυβέρνηση έχει βασίσει μεγάλο ποσοστό της ανάπτυξης σε αυτούς τους πόρους και επιβάλλεται να έχει ένα σοβαρό σχεδιασμό.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το