Άρθρα

Να εμβολιαστώ ή μήπως όχι;

Του Γεώργιου Καπουρνιώτη

Μία ερώτηση που μας ταλαιπωρεί καθημερινά. Έφτασε, όμως, η στιγμή που θα πρέπει να πάρουμε μία συνειδητή απόφαση. Πώς θα πρέπει να πράξουμε; Από τη μία πλευρά ακούμε τους επιστήμονες όπου η πλειονότητα εξ’ αυτών θεωρεί ότι το εμβόλιο είναι η μοναδική μας ελπίδα για να ξεπεράσουμε την πανδημία. Από την άλλη πλευρά, όμως, τα social media μάς βομβαρδίζουν καθημερινά με ιστορίες συνωμοσίας και ανθρώπους που προσπαθούν να μάς πείσουν για το αντίθετο. Είναι λογικό να έχουμε μπερδευτεί.
Αρχικά, σημαντικό είναι να αναφερθούν οι στόχοι της παρασκευής του εμβολίου κατά του Covid-19. Πρώτον στοχεύει στην προστασία του υγιή ανθρώπου από έναν ιό τόσο επικίνδυνο που μπορεί ακόμα και να του στερήσει τη ζωή του. Επιπροσθέτως, στην προστασία της δημόσιας υγείας, εφόσον επρόκειτο για έναν ιό που μεταδίδεται πολύ εύκολα. Η αλήθεια είναι ότι το σύστημα υγείας της χώρας έχει φτάσει πλέον στα όριά του. Το εμβόλιο θα βοηθήσει στη μείωση δαπανών για νοσηλεία αλλά και φαρμάκων. Μετά τον τομέα της υγείας ακολουθεί ο τομέας της οικονομίας. Η ζωή μας θα επανέλθει σε φυσιολογικούς ρυθμούς, θα μειωθεί η ανεργία και θα ανοίξουν ξανά θέσεις εργασίας. Να θυμόμαστε επίσης ότι τα εμβόλια παρασκευάζονται με σκοπό την αντιμετώπιση νοσημάτων που δεν είναι δυνατόν να ελεγχθούν μόνο με την εφαρμογή άλλων μέτρων δημόσιας υγείας.

Το γεγονός ότι μπορεί κάποιος να είναι ασυμπτωματικός ή να μεταδίδει τον κορωνοϊό προτού εκδηλώσει συμπτώματα της νόσου, έχει διχάσει την αρμόδια ιατρική κοινότητα της χώρας. Η μετάδοσή του είναι απλή καθώς γίνεται μέσω των σταγονιδίων που παράγονται όταν ένα μολυσμένο άτομο βήχει, φτερνίζεται ή εκπνέει. Αυτά τα σταγονίδια είναι πολύ βαριά για να διατηρηθούν στον αέρα και γρήγορα πέφτουν σε δάπεδα και επιφάνειες. Ακόμη η μόλυνση μπορεί να σημειωθεί εισπνέοντας τον ιό αν βρισκόμαστε σε κοντινή απόσταση με κάποιον που έχει COVID -19 ή αγγίζοντας μια μολυσμένη επιφάνεια και έπειτα τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα μας. Για να μπορέσει να καταπολεμηθεί ο κορωνοϊός, η πλειονότητα των γιατρών και νοσηλευτών φωνάζουν: «Εμβολιαστείτε». Θεωρούν πως αυτή είναι η μονή λύση για να σωθούμε εμείς και οι αγαπημένοι μας.
Πρέπει να φοβόμαστε για την προστασία των προσωπικών δικαιωμάτων μας και των προσωπικών μας δεδομένων; Τα στοιχεία που ζητούνται από κάθε πολίτη πριν τον εμβολιασμό του, είναι: το ΑΜΚΑ του, το όνομα της εταιρείας του εμβολίου που έκανε, η ημερομηνία εμβολιασμού του αλλά και η ημερομηνίας της δεύτερης δόσης. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας οφείλει να καταγράφει τον εμβολιασμό. Το κράτος πρέπει να γνωρίζει το ποσοστό των ανθρώπων που εμβολιάστηκαν, αλλά και ποιοι είναι, φροντίζοντας να μη διαρρεύσουν τα στοιχεία τους. Απαιτείται δηλαδή σαφής και αυστηρή οριοθέτηση ως προς το ποιοι, για ποιους σκοπούς, υπό ποιες προϋποθέσεις και με ποιες εγγυήσεις θα επεξεργάζονται και θα έχουν πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες.

Αν επιλέξουμε να μην εμβολιαστούμε… πιθανότατα να αντιμετωπίσουμε προβλήματα σε διάφορους τομείς και να μας στερήσουν προσωπικές ελευθερίες. Έχουμε ακούσει διάφορα, όπως ότι το εμβόλιο θα γίνει υποχρεωτικό για όλους τους μαθητές προκειμένου να μπορούν να πάνε στο σχολείο. Παρόμοια κατάσταση είναι πιθανό να επικρατεί και στον επαγγελματικό χώρο. Ίσως να μην μπορούμε και να ταξιδέψουμε, αν δεν έχουμε κάποιου είδους αποδεικτικό ότι έχουμε κάνει το εμβόλιο. Κατά καιρούς ακούγονται φήμες ότι μπορεί να μην μπορούμε να επιβιβαστούμε σε αεροπλάνο. Τα παραπάνω προβλήματα μέχρι στιγμής είναι σενάρια, αλλά υπάρχει περίπτωση κάπως έτσι να είναι το μέλλον μας. Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Βασιλικός τόνισε: «Σίγουρα ο εμβολιασμός θα διαμορφώσει τη νέα παγκόσμια εικόνα στα ταξίδια και τη φιλοξενία. Τα εμβόλια δημιουργούν ελπίδα. Όμως, μένει να δούμε πώς θα διαμορφωθεί ο ρυθμός του εμβολιασμού σε όλες τις χώρες για να μπορέσουμε να κάνουμε το επόμενο βήμα, μιλώντας για τους όρους ενός υγειονομικού διαβατηρίου». Την αρχή έκανε η αυστραλιανή αεροπορική εταιρεία «Quantas» που διευκρίνισε ότι δεν θα επιτρέπει σε ανθρώπους που δεν είναι εμβολιασμένοι να ταξιδεύουν με τα αεροσκάφη της.

Το κράτος μας προκειμένου να προστατέψει τη δημόσια υγεία, είναι πιθανό να μας βάλει πολλούς και αυστηρούς περιορισμούς. Άλλοι είναι υπέρ, άλλοι κατά, οι απόψεις διίστανται. Όσοι έχουν κάποιο συγγενή, φίλο, γνωστό που έχει νοσήσει βαριά από κορωνοϊό, λένε «Ναι» στο εμβόλιο γιατί ο κορωνοϊός δεν είναι ένα απλό κρυολόγημα. Από την άλλη, πολλοί πιστεύουν ότι είναι μία γρίπη και δεν χρειάζεται να υπάρχει εμβόλιο για αυτήν. Εγώ πιστεύω ότι πρέπει να εμπιστευόμαστε τους επιστήμονες, οι οποίοι μάχονται καθημερινά για την προστασία της δημόσιας υγείας. Ίσως το εμβόλιο να είναι η μοναδική λύση για να καταπολεμήσουμε τον ιό. Παράλληλα, όμως, οφείλουμε να προσέχουμε ο καθένας την ατομική του υγεία, φορώντας μάσκα, πλένοντας και απολυμαίνοντας συχνά τα χέρια και μειώνοντας τις πολλές επαφές.
Τηρώ τα μέτρα σημαίνει περιορίζω τη διασπορά! Και μην ξεχνάμε πως θα πρέπει να ενημερωνόμαστε μόνο από τους ειδικούς.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το