Τοπικά

Να διερευνηθούν περισσότερα μέτρα στήριξης για τους πυρόπληκτους και να σταματήσουν επιτέλους οι φιέστες «πάνω στη στάχτη».

Να διερευνηθούν περισσότερα μέτρα στήριξης για τους πυρόπληκτους ζητεί το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Μαγνησίας τονίζοντας πως πρέπει να αποκατασταθεί η οικονομική ζωή του τόπου και η περιβαλλοντική ισορροπία. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει αναλυτικά:

«Είναι πλέον γνωστά αρκετά δεδομένα από τη πρόσφατη πυρκαγιά στη Μαγνησία. Ξέρουν πλέον οι πάντες ότι πήγε να καεί η Α΄βιομηχανική περιοχή γιατί το αντλιοστάσιο π.χ. δεν είχε προβλεφθεί από τον Δήμο Βόλου να έχει γεννήτρια σε περίπτωση διακοπής ρεύματος, ξέρουν όλοι ότι η Β΄βιομηχανική περιοχή και το Βιοτεχνικό Πάρκο θα ήταν σε ακόμα χειρότερη μοίρα, αν οι ίδιοι οι επιχειρηματίες με τη βοήθεια των εθελοντών από το προσωπικό των επιχειρήσεων και άλλων δεν προέβαιναν σε δικές τους πρωτοβουλίες, όπως άλλωστε και στην Ά ΒΙΠΕ. Ξέρουν οι πάντες τον μοναχικό σε πολλές περιπτώσεις αγώνα αγροτών και κτηνοτρόφων για να σώσουν τη περιουσία και τα χωριά τους.
Είδαν επίσης όλοι πόσο σημασία έχει να τηρούνται οι κανόνες για χρήσεις γης και να μην αδειοδοτούνται ασύμβατες δραστηριότητες εντός συγκεκριμένου χαρακτηρισμού γεωχωρικών ζωνών όπως είναι π.χ. οι ζώνες αποκλειστικής εγκατάστασης κτηνοτροφικών επιχειρήσεων.

Παρότι το μπαλάκι των ευθυνών συνεχίζει να πετάγεται από τους Δήμους στον αέρα και να πέφτει στο Υπουργείο μέσω Πυροσβεστικής, από το Υπουργείο στη Περιφέρεια και να πηγαίνει πάλι πίσω, είναι δεδομένο ότι όλοι μαζί έχουν ευθύνες για τη καταστροφή στο παραγωγικό κόσμο της Μαγνησίας και ειδικά στη περιοχή Βόλου και Ρήγα Φεραίου, ανάλογα με το μερίδιο που τους αναλογεί. Σύμφωνα πάντως με τον αρμόδιο Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κο. Τριαντόπουλο, όπως ξεκαθάρισε πριν τρεις μέρες, την ευθύνη Πολιτικής Προστασίας έχει η Περιφέρεια, άρα και τη διαχείριση της Πυρκαγιάς όπως ο ίδιος είπε, λίγο πριν αναχωρήσει από το βήμα της συνέντευξης με εντολή του Δημάρχου Βόλου, για να μην είναι στο πλάνο όταν ο κος. Μπέος θα ξεδίπλωνε άλλη μια φορά τη γνωστή κωμικοτραγική ρητορική του.
Τώρα όμως έχει έρθει η ώρα όλοι μαζί να διερευνήσουμε πως θα αποκατασταθεί η οικονομική ζωή του τόπου και η περιβαλλοντική ισορροπία, ειδικά στον πρωτογενή τομέα που αποτελεί βάση για όλη την οικονομία.

Προτείνουμε πέραν των αποζημιώσεων που προβλέπονται, οι οποίες είναι σε θετική κατεύθυνση, να αναζητηθούν ενδεχόμενα ευρωπαϊκά κονδύλια, είτε μέσω Κ.Α.Π. είτε μέσω άλλων περιβαλλοντικών ευρωπαϊκών πόρων για άμεση αντικατάσταση του απολεσθέντος ζωικού και φυτικού κεφαλαίου αλλά και των μελισσοκομικών κυψελών, που θα χρησιμοποιηθούν παράλληλα και συμπληρωματικά με την όποια αποζημίωση δοθεί, καθώς δεν επαρκεί για πλήρη αποκατάσταση των ζημιών. Διερευνούμε ήδη αν υπάρχει τέτοια δυνατότητα και θα αξιοποιήσουμε κάθε διαθέσιμο δίκτυο.

Επιβεβαιώνεται επίσης για άλλη μια φορά, με τον χειρότερο δυστυχώς τρόπο, πόσο αναγκαία είναι η άμεση επικαιροποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, πρόταση που το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής έχει θέσει ως προγραμματική του προτεραιότητα, ώστε οπουδήποτε γίνει ξανά καταστροφή να υπάρχει δυνατότητα επαρκέστερων αποζημιώσεων.
Ελπίζουμε βέβαια ότι η Κυβέρνηση θα φροντίσει τώρα για τη ταχύτητα του ΕΛΓΑ, καθώς μέχρι και τη περασμένη εβδομάδα οι αποζημιώσεις από πλευράς ΕΛΓΑ για το φαινόμενο του Ιανού στη Νέα Αγχίαλο δεν είχαν ακόμα πιστωθεί στους λογαριασμούς των πληγέντων.
Τέλος, μια προτροπή. Ας σταματήσει η αντιμετώπιση του φαινομένου ως προεκλογικής καμπάνιας. Αφού έσβησε η πυρκαγιά σχολιάσαμε εκτεταμένα την τραγελαφική επικοινωνιακή διαχείριση της κατάστασης από τους αρμόδιους αιρετούς. Παρατηρείται ότι απόλυτη προτεραιότητά τους συνεχίζει να είναι οι προεκλογικοί συμβολισμοί. Ο κος. Τριαντόπουλος έκανε ξανά σύσκεψη με τον κο. Μπέο στο Δημαρχείο Βόλου, στην οποία μάλιστα συμμετείχε και ο Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου αυτή τη φορά, κος. Νασίκας με θέμα τον συντονισμό τους για αποκατάσταση των πληγέντων. Ενώ έχει εκδοθεί ανακοίνωση από την Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και Σποράδων ότι αιτήσεις πληγέντων δέχεται και η Περιφέρεια μαζί με τους δύο Δήμους, απορούμε:

Γιατί απουσιάζει από το πλευρό του αρμόδιου Υφυπουργού η Περιφέρεια Θεσσαλίας όταν βρίσκει τους Δημάρχους και γιατί δεν φιλοξενούνται στη Περιφέρεια οι όποιες συσκέψεις, μιας και το πρόβλημα είναι κοινό για όλους τους πληγέντες της Μαγνησίας και δεν αφορά μόνο δημότες Βόλου; Σαν να μη θέλουν να φανούν όλοι μαζί για να μπορούν ευκολότερα να τεμαχίσουν τις ευθύνες τους, μιας και έχουμε δει, επίσης πρόσφατα, τον Υφυπουργό με τον Περιφερειάρχη, χωρίς τον Δήμαρχο, σε περιοχή δικαιοδοσίας του κου. Μπέου. Μα επιτέλους δεν πήραν ακόμα κανένα μάθημα συντονισμού ή απλώς ανταλλάσσει κάποια Γραμμάτια ο κος. Υφυπουργός για να φαίνεται ακριβώς ότι στηρίζει συγκεκριμένους ανθρώπους σε συγκεκριμένη στιγμή, ο πρώτος σε σταυρούς Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας; Επιτέλους ας σταματήσουν οι φθηνές προεκλογικές φιέστες «πάνω στη στάχτη»».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το