Άρθρα

Να ανοίξουμε νέους δρόμους από τη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο

του Βασίλη Γιαννουλή*

Ο σπουδαίος Μέγας Αλέξανδρος είχε πει πως «στους γονείς μου οφείλω το ζην και στους δασκάλους μου το ευ ζην». Αυτή τη ρήση θα πρέπει να έχουμε διαρκώς στο μυαλό μας σκεπτόμενοι τις προοπτικές για συνεργασία που πρέπει να δημιουργήσουμε με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Η πόλη του Βόλου έχει την τύχη να διαθέτει εδώ και τουλάχιστον 30 χρόνια ένα σύγχρονο και δυναμικό Πανεπιστήμιο το οποίο παράγει ποιοτική γνώση και έρευνα μέσα από τα Τμήματα που λειτουργούν και εστιάζουν σε διαφόρους επιστημονικούς τομείς.

Τα οφέλη της τοπικής κοινωνίας από τη λειτουργία του Πανεπιστημίου είναι πολύπλευρα. Σχετίζονται με την τοπική οικονομία, την προαγωγή του πολιτισμού, την αξιοποίηση των κτιρίων και των δομών, τη διάχυση της έρευνας στις επιχειρήσεις, τους επαγγελματίες, τους αγρότες και βέβαια την παραγωγή αξιών και στόχων.
Το ζήτημα είναι όμως κατά πόσο έχει αξιοποιήσει ο Δήμος Βόλου την τελευταία πενταετία την ύπαρξη και τη δυναμική που μπορεί να προσφέρει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Αυτό που βλέπουμε και καταγράφουμε όλοι, είναι πως μεταξύ Δήμου και Πανεπιστημίου δεν υπήρξε καμία ουσιαστική προσέγγιση, ούτε καλά-καλά στο επίπεδο της συνδιοργάνωσης πολιτιστικών εκδηλώσεων. Με λίγα λόγια η παρούσα Δημοτική Αρχή αδιαφόρησε και δεν αξιοποίησε τη δυναμική του Πανεπιστημίου.
Όμως τα περιθώρια συνεργασίας είναι πολλά και πρέπει να αξιοποιηθούν.
Ο Δήμος μπορεί και πρέπει να στηρίξει το Πανεπιστήμιο στη διάθεση χώρων για έρευνα, διδασκαλία και μέριμνα.
Ακόμη μέσα από το εξειδικευμένο προσωπικό που διαθέτει, όπως κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, μπορεί να βοηθήσει τους φοιτητές σε διαφορά ζητήματα που αντιμετωπίζουν.
Ο Δήμος και το Πανεπιστήμιο μπορούν να υλοποιήσουν από κοινού προγράμματα και δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού.
Το κυριότερο οι καθηγητές του Πανεπιστημίου μπορούν να δώσουν την επιστημονική τους συμβουλή για το πώς μπορεί να εξελιχθεί το πολεοδομικό συγκρότημα, ο Δήμος, μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Πολύ μεγάλο δυναμικό που δεν έχει αξιοποιηθεί είναι και οι φοιτητές που μέσα από στοχευμένες δράσεις θα μπορούσαν να συνεισφέρουν σε διάφορες εθελοντικές δράσεις.
Με δεδομένο μάλιστα πως ο Δήμος περιλαμβάνει και τα περιαστικά κέντρα, μπορούν να αναπτυχθούν πολιτικές και δράσεις για τη στήριξη των αγροτών, την προστασία και εξέλιξη των οικισμών, την τόνωση της παραγωγικής τους φυσιογνωμίας.
Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αποτελεί έναν από τους πυλώνες ανάπτυξης του τόπου μας. Και η δημοτική παράταξη «Βόλος ‘Έξυπνη Πόλη» με επικεφαλής την κ. Νάνσυ Καπούλα έχει το σχέδιο και την αποφασιστικότητα για να το φέρει ακόμη πιο κοντά, ακόμη πιο αποτελεσματικά στην τοπική κοινωνία.
Γιατί αδιαπραγμάτευτη αρχή μας είναι ότι η παιδεία κοιτά πάντα μπροστά ατενίζοντας το μέλλον.

* υποψήφιου δημοτικού συμβούλου με την παράταξη «Βόλος Έξυπνη Πόλη»

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το