Τοπικά

Ν. Αγχίαλος: Προς απόρριψη της πολεοδόμησης στο Στούπι “Θ”

αγχιαλος

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας απορρίπτει την πρόταση του Δήμου Βόλου στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Νέας Αγχιάλου για πολεοδόμηση σε έκταση με 12.000 ελαιόδεντρα, στη θέση «Στούπι».

Το Στούπι που βρίσκεται βορειοανατολικά του σχεδίου πόλης της Ν. Αγχιάλου, είχε κριθεί αναδασωτέα έκταση, ενώ στη συνέχεια έγινε αναδασμός και σήμερα στην έκταση των 400 στρεμμάτων, υπάρχουν περί τα 12.000 ελαιόδεντρα, τα οποία είναι αποδοτικά διότι αρδεύονται από ομαδικές νόμιμες γεωτρήσεις.
Η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων θα συζητηθεί στο περιφερειακό συμβούλιο, όπου θα απορριφθεί η απόφαση του Δήμου Βόλου.
Η Μελέτη περιλαμβάνει την κατασκευή γκολφ στην Αγχίαλο και επιχειρηματικού πάρκου.
Στις Πολεοδομημένες και προς Πολεοδόμηση Περιοχές, στις οποίες εντάσσονται οι Περιοχές Οικιστικής Ανάπτυξης και το Επιχειρηματικό Πάρκο περιλαμβάνονται όλοι οι υφιστάμενοι εγκεκριμένοι οικισμοί που έχουν οριοθετηθεί είτε με Απόφαση Νομάρχη είτε διαθέτουν εγκεκριμένη πολεοδομική μελέτη / ρυμοτομικό σχέδιο, οι περιοχές επέκτασης βάσει των υπό έγκριση πολεοδομικών μελετών σε Μάραθο και Κριθαριά και η προτεινόμενη από την μελέτη οικιστική επέκταση στον οικισμό της Νέας Αγχιάλου.
Στις Περιοχές Οικιστικής Ανάπτυξης β’ κατοικίας περιλαμβάνεται η προτεινόμενη προς πολεοδόμηση περιοχή β’ κατοικίας στον οικισμό της Δημητριάδας.
Το Επιχειρηματικό Πάρκο προτείνεται να χωροθετηθεί σε μία έκταση 245 στρ. περίπου με πρόσωπο στην εθνική οδό, μεταξύ των οικισμών Ν. Αγχιάλου και Μικροθηβών, όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του Αγροτικού Παραγωγικού Συνεταιρισμού Νέας Αγχιάλου «Η Δήμητρα».
Στις Περιοχές Ελέγχου και Περιορισμού της Δόμησης εντάσσονται οι εξής επιμέρους περιοχές: Ανάπτυξης δραστηριοτήτων πρωτογενούς τομέα, ανάπτυξης δραστηριοτήτων τουρισμού – αναψυχής, χωροθέτησης μεμονωμένης μονάδας δευτερογενούς τομέα και ιδιαίτερων χρήσεων
Η Περιοχή ανάπτυξης δραστηριοτήτων πρωτογενούς τομέα είναι η πιο εκτεταμένη και εντοπίζεται στο νότιο και δυτικό τμήμα του εξωαστικού χώρου της Δ.Ε. Νέας Αγχιάλου. Πρόκειται για μία επίπεδη, ενιαία ζώνη που καταλήγει σε λοφώδη περιοχή ήπιων κλίσεων και παρουσιάζει σε γενικές γραμμές υψηλή γεωργική δυναμικότητα. Περιλαμβάνει μόνιμες και ετήσιες καλλιέργειες, με εντατική μορφή εκμετάλλευσης στα πιο πεδινά τμήματα και οι οποίες αρδεύονται σε σημαντικό βαθμό. Σκοπός της θεσμοθέτησής της είναι η διαφύλαξη του πολυλειτουργικού ρόλου της, εφόσον εξυπηρετείται όλος ο πρωτογενής τομέας, στον οποίο στηρίζεται η οικονομική βάση της περιοχής. Οι χρήσεις που προτείνεται να επιτρέπονται παρατίθενται ως ακολούθως:
Κτίρια, εγκαταστάσεις και υποδομές γεωργικών, πτηνοκτηνοτροφικών και λοιπών αγροτικών εκμεταλλεύσεων (π.χ. αποθήκες, θερμοκήπια, κτίρια σταβλισμού ζώων, αντλητικές εγκαταστάσεις, υδατοδεξαμενές).
Επαγγελματικά εργαστήρια.
Βιοτεχνίες/βιομηχανίες χαμηλής όχλησης με χωροθετική εξάρτηση από αγροτικές πρώτες ύλες.
Κτίρια και γήπεδα αποθήκευσης (μάντρες οικοδομικών υλικών/αυτοκινήτων κ.λπ.).
Κατοικία.
Κτίρια και εγκαταστάσεις ειδικών χρήσεων (π.χ. κοιμητήρια).
Κτίρια και εγκαταστάσεις κοινής ωφέλειας (π.χ. εκκλησίες, ευαγή ιδρύματα, αθλητικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις).
Κτίρια και εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης αρχαιολογικών χώρων και μνημείων.
Πρατήρια καυσίμων και πλυντήρια – λιπαντήρια οχημάτων.
Χώροι αμαξοστασίων και χώροι στάθμευσης οχημάτων (π.χ. αυτοκινήτων, πούλμαν, φορτηγών).
Συνεργεία επισκευής οχημάτων.
Επιπλέον, επιτρέπεται η λειτουργία οργανωμένων περιοχών ανάπτυξης κτηνοτροφικών δραστηριοτήτων.
Οι Περιοχές Ανάπτυξης Δραστηριοτήτων Τουρισμού και Αναψυχής χωροθετούνται σε τρεις ζώνες με διαφορετικά χαρακτηριστικά, όπως παρακάτω.
Περιοχή ανάπτυξης δραστηριοτήτων τουρισμού – αναψυχής 1
Προτείνεται στη θέση Λόγγος στο νότιο άκρο της Δ.Ε. σε μια έκταση 390 στρ. περίπου, η οποία ανήκει στο μεγαλύτερο ποσοστό στον Δήμο Βόλου (περίπου 80%), με σκοπό την οργανωμένη ανάπτυξη δραστηριοτήτων τουρισμού και αναψυχής ευρείας κλίμακας.
Προτείνεται να ισχύουν οι ακόλουθες χρήσεις γης:
Τουριστικές επιχειρήσεις και συγκεκριμένα:
Τουριστικά καταλύματα: Κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα 5 και 4 αστέρων, Οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις και Σύνθετα τουριστικά καταλύματα.
Εγκαταστάσεις ειδικής τουριστικής υποδομής (συνεδριακά κέντρα, κέντρα θαλασσοθεραπείας, κέντρα αθλητικού τουρισμού, γήπεδα γκολφ, κ.λπ.).
Τουριστικά καταστήματα.
Γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων.
Τουριστικά γραφεία.
Κτίρια και εγκαταστάσεις αναψυχής και διασκέδασης.
Εμπορικά καταστήματα.
Δίνεται και η δυνατότητα δημιουργίας γηπέδου γκολφ.
Η δεύτερη περιοχή προτείνεται νότια του οικισμού της Ν. Αγχιάλου και σε επαφή με αυτόν, στον χώρο του παλιού κάμπινγκ, έκτασης 40 στρ. περίπου. Στόχος είναι η ανάπτυξη ήπιων τουριστικών δραστηριοτήτων, συμβατών με τις δραστηριότητες που αναπτύσσονται στο παραλιακό μέτωπο του οικισμού. Προτείνεται να ισχύουν οι ακόλουθες χρήσεις γης:
Τουριστικά καταλύματα και συγκεκριμένα: Κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα, εκτός από σύνθετα τουριστικά καταλύματα, και μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα, εκτός από ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια-διαμερίσματα.
Τουριστικά γραφεία, γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων, επιχειρήσεις εκμίσθωσης
μοτοσικλετών, τρίτροχων και τετράτροχων οχημάτων και τουριστικές επιχειρήσεις οδικών μεταφορών.
Κτίρια και εγκαταστάσεις εστίασης-αναψυχής, πλην κέντρων διασκέδασης.
Η τρίτη περιοχή προτείνεται στο ανατολικό τμήμα της Δ.Ε. και νότια της Εθνικής, με στόχο την ανάπτυξη ήπιων δραστηριοτήτων, κατά κύριο λόγο αναψυχής (π.χ. αναψυκτήρια, κέντρα εκδηλώσεων), συμβατών και συμπληρωματικών του χαρακτήρα των παραλιακών οικισμών. Προτείνεται να ισχύουν οι ακόλουθες χρήσεις γης:
Κατοικία.
Τουριστικά καταλύματα και συγκεκριμένα κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα, δυναμικότητας έως 100 κλίνες.
Κτίρια και εγκαταστάσεις αναψυχής, πλην κέντρων διασκέδασης.
Στις Περιοχές Ειδικής Προστασίας (Π.Ε.Π.), που χρήζουν ιδιαίτερης διαχείρισης αλλά και ανάδειξης και οι οποίες περιλαμβάνουν τις περιοχές προστασίας εκτάσεων δασικού χαρακτήρα, την περιοχή προστασίας του Καταφυγίου Άγριας Ζωής «Χολόρεμα – Κουρί», την περιοχή προστασίας φυσικού και πολιτισμικού τοπίου, τις περιοχές προστασίας αρχαιολογικών χώρων και τις περιοχές προστασίας υγροτόπων και ρεμάτων.

Προτεινόμενα Έργα Τεχνικών Υποδομών
Τα προτεινόμενα έργα τεχνικών υποδομών που ενδεχομένως προκύψουν κατά την εφαρμογή του Γ.Π.Σ. παρατίθενται ως ακολούθως:
– Παράκαμψη Νέας Αγχιάλου (νέα χάραξη Ε.Ο. 30) και κατασκευή ισόπεδων κόμβων στη διασταύρωση με την υπάρχουσα χάραξη.
– Έλεγχος προσβάσεων (εισόδων – εξόδων) σε όλο το μήκος της Ε.Ο. 30 και διαμόρφωση ισόπεδων κόμβων (Κριθαριάς, Μάραθου, Νέας Αγχιάλου και Μικροθηβών).
– Μέτρα βελτίωσης της ασφάλειας των πεζών στα τμήματά της που εφάπτονται ή διασχίζουν πολεοδομημένες περιοχές (Άγιος Γεώργιος, Μ. Βελανιδιά, Νέα Αγχίαλος, Μικροθήβες).
– Κατασκευή νέας οδού σύνδεσης της Ε.Ο.71 με την Περιοχή Τουρισμού-Αναψυχής.
– Βελτίωση γεωμετρικών χαρακτηριστικών της Ε.Ο.71.
– Αναβάθμιση υφιστάμενων οδών σύνδεσης οικισμών του ανατολικού παραλιακού μετώπου με την Ε.Ο.30.
– Δημιουργία δικτύου ποδηλατόδρομων στον οικισμό της Ν. Αγχιάλου και την ευρύτερη περιοχή του (Στούπι-λιμάνι Ν. Αγχιάλου-πόλος τουρισμού & λιμάνι Ν. Αγχιάλου-πάρκο γεωιστορίας και αρχαιολογίας), καθώς και στην κεντρική περιοχή του οικισμού Αϊδινίου.
– Διαμόρφωση οδικού δικτύου σε όλες τις περιοχές επέκτασης των οικισμών.
– Τεχνικοοικονομική μελέτη – μελέτη σκοπιμότητας σύνδεσης Επιχειρηματικού Πάρκου με την προτεινόμενη σιδηροδρομική γραμμή Βελεστίνο-ΒΙΠΕ Αλμυρού.
– Αναβάθμιση του αλιευτικού καταφυγίου Νέας Αγχιάλου.
– Τεχνικοοικονομική μελέτη – μελέτη σκοπιμότητας δημιουργίας θαλάσσιας συγκοινωνίας με Βόλο (ενδεικτικά προτεινόμενες στάσεις (Κριθαριά, Άγ. Γεώργιος, Ν. Αγχίαλος, πόλος τουρισμού).
– Αντικατάσταση των τμημάτων των εσωτερικών δικτύων που αποτελούνται από ακατάλληλα υλικά σε όλους τους οικισμούς – κατά προτεραιότητα στη Ν. Αγχίαλο και στο Αϊδίνι.
– Δημιουργία ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων με τα δίκτυα (εσωτερικά και εξωτερικά) της Δ.Ε. δικτύων και εκπόνηση μελέτης διαχείρισης και λειτουργίας.
– Βελτιστοποίηση του συστήματος ύδρευσης της Δ.Ε. και εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων για τη διαχείρισή του.
– Κατασκευή μιας κεντρικής δεξαμενής.
– Ενημερωτική εκστρατεία για τη μείωση κατανάλωσης και την εξοικονόμηση νερού.
– Κατασκευή δικτύου ύδρευσης σε όλες τις περιοχές επέκτασης των οικισμών.
– Δημιουργία αποχετευτικού δικτύου (εσωτερικά και εξωτερικά δίκτυα και σύνδεση με ΕΕΛ) στην Κεντρική οικιστική ενότητα.
– Δημιουργία αποχετευτικού δικτύου (εσωτερικά και εξωτερικά δίκτυα και σύνδεση με ΕΕΛ) Ανατολικής οικιστικής ενότητας.
– Σύνδεση του Επιχειρηματικού Πάρκου με την ΕΕΛ Βόλου.
– Επέκταση της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) Βόλου για την υποδοχή των λυμάτων της Κεντρικής και της Ανατολικής οικιστικής ενότητας και του Επιχειρηματικού Πάρκου.
– Δημιουργία δικτύου αποχέτευσης όμβριων στους οικισμούς της Κεντρικής και της Ανατολικής οικιστικής ενότητας.
– Μελέτη για τη δυνατότητα κατασκευής στην περιοχή ευθύνης της ΔΕΥΑΜΒ μικρών ταμιευτήρων επιφανειακών υδάτων.
– Μελέτη σκοπιμότητας και σχεδιασμού δικτύου κομποστοποίησης.
– Ενημερωτική εκστρατεία για τα οφέλη και τους τρόπους κομποστοποίησης.
– Εφαρμογή ολοκληρωμένων δράσεων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης οικισμών (π.χ. δημοτικά κτίρια, αστικές υποδομές, κοινόχρηστοι χώροι).
– Σύνδεση Ν. Αγχιάλου και Επιχειρηματικού Πάρκου με το δίκτυο φυσικού αερίου.
– Κατασκευή δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας σε όλες τις περιοχές επέκτασης των οικισμών.
– Επέκταση και αναβάθμιση ευρυζωνικών δικτύων και άλλων σύγχρονων υπηρεσιών τηλεπικοινωνιών.
– Κατασκευή δικτύου τηλεπικοινωνιών σε όλες τις περιοχές επέκτασης των οικισμών.
– Απομάκρυνση εγκαταστάσεων αποθήκευσης υγρών καυσίμων εκτός Δ.Ε. και λήψη απαραίτητων μέτρων ασφάλειας και εκπόνηση σχεδίου αντιμετώπισης ατυχημάτων μέχρι την απομάκρυνση.
– Ενίσχυση του δικτύου πυροπροστασίας.
– Δημιουργία Τοπικού Παρατηρητηρίου για το περιβάλλον.
– Επικαιροποίηση του Τοπικού Σχεδίου Δράσης για την κλιματική αλλαγή.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το