Τοπικά

Λιγότερες, αλλά πιο επικίνδυνες μηνιγγίτιδες το 2015 στην Παιδιατρική Κλινική του Αχιλλοπούλειου “Θ”

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ-ΒΟΛΟΥ

Μειώθηκαν το 2015 σε σχέση με τα προηγούμενα τρία χρόνια οι νοσηλείες παιδιών από λοιμώδη νοσήματα στην Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Βόλου σύμφωνα με αποτελέσματα ερευνητικής εργασίας που πραγματοποιήθηκε στο «Αχιλλοπούλειο».
Πάντως ναι μεν ήταν λιγότερες το 2015 οι μηνιγγίτιδες, αλλά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια αυξήθηκαν οι μηνιγγιτιδοκοκκικές μηνιγγίτιδες που είναι και οι πιο επικίνδυνες. Από τις 39 πανελλαδικά που καταγράφηκαν το 2015, οι τρεις παρουσιάστηκαν στο Νοσοκομείο Βόλου.
Η εργασία έγινε από τους εξής: Ελένη Κουφόγλου, Αθανασία Στελιανίδη, Μερόπη Ζήγρα, Ιωάννα Τάσσιου, Αναστασία Αναστασίου-Κατσιαρδάνη, Παναγιώτης Φανουργιάκης.
Όπως τονίζεται στην έρευνα τα λοιμώδη νοσήματα αποτελούν την πρώτη αιτία νοσηλείας των παιδιών στο Νοσοκομείο. Η επιδημιολογική επιτήρηση των λοιμωδών νοσημάτων πραγματοποιείται μέσω συστήματος υποχρεωτικής δήλωσής τους, με σκοπό τη λήψη μέτρων δημόσιας υγείας και πρόληψης. Σκοπός της έρευνας ήταν η καταγραφή και η επιδημιολογική επιτήρηση των λοιμωδών νοσημάτων, υποχρεωτικώς δηλουμένων που νοσηλεύτηκαν στην κλινική το έτος 2015 και ο σχολιασμός των αποτελεσμάτων.
Χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από τις έντυπες δηλώσεις των υποχρεωτικά δηλουμένων λοιμωδών νοσημάτων του ΚΕΕΛΠΝΟ που αφορούσαν παιδιατρικούς ασθενείς, που τηρούνται στο αρχείο της Παιδιατρικής Κλινικής και διασταυρώθηκαν με αυτά, της Επιτροπής Λοιμώξεων που τηρούνται στο γραφείο λοιμώξεων.
Από το σύνολο των νοσηλευθέντων παιδιών κατά το έτος 2015, στην Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Βόλου, μη συμπεριλαμβανομένου του Τμήματος Προώρων Νεογνών, τα 19 (2,1%), αφορούσαν λοιμώδη νοσήματα υποχρεωτικώς δηλούμενα, στα πλαίσια επιδημιολογικής επιτήρησης του ΚΕΕΛΠΝΟ. Από αυτά τα 10 ήταν αγόρια (Α) (52%) και τα 9 ήταν κορίτσια (Κ) (47%), ηλικίας 0-15 ετών. Τα 4/19 αφορούσαν βρέφη.
Από το σύνολο των περιστατικών τα 8/19 (42%) αφορούσαν μηνιγγίτιδες/ ή και μηνιγγιτιδοκοκκική σηψαιμία, από τις οποίες, 3/8 απομονώθηκε μηνιγγιτιδόκοκκος οροομάδας Β (2/8 ήταν έφηβοι και 1/8 βρέφος, όλοι ανεμβολίαστοι) και σε 1/8 strept.agalactiae Β. Tα 11/19 (57%) αφορούσαν μικροβιακές γαστρεντερίτιδες όπου στα 9/11 παιδιά απομονώθηκε σε κ/α κοπράνων σαλμονέλλα και στα 2/11 (δίδυμα αδέρφια-αθίγγανοι) σιγκέλλα. 1/11 κορίτσια, παρουσίασε επιπλοκή μυοκαρδίτιδα από σαλμονέλλα. 3/11 ανήκαν σε ειδική πληθυσμιακή ομάδα-αθίγγανοι και ζούσαν σε κοινή περιοχή.
Συγκριτικά με τα στοιχεία από την καταγραφή των λοιμωδών νοσημάτων προηγούμενου έτους παρατηρείται ελάττωση των νοσηλειών για λοιμώδη νοσήματα το 2015. Η ανάλυση των δεδομένων ανέδειξε ότι το σύνολο των περιπτώσεων αφορούσαν γαστρεντερίτιδες και μηνιγγίτιδες, ενώ δεν είχαμε κρούσματα ιλαράς, ηπατίτιδας Α, ή Ηπατίτιδας Β, ούτε κρούσματα κοκκύτη, όπως τα προηγούμενα έτη. Στις μηνιγγιτιδοκοκκικές μηνιγγίτιδες oροομάδας Β όλα τα παιδιά ήταν ανεμβολίαστα και αφορούσαν ηλικιακές ομάδες υψηλού κινδύνου, εφηβική και βρεφική ηλικία. Οι γαστρεντερίτιδες παρουσίασαν εποχιακή κατανομή (όλες καταγράφηκαν καλοκαίρι και αρχές φθινοπώρου). Από τη μελέτη ενισχύεται η ανάγκη ανοσοποίησης και δη έναντι του μηνιγγιτιδοκόκκου οροομάδας Β, αλλά και της λήψης μέτρων πρόληψης όσον αφορά στις τροφιμογενείς λοιμώξεις, με σκοπό την πρόληψη λοιμωδών νοσημάτων και μάλιστα των δυνητικά θανατηφόρων.
Η εργασία παρουσιάστηκε σε πανελλήνιο συνέδριο και υπεύθυνη παρουσίασης ήταν η κ. Ελένη Κουφόγλου, ειδικευόμενη Παιδιατρικής. Με υπεύθυνη επιβλέπουσα Αναστασία Αναστασίου-Κατσιαρδάνη, διευθύντρια και επιστημονικά υπεύθυνη Παιδιατρικής Κλινικής, Αχιλλοπούλειο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το