Πολιτισμός

Μυσταγωγία μελοποιημένων παπαδιαμαντικών στίχων – Συναυλία για τον έναν χρόνο Βυζαντινού Μουσείου

Με τη συμπλήρωση ενός έτους λειτουργίας του Μουσείου Βυζαντινής Τέχνης και Πολιτισμού Μακρινίτσας, πραγματοποιήθηκε προχθές το βράδυ επετειακή συναυλία στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου, παρουσία του μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνατίου και πλήθους κόσμου.

Την εκδήλωση προλόγισε ο διευθυντής του Μουσείου, αρχιμ. Δαμασκηνός Κιαμέτης, πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, ο οποίος, αναφερόμενος στα ανεκτίμητα κειμήλια του Μουσείου, ανάμεσά τους και στη βυζαντινή ανάγλυφη μαρμάρινη εικόνα της Παναγίας Οξείας Επισκέψεως, επισήμανε ότι «δεν είναι χωρίς σημασία που για την επετειακή εκδήλωση του Βυζαντινού Μουσείου της Μακρινίτσας, όπου «κατοικεί» πλέον η Παναγία η Μακρινίτισσα, επιλέχθηκε ο υποβλητικός αύλειος χώρος της Μονής της, του σημερινού Ναού της Κοιμήσεως, όπου σε λίγο, σε ατμόσφαιρα γιορτινής κατάνυξης, θα ακουσθούν ήχοι και στίχοι μοναδικοί…».

Στη συναυλία παρουσιάστηκαν μελοποιημένα ποιήματα του μεγάλου Σκιαθίτη λογοτέχνη και κοσμοκαλόγερου Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη από τον δίσκο «Εικόνα αχειροποίητη», σε ενορχήστρωση του κορυφαίου Βολιώτη μουσικού και συνθέτη Ανδρέα Κατσιγιάννη, με τη γνωστή ορχήστρα «Εστουδιαντίνα». Οι εξαιρετικές ερμηνείες του δεξιοτέχνη Μπάμπη Τσέρτου και της ταλαντούχου Ελεάνας Βαρελά, όπως και η σκηνική επιμέλεια και η αισθαντική αφήγηση του σκηνοθέτη και ηθοποιού Σπύρου Μαβίδη «ενέδυσαν» με τον πιο άρτιο και αρμονικό τρόπο τον Παπαδιαμαντικό λόγο, συγκίνησαν το πολυπληθές κοινό και καταχειροκροτήθηκαν. Όπως, άλλωστε, τόνισε ο μητροπολίτης Δημητριάδος στην καταληκτήρια προσλαλιά του, «αυτό που τόσο εμφαντικά αναδύεται από τον πεζό και ποιητικό λόγο του Παπαδιαμάντη είναι το τρίπτυχο Χριστός, φύση, παράδοση. Η δική μας ευθύνη είναι να μην το λησμονούμε».
Όσοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τη μυσταγωγία των μελοποιημένων Παπαδιαμαντικών στίχων στην αυλή της Παναγίας στη Μακρινίτσα, αποχώρησαν με την εμπειρία μιας μουσικής εκδήλωσης υψηλής ποιοτικής στάθμης, η οποία σηματοδοτεί την εξωστρέφεια και κυρίως το δυναμικό ξεκίνημα του νεοσύστατου Βυζαντινού Μουσείου Μακρινίτσας στην επιλογή των πολιτιστικών του εκδηλώσεων στο μέλλον.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το