Τοπικά

Μύηση μαθητών στη μελισσοκομία

 

Στο 7ο Γυμνάσιο Βόλου κατά το σχολικό έτος 2022-23 πραγματοποιήθηκε το πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με θέμα «Δεν σε αμέλησα… έσωσα μια μέλισσα. Ο θαυμαστός κόσμος και η κοινωνία των μελισσών» με 48 μαθητές και μαθήτριες της Β’ και της Γ’ τάξης και με συντονιστές τους εκπαιδευτικούς Κορίνη Αγγελική και Ανδριανουπολίτη Κωνσταντίνο.
Όπως τονίστηκε, «η περιβαλλοντική ομάδα επισκέφτηκε το Δάσος του Χολομώντα, όπου είχε τη δυνατότητα μιας θεωρητικής ενημέρωσης για το πρόγραμμα του δάσους. Επιπλέον διεκπεραίωσε βιωματικές δραστηριότητες με σκοπό να γνωρίσει το δασικό οικοσύστημα, να κατανοήσει τη βιοποικιλότητα, την τροφική αλυσίδα και την αλληλεπίδραση μεταξύ ζωικών και φυτικών οργανισμών. Κατανοώντας την ανθρώπινη παρέμβαση με τα οφέλη και τους κινδύνους που αυτή προκαλεί στο δάσος, οι μαθητές διαπίστωσαν τη δυνατότητα που έχουν ως ενεργοί πολίτες να δράσουν ατομικά και συλλογικά για την προστασία του.
Μια άλλη σπουδαία βιωματική δράση ήταν η δημιουργία βοτανικού κήπου – «Μελισσόκηπου», μέσα στον προαύλειο χώρο του σχολείου τον μήνα Απρίλιο. Αρχικό ερέθισμα στάθηκε η επίσκεψή μας στον Βοτανικό κήπο Σταυρούπολης στη Θεσσαλονίκη. Κύριος στόχος του ήταν η παροχή γνώσης πάνω στον κόσμο των βοτανικών φυτών, η σπουδαιότητα της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, η προστασία της βιοποικιλότητας, η μελέτη και αξιοποίηση της ελληνικής χλωρίδας. Οι μαθητές στον σχολικό τους κήπο είχαν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με το φυσικό περιβάλλον της μέλισσας. Το κεντρικό παρτέρι του σχολείου αρχικά καθαρίστηκε από τα άγρια φυτά, κατόπιν οργώθηκε και εν συνεχεία έγινε η φύτευση βοτανικών φυτών όπως λεβάντα, θυμάρι, ρίγανη, φασκόμηλο, μέντα και δενδρολίβανο.
Ο επόμενος σταθμός μας ήταν το Anel Honey Park, όπου οι μαθητές μελετήσανε το κεφάλαιο της βοτανικής και διαπιστώσανε πως από τα βότανα παρασκευάζονται τα καλλυντικά. Κατασκευάσανε αγνό κερί σε καλούπια και βιωματικά γνωρίσανε πώς γίνεται η απόξεση κηρήθρας με ειδικά εργαλεία που χρησιμοποιεί ο μελισσοκόμος.
Ο Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός «ΣΙΘΩΝ» αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους και πιο σύγχρονους μελισσοκομικούς συνεταιρισμούς στην Ευρώπη, τον οποίον και επισκεφτήκαμε. Το μέλι ελέγχεται για την ποιότητά του από το εργαστήριο ποιοτικού ελέγχου που διαθέτει, σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Ελληνικό Ινστιτούτο Μελισσοκομίας. Οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να μάθουν για την ιστορία του συνεταιρισμού «Σίθων», να δοκιμάσουν τα προϊόντα που παράγει, καθώς και να ενημερωθούν για τον ποιοτικό τους έλεγχο.
Ο τελευταίος σταθμός μας ήταν το Εργαστήριο Εντομολογίας και Γεωργικής Ζωολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το οποίο καλύπτει όλο το εύρος των ερευνητικών αντικειμένων των σχετικών με την Εντομολογία και τη Γεωργική Ζωολογία από την ταξινόμηση και φυλογενετική ζωικών οργανισμών και εντόμων.
Μέσα από όλες αυτές τις δράσεις οι μαθητές κινητοποιήθηκαν, διεύρυναν τις γνώσεις τους για τους ζωικούς και φυτικούς οργανισμούς, εκφράστηκαν μέσα από καλλιτεχνικά δημιουργήματα όπως φωτογραφίες, βίντεο, αφίσες κ.ά. Ευαισθητοποιήθηκαν ως προς τη σπουδαιότητα της μελισσοκομίας στην Ελλάδα και αναγνώρισαν τις δυσκολίες του επαγγέλματος του μελισσοκόμου. Επιπλέον, αντιλήφθηκαν την ατομική ευθύνη και την ευσυνείδητη συμπεριφορά που πρέπει να έχει ο κάθε άνθρωπος προκειμένου να προστατέψει και να φροντίσει αυτό το όμορφο μεγαλείο της φύσης, που ονομάζεται περιβάλλον».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το